AcasăPoliticaO bătălie sângeroasă ar distrage atenția Rusiei de la Ucraina. Va supraviețui...

O bătălie sângeroasă ar distrage atenția Rusiei de la Ucraina. Va supraviețui Putin?

Cecenia ar putea fi pe punctul de a se confrunta cu un moment de cotitură - unul care ar putea oferi o oportunitate pentru adversarii lui Vladimir Putin de a obține mai mult decât Rusia în Ucraina

Potrivit rapoartelor, liderul cecen Ramzan Kadîrov suferă de o afecțiune fatală a pancreasului. Deși zvonurile privind starea sa de sănătate au apărut în mod repetat în ultimii ani, de data aceasta lucrurile nu arată bine. Cecenia ar putea fi pe punctul de a se confrunta cu un moment de cotitură – unul care ar putea oferi o oportunitate pentru adversarii lui Vladimir Putin de a obține mai mult decât Rusia în Ucraina.

Kadîrov, numit de Putin,  conduce Cecenia din 2007. Cei 17 ani la putere au fost caracterizați de o combinație ciudată de autocrație în stil moscovit și islamism militant. Putin și aliatul său păreau să fi găsit o soluție la vechea problemă a insurgenței cecene: un naționalism flexibil, o violență nemiloasă și o politică internă de tip mafiot.

Un alt război regional?

Imaginându-și o Cecenie post-Kadîrov, analiștii lansează ipoteze îndrăznețe: ar putea moartea lui să provoace o criză de succesiune care ar declanșa un alt război regional? Dacă ar trebui să se desfășoare trupe rusești, ar fi ruinată reputația lui Putin ca fiind omul care a înăbușit pentru totdeauna rebelii ceceni?

În cazul în care Moscova va impune un lider greșit, ar putea izbucni și poate se vor extinde demonstrații precum cele din Bașkortostan – o altă provincie majoritar musulmană unde, în ianuarie, câteva mii de localnici furioși au intrat în conflict cu serviciile de securitate după ce un activist local a fost încarcerat? Atât Kadîrov, cât și Putin au planuri pentru a se asigura că astfel de dezastre nu se vor produce, dar situația este inflamabilă.

Kadîrov însuși pare să aibă intenția de a avea o succesiune dinastică, notează UnHerd. Doi dintre fiii săi, Adam și Akhmat, adolescenți, sunt pregătiți pentru putere. Adam, în vârstă de 16 ani, a fost numit supervizor al Școlii Forțelor Speciale din Cecenia, în timp ce fratele său, în vârstă de 18 ani, este ministrul Tineretului din teritoriu și chiar a participat la o întâlnire cu Putin în 2023.

Dar există o mulțime de potențiali contestatari, cum ar fi Magomed Daudov, mâna dreaptă a lui Kadîrov, și Apti Alaudinov, care comandă o unitate care luptă în Ucraina. În cazul în care unul sau altul ar face o încercare de a ajunge în fruntea țării, este greu de crezut că dinastia Kadîrov va supraviețui.

Adevăratul pericol pentru Putin

Totuși, niciunul dintre contestatari nu reprezintă o mișcare separatistă. Fiecare dintre ei are un interes personal în menținerea sprijinului lui Putin – și, prin urmare, a afluxului de bani și, în cazul în care apar probleme, a serviciilor de securitate suplimentare. Fiecare dintre ei ar fi capabil să guverneze cam în același mod ca și Kadîrov.

Adevăratul pericol pentru Putin  este ca diferitele blocuri de putere din Cecenia să se angajeze într-o luptă internă atât de violentă încât să amenințe stabilitatea regională. Spre deosebire de anii 1990 și 2000, acestea nu ar lupta pentru secesiune, ci pentru putere.

Singura modalitate prin care Putin ar putea restabili ordinea ar fi desfășurarea în masă a trupelor rusești – și chiar și atunci, judecând după războaiele din trecut, conflictul nu ar fi rezolvat rapid.

În momentul în care armata rusă se pregătește pentru o mare campanie de vară pentru a străpunge poziția stagnantă din estul Ucrainei,  ar putea fi atrasă într-un război lung și sângeros în Cecenia.

Tot ce trebuie să facă adversarii lui Putin este să alimenteze ambițiile potențialilor succesori ai lui Kadîrov și să îi încurajeze să comploteze și să comită violențe unii împotriva altora.

Chiar și furnizarea de arme pentru separatiștii care operează în Cecenia sau poate pentru cei care luptă în Ucraina, dacă aceștia ar fi dispuși să se întoarcă acasă pentru a lupta împotriva lui Putin, ar putea fi o opțiune viabilă dacă  ar perturba serios războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Un astfel de curs de acțiune ar putea să-l facă pe Putin să se gândească în timp ce își cântărește opțiunile față de Kiev. Moartea lui Kadîrov pare a  fi cadoul pe care îl caută o lume occidentală obosită de război.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
848 afisari

1 COMENTARIU

  1. Raducu isi inchipie ca Putin lasa lucrurile sa curga in Cecenia asa cum viseaza Unherd si asteapta sa creasca minorii si sa-si lase si barba deasa.
    Daca lucrurile s-ar intampla asa cum le vede Unherd lumea asta si asa cu fundul in sus ar arata si mai ridicol.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger