AcasăPoliticaNu s-a renegociat nimic din PNRR. Guvernul, forțat să scoată 600 MW...

Nu s-a renegociat nimic din PNRR. Guvernul, forțat să scoată 600 MW din producția de energie

Comisia Europeană a cerut abrogarea articolului 19 din OUG 108/2022, care permitea folosirea ca rezervă tehnică a termocentralelor pe cărbune, până la data de 1 octombrie 2023, însă Guvernul României s-a conformat chiar mai repede, devansând termenul cu vreo șase luni mai devreme. Mai mult, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a inițiat un proiect de ordonanță, aprobat în ultima ședință de Guvern, prin care se desființează și hotărârea de amânare până în octombrie a scoaterii celor 600 de MW din sistem.

Nici criza energetică și nici războiul din Ucraina nu au reușit să schimbe ceva din cel mai dezastruos Plan Național de Redresare și Reziliență al României. Singura amânare, doar teoretică, a fost prelungirea duratei de viață a celor două grupuri pe cărbune de la complexul Energetic Oltenia cu șase luni. Spun teoretică, deoarece producția de cărbune a mers cu frâna trasă, în sensul că cei 600 de MW oricum nu s-au produs, apelându-se la importuri. Abrogarea HG 1573/2022, inițiată de ministrul Energiei, Virgil Popescu, și aprobată de Guvern miercuri, nu a fost cerută acum de Comisia Europeană, așa cum nu a fost cerută nici abrogarea în avans a articolului 19 din OUG 108/2022, care permitea folosirea ca rezervă tehnică în caz de criză energetică a termocentralelor pe cărbune.

Potrivit notei de fundamentare a Hotărârii Guvernului pentru abrogarea HG nr. 1573/2022 privind aprobarea amânării închiderii unor capacități energetice cu funcționare pe lignit și a exploatărilor miniere aferente acestora, solicitarea Comisiei Europene din data de 8 Martie 2023 a fost de modificarea actelor normative până la data de 1 octombrie 2023, însă Executivul s-a grăbit să închidă tot cu șase luni înainte de termen, pentru a-și demonstra, din nou, obediența.

Mai multe închideri decât investiții

PNRR-ul României a fost redactat, în secret, de către USR și PNL, iar condițiile autoimpuse sunt mai drastice decât în orice alt stat UE. Practic, România trebuie mai mult să închidă din industria energetică și să mai și privatizeze obiective strategice, decât să investească în noi capacități. ”Comisia Europeană ne cere să respectăm ce a cerut Guvernul USR-PNL prin PNRR, altfel riscăm să pierdem și să dăm tot înapoi. Sincer, sunt sătul să tot aud că PNRR-ul se va negocia. Nu, PNRR-ul nu e negociabil. Ce s-a scris e literă de lege și trebuie respectat. Atât!”, susține Marius Tudor, consilier în Parlamentul European. Potrivit OUG 108/2022, România mai trebuie să scoată din funcțiune, pe lângă 600 MW, încă 1.425 MW de capacități de producere a energiei electrice pe bază de lignit până în 2025. Deși în ordonanță se stipulează că eliminarea capacităților de producere a energiei electrice pe bază de huilă și lignit se va face treptat, ținând cont de funcționarea sigură și stabilă a Sistemului electroenergetic național, în locul acestor capacități nu s-a pus și nu se va pune nimic. Niciun proiect de construcție a termocentralelor pe gaze, care, oricum, vor produce energie foarte scumpă, nici măcar nu se apropie de acest termen pentru o eventuală punere în funcțiune.

Prosumatorul salvează poporul

Montarea de panouri fotovoltaice, care ar salva de la blackout țara, este o utopie. Conform ANRE, numărul de prosumatori racordaţi la reţeaua de distribuţie, la data de 01.01.2023, era de 40.171 prosumatori deţinători ai unei capacităţi de producere a energiei electrice din surse regenerabile de 423 MW putere instalată totală, ceea ce ar însemna o producție echivalentă cu 1,3% din totalul producției naționale. În fapt, energia variabilă produsă de eoliană și fotovoltaice nu va reuși niciodată să înlocuiască energia produsă în bandă de cărbune, nuclear, gaze și hidro.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
900 afisari

22 COMENTARII

  1. Unde e solicitarea Comisiei sa o vedem si noi?
    Ca nu e decizie, nici directiva.
    E.o solicitare.
    Iar daca a promis Ghinea in PNNR, via PNL, sa stim si noi.de ce nu se renegocieaza.
    Daca alte tari pot trece pe carbune si noi nu…premierul îîî…îîî..

    • Degeaba va lamentati si bociti ca la mort , acuma e tarziu
      Votati Rotativa ca sa va dea si mai bine la mooie ca Iohannis pleaca la Miami
      Acum e in turism pe spatele prostilor

    • Fondurile pnnr, fondurile guvernamentale care ar trebui alocate ptr panouri solare si eoliene sunt blocate de guvern. Probabil vor spaga. Am incercat cu banii mei sa instalez un sisten foto voltaic de 5kw/h si ma impiedid de semnaturile celor din administratia locala. Cred ca si ei vor spaga. Si nu, nu vreau sa le dau.

      • Nu te arunca, în Ungaria nu mai lasă prosumatorii (ce pocitanie de cuvînt) să bage curent în rețea, îi îndemnă să-și cumpere baterii.

    • De altfel CE nu poate, încă, obliga doar santaja cu ”bani europeni”*. Poate nici măcar nu e santaj e doar praf în ochii noștri sînt înțeleși.
      Din păcate TOATĂ media, chiar cea care se dă de opoziție sau alternativă, este a celor ce conduc lumea și NICIODATĂ nu ve vor arăta adevărul, doar frînturi de adevăr cu face articolul de față.
      *în mare parte sînt banii noștri duși la Bruxelles și de acolo veniți ca „bani europeni”. Chiar dacă vin mai mulți nu poți face ce vrei cu ei doar ceea ce comandă stăpînul.

  2. ”Mai mult, ministrul Energiei, Virgil Popescu” Asta-i pus sa ne distruga. Ce parere au ”parlamentarii”?

    • Acum poate înțelege și plebea care a fost rolul scârbei usr ,această bagabonteala de ong clocita prin laboratoarele sorosite

  3. parazitul la paraziții trage….
    Melodie? Au ăștia ceva în comun cu muzica? Ești bolnav.

  4. „Guvernul, forțat să….”

    -doar Parliamentu poate
    in anumite conditii.

    (prezidentu basedie o sugea lu licuriciu mare
    fortzat sau de placere,
    ca Kostiya din Bender)

  5. Sper ca le-au bagat in conservare si nu le-au inchis, ca sa le poata reactiva atunci cand PNRR-ul o sa fie blocat de neindeplinirea cerintei privitoare la desfiintarea pensiilor speciale. Macar sa se blocheze de tot PNRR-ul si sa nu mai avem nicio obligatie, sa redeschidem economia pe care astia ne forteaza sa o inchidem.

  6. curvele din psd tot incearca sa arate cu degetul la usr , dar pe ei nu i-a interesat si au fost complice la tot ce scrie in pnrr . psd vor sa ne spuna ca usr i-ar fi amenintat cu pistolul la cap sa nu vada ce este scris acolo . huuuooooo psd- pnl- usr- udmr aceiasi mizerie !

  7. Politicienii români: președinte ,guvern, parlamentari au ratat toate proiectele europene pentru dezvoltarea României.Dupa cum urmează:
    -tara nu a fost admisă în spațiul Schengen
    -Fermierii români nu au fost despăgubiți pentru seceta și
    pentru pătrunderea griului din Ucraina.
    -Distrugerea Deltei Dunării de către Ucraina prin dragarea canalului Bistroe
    -Pensiile speciale nu au fost eliminate
    Atunci pentru ce să-i mai plătim cu salarii astronomice pe acești incompetenți și trădători de țară?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger