Aliații europeni ai Ucrainei amenință Rusia cu „sancțiuni masive” dacă Kremlinul persistă în refuzul de a accepta o încetare a focului. Dar ce pot face ei cu adevărat? Mai nimic.
Europenii au adoptat deja 17 „pachete” de sancțiuni împotriva Rusiei din 24 februarie 2022. Degeaba, mașinăria de război a lui Vladimir Putin merge înainte.
Ultimul „pachet” de sancțiuni, adoptat marți, vizează în principal flota rusă de petroliere „fantomă”, care asigură țării 60% din exporturile de țiței. Dacă ministrului estonian al Apărării, Hanno Pevkur, estimează numărul total al acestor nave la aproximativ 500, de ce UE nu le identifică? Că doar nu sunt submarine nucleare în misiune.
„Între 60 și 90% din creșterea economică a Rusiei depinde de ceea ce se întâmplă pe piața internațională a petrolului”, a subliniat săptămâna trecută la Bruxelles Torbjörn Becker, directorul Stockholm Institute of Transition Economics (SITE).
Rusia își finanțează efortul de război în principal prin vânzarea hidrocarburilor sale, care generează peste 600 de milioane de euro pe zi, potrivit ultimei estimări din aprilie a Center for Research on Energy and Clean Air.
Cum își închipuie europenii că pot perturba comerțul petrolier al Rusiei? Cu iluzii. Au impus un preț maxim de 60 de dolari pe baril. Măsură inefientă: 60 de dolari este acum prețul mediu pe piața internațională.
Și ministrul ucrainean de Externe, Andri Sîbiha, este pe alături cu realitatea: a afirmat că un preț „rezonabil” ar fi de 30 de dolari pe baril. Când o face plopul pere.
UE se dă vitează, însă rămâne principalul cumpărător de gaz rusesc, în frunte cu Franța. Asta arată cum politicile blocului comunitar se bat cap în cap. Să-l ameninți pe Putin cu sancțiuni, dar să-i cumperi energia ieftină înseamnă ridicolul absolut. Valabil și pentru folosirea activelor înghețate ale Rusiei în ”reconstrucția Ucrainei”.
Liderii europeni au anunțat că lucrează în colaborare cu Statele Unite pentru a spori ”presiunea asupra Rusiei”, relatează AFP. Guri goale. „Este esențial ca toate deciziile să fie coordonate, numai atunci sancțiunile vor fi eficiente”, a declarat miercuri Volodimir Zelenski.
Însuși Donald Trump a precizat că nu va impune noi sancțiuni Rusiei, „pentru că există o șansă” de a se înregistra progrese în direcția unei încetări a focului.
De fapt, nu există niciun progres. Obiectivul Rusiei este de a zdrobi Ucraina cu orice preț. Trump vorbește multe, dar pare să-și dea seama că orice negocieri privind un armistițiu nu vor opri războiul. În acest context, Uniunea Europeană devine un actor marginal – căutător de fantome.