AcasăPoliticaNu mai cântați prohodul Rusiei!

Nu mai cântați prohodul Rusiei!

Occidentul continuă să subestimeze o Rusie pe care nu o cunoaște

Deși criza Wagner s-a încheiat în mai puțin de 40 de ore în Rusia, lumea a fost șocată și divizată. Occidentul, în special, mai că se pregătea să anunțe sfârșitul regimului Putin și o dezmembrare a puterii Rusiei. N-a fost așa.

Unii cercetători sunt convinși că trei „cazuri istorice” din analele Rusiei sunt edificatoare pentru o analiză a situației din prezent.Din punct de vedere cronologic, primul caz este războiul din Crimeea (1854), care i-a fascinat pe mulți istorici. Ei susțin că înfrângerea Rusiei s-a datorat aliaților anglo-francezi, care reprezentau un sistem democratic, o armată mai bine pregătită și mai avansată, precum și o diplomație mai abilă.

De fapt, Imperiul Otoman care era protejatul aliaților anglo-francezi trebuia păstrat chiar și cu riscul războiului cu Rusia. Astăzi, elitele politice de la Washington și Londra pretind că „sprijină Ucraina atâta timp cât este nevoie în fața războiului ilegal de agresiune al Rusiei”.

Apoi a venit al doilea caz, cel al prăbușirii Rusiei imperiale în 1917. Rusia era văzută ca o putere săracă și înapoiată în Europa, unde alte mari puteri dominau afacerile mondiale de secole. Din diverse motive, până în al treilea an al Primului Război Mondial, Rusia a fost sfâșiată de revoluțiile interne care au dus la retragerea din război și la sancțiunile severe impuse noului regim bolșevic de către puterile occidentale.

Ca și Germania, Rusia sau, mai exact, Uniunea Sovietică a fost izolată de blocul aliat. Cu toate acestea,  nu este clar dacă Rusia a fost învinsă în timpul războiului, chiar dacă armata rusă nu a fost capabilă în luptele împotriva armatei germane.

Ajungem acum la al treilea caz, cel al dezintegrării fostei Uniuni Sovietice în 199,  care a fost descrisă în mod pretențios de către Statele Unite ca fiind o „victorie fără război”. Mulți analiști consideră că pe locul URSS s-a clădit o Rusie și mai agresivă și mai dornică de imperialism.

Astfel  de evenimente istorice nu pot fi descrise drept catastrofale pentru Rusia de astăzi. Istoria poate acționa ca un ghid, dar nu înseamnă neapărat o repetare a trecutului.

Mass-media și comentariile politice din Occident au încercat să fabrice slăbiciunile lui Putin și ale Rusiei pentru că aceste narațiuni sunt văzute drept “analize de perspectivă”, fără ca nimic să le susțină. Nu se poate câștiga un conflict cu Rusia cu previziuni incerte.

După rebeliunea eșuată a mercenarilor Wagner, toate serviciile militare și de securitate, toate elitele federale și regionale s-au angajat să sprijine imediat și activ autoritatea centrală condusă de Putin. Evgheni Prigojin a fost mutat în Belarus, o țară care este un aliat important al Kremlinului.

Războiul din Ucraina se prelungește, cu tot spijinul occidental. Astfel, se anunță o nouă etapă în care Rusia va fi mai agresivă în „operațiunea specială”. După cum a spus politologul rus Igor Istomin, această operațiune trebuie să fie prelungită ani de zile înainte ca obiectivele sale să fie îndeplinite.

Prin urmare, cei care se grăbesc să cânte prohodul Rusiei ar trebui să judece  considerentele geopolitice ale unei puteri de temut.Dacă Occidentul va continua să subestimeze Rusia, nu va face decât să continue greșelile din trecut și percepțiile deformate pentru o țară pe care încă nu o cunoaște.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.764 afisari

22 COMENTARII

  1. Dezintegrarea Uniunii Sovietice in 199 ? Varegii au invadat Rusia de azi abia in sec. VIII si n-au gasit nici urma de soviete …

  2. AMERICANII SI ENGLEZII DE MULT ISI DORESC SA-I CANTE PROHODUL RUSIEI SI RUSILOR ,DAR MAI DEGRABA A VENIT VREMEA SA I SE CANTE PROHODUL UK SI APOI AMERICII !.

  3. ” această operațiune trebuie să fie prelungită ani de zile înainte ca obiectivele sale să fie îndeplinite. ”
    -adica Russia sa ajunga sa dispuna de fortza nucleara suficienta sa copleseasca si SUA si China…..
    de fapt
    credem ca deja fabrica Sarmat ca pe T-34….

    • RS-28 Sarmat
      este o rachetă balistică intercontinentală super-grea, alimentată cu COMBUSTIBIL LICHID
      greutate: 208,1 tone, record absolut

      -adica au lasat vrajeala cu combustibil solid,
      nu mai e nevoie de fibra de carbon, de ajutaje carbon-carbon
      foarte scumpe si necesitind timp indelungat in fabricare, controale speciale de calitate,
      combustibil oarecum sensibil la extreme de temperatura:
      complicatia e buna doar pentru un compex militar-industrial ce secatuieste si nu livreaza;
      tehnologia anilor ’70-’80 e suficienta.

  4. Sfarsitul lunii iulie anunta ceva? Ce pregateste o grupare pentru August anul asta?

    Vara incendiara sau doar se plimba pasarile agale pe…prin afara?

    Ochii pe buteliile nucleare,
    sa nu se aprinda fitilul declansarii generale

  5. Cred că isteria de care am avut parte prilejuită de ” lovitura de stat Prigojin” a avut la bază dorința fierbinte a occidentului, în frunte cu SUA, ca lucrurile chiar să se întâmple, și nu realitatea obiectivă din teren. Nu a fost decât cotcodăcitul unei găinușe care a găsit mărgica de sticlă. Isteria are și o altă explicație, mai ales isteria manifestată de unele, destul de multe, mijloace de comunicare în masă românești, campioane, cele cu sigla formată din litere si cifre, și anume, AU LUAT DORINȚELE DREPT REALITATE, CONVINSE FIIND CĂ DACĂ ÎȘI DOREC CU ADEVĂRAT CHIAR SE VA ÎNTÂMPLA, UN FEL DE VOODOO MODERN.

  6. Cum de s s ajuns totusi sa fie razboi in europa zisa civilizata,ce miza in afara de retorica alora de la davos cu nom care sa duca tot spre bogatii mondiali si mai mult iar Putin le a zis niet ,cu micunealta ucraina dusa la extintie de un nemernic bufon.E lupta satanistilor contra ortodoxiei.

    • lupta satanistilor contra ortodoxiei. acesta este adevarul, pentru ca cei 1% care si-au însușit 99% din resursele planetei, nu duc lipsa nici de bani nici de altceva material… ei duc doar lipsa de Dumnezeu, cedând-și libertatea in folosul instaurarii regimului antihristic vremelnic. Rusia ortodoxa si Ucraina ortodoxa incurca foarte mult planurile davos, oms, onu, nato, etc, samd, toate conduse de urmasii ideologici ai lui iuda.
      in ortodoxie NU EXISTA dubla măsură, dubla închinare, nu poti fi si cu sarsaila si cu Hristos.

  7. Universul . net , 2 iulie 2023 : ” JOE BIDEN , TURNEU DIPLOMATIC IN EUROPA INTRE 9 SI 13 IULIE ” – Sursa : AFP , potrivit AGERPRES .

    • ahaa, deci daca omul spune adevarul inseamna ca-i pupa-n dos… mentalitate de curcubeist, jijik.
      adevarul iese la suprafata, adevarul sta pe inaltimi, nu poate cetatea din varful muntelui sa fie ascunsa.

  8. Si, sa admitem ca „Zelenski” reuseste sa cucereasca Rusia. In est va exista o „Ucraina ” mare, inarmata pana in dinti si.. poate mai agresiva ca Federatia Rusa. Cel mai simplu este ca Rusia sa fie primita concomitent cu Ucraina in NATO si UE si sa existe un cordon mondial de securitate NATO.

    • Da’ pe rusi ia-i intrebat daca vor? Se pare ca nu prea face parte din politica lor…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger