AcasăPoliticaNu Trump este cel mai mare pericol pentru Biden

Nu Trump este cel mai mare pericol pentru Biden

La fel ca în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, America este golită din interior

Cota de popularitate a lui Joe Biden a scăzut la un minim istoric. Problema nu constă doar în faptul că un număr mare de americani – inclusiv o mare parte din propria sa bază – consideră că este pur și simplu prea bătrân și fragil pentru a candida din nou.

Atât de mari sunt norii de furtună, încât nici măcar o economie puternică și dinamică nu-l poate ajuta. Pe măsură ce inflația le mănâncă din ce în ce mai mult din venituri, alegătorii raportează niveluri foarte ridicate de nemulțumire. Între timp, criza de la frontiera de sud se agravează, exacerbând polarizarea politică.

Lucrurile nu arată mai bine în ceea ce privește politica externă: Biden a blocat America în mai multe războaie noi și conflicte proxy. Situația din Ucraina devine din ce în ce mai sumbră pe zi ce trece; Canalul Suez a fost blocat de Ansar Allah – sau houthi – din Yemen, în timp ce bazele americane din Siria și Irak sunt atacate constant.

Datorită poziției lui Biden privind războiul din Gaza, poziția diplomatică SUA  în Orientul Mijlociu a fost ruinată, ceea ce a dus la pierderea credinței în „ordinea bazată pe reguli” pe care Casa Albă a predicat-o mult timp.

Trump a ajuns președinte spunând că sistemul este stricat, relatează UnHerd. America nu mai era măreață, dar ar putea fi făcută din nou măreață – dacă presupușii sabotori s-ar da pur și simplu la o parte.

Cu toate acestea, el însuși era motivul pentru care sistemul se prăbușea. Bufoneria și deciziile sale neregulate amenințau locul Americii în ordinea mondială. Trump a devenit un paratrăsnet pentru tot ceea ce a mers prost. În acest context, Joe Biden a câștigat în 2020.Dar sistemul tot nu funcționează.

America se confruntă în prezent cu o criză fiscală, în timp ce deficitele federale cresc la niveluri nesustenabile și nu se întrevede un sfârșit. Se confruntă cu o criză politică, Congresul se ceartă și tergiversează, neputând nici măcar să mai adopte un buget obișnuit.

Se confruntă cu o criză de legitimitate, deoarece majoritatea americanilor simt că țara se îndreaptă în direcția greșită și că voturile lor nu contează cu adevărat. Iar Biden nu a rezolvat niciuna dintre aceste crize – politica americană a devenit la rândul ei senilă și incapabilă să rezolve problemele oamenilor.

În 2024, coșmarul pentru mulți alegători este că democrația se ocupă cu distrugerea ei, fie prin neglijență, răutate, incompetență – sau o combinație a tuturor acestora. Ei nu sunt furioși, dezamăgiți sau plini de speranță: au încetat să mai creadă în ideea unui sistem politic viabil.

La fel ca în ultimele zile ale Uniunii Sovietice, America este golită din interior: acolo unde oamenii erau cândva furioși și pasionați, acum sunt mistuiți de indiferență.

Dacă ura a fost forța care a sfâșiat țara în ultimii opt ani, ceea ce urmează ar putea foarte bine să dovedească faptul că unele lucruri sunt, de fapt, mai rele chiar și decât ura. Ura, la urma urmei, înseamnă că încă îți pasă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
940 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger