AcasăPoliticaO afacere americană: arme “proaste” din Israel, trimise în Ucraina

O afacere americană: arme “proaste” din Israel, trimise în Ucraina

Armata SUA a anunțat săptămâna trecută că va lua 300.000 de proiectile de artilerie americane de 155 de milimetri dintr-un depozit de arme din Israel și le va transfera armatei ucrainene. Deși nu au fost prea entuziasmați de mutarea muniției, oficialii Forțelor de Apărare ale Israelului(IDF) au declarat că proiectilele aparțin SUA și că modul în care sunt folosite este American business”.

Israelul, care a menținut relații rezonabil de bune cu Rusia, a condamnat totuși invazia Ucrainei și a oferit ajutor umanitar, dar nu pare dispus să sprijine direct armata ucraineană.

Este posibil să fi fost o surpriză pentru publicul american faptul că SUA are o cantitate substanțială de material și echipament de luptă desfășurat în Israel. Dar pentru cei care sunt profund implicați în relațiile militare americano-israeliene, părea doar o chestiune de timp până când Pentagonul va retrage unele resurse pentru a-i ajuta pe ucrainenii aflați în dificultate.

Cunoscut oficial sub numele de War Reserve Stockpile Ammunition-Israel, sau WRSA-I, depozitul a fost creat în anii 1980 ca o poliță de asigurare pentru Israel în cazul unui alt atac masiv arab (sau poate iranian) la sol, notează James Stavridis, editorialist la Bloomberg Opinion și fost comandant suprem aliat al NATO.

Armele, în valoare de peste un miliard de dolari, sunt plătite de SUA, dar IDF sunt responsabile pentru depozitarea lor și pentru costurile de instalare și întreținere. Este un aranjament care aduce beneficii ambelor țări. Israelul a apelat la aceste stocuri (plătind și retrăgând armele) de cel puțin două ori, în 2006 și 2014, în timpul conflictelor din Liban și, respectiv, din Gaza.

Stocul actual este plin de așa-numitele muniții “dumb” – cele fără sisteme de ghidare sofisticate, precum obuzele de 155 mm. Iar Israelul va elibera spațiu pentru muniții sofisticate în folos propriu.

Cu alte cuvinte, aceasta este o situație în care părțile câștigă: Ucrainenii primesc muniții foarte necesare, dar nesofisticate, pentru războiul de forță brută pe care îl duc cu rușii, iar SUA oferă Kievului o putere de luptă suplimentară.

Dar, ca de obicei,  israelienii profită de o afacere americană: au ocazia de a reface stocul de muniții într-o manieră mai bine adaptată la cerințele războiului din secolul XXI.

author avatar
Radu Jacotă Redactor