Cauta

Nu încercați să ghiciți următoarea mișcare a lui Putin. Doar ascultați ce promovează Moscova

Toate indicatoarele clipesc în roșu pentru Europa.Avertismentele cu privire la o recesiune de iarnă sunt din ce în ce mai puternice, moneda unică alunecă și piața energiei este deja în regim de criză. Dar guvernele europene sunt încă cu trei pași în urmă – în mare parte pentru că petrec prea mult timp ghicind următoarele mișcări ale Rusiei.

În schimb, ar trebui să acorde mai multă atenție la ceea ce promovează Moscova: neliniștea socială.Săptămâna trecută, Dmitri Medvedev, odinioară o speranță liberală pentru Rusia, care s-a transformat într-una dintre cele mai ascuțite voci împotriva Ucrainei, a scris o lungă postare pe canalul său Telegram în care îi îndemna pe cetățenii europeni să protesteze față de acțiunile „stupide” ale guvernelor lor (de exemplu, sancțiunile) și să le pedepsească pentru aceasta.

El a sugerat că europenii doresc legături mai strânse cu Rusia – care, la rândul ei, vrea să coopereze cu popoarele europene –  dar că sunt ghidați greșit de politici prostești. Chiar așa, tovarășe Medvedev, cine nu-i iubește pe ruși? Kremlinul crede că Europa va  arunca în cele din urmă prosopul și elaborează o strategie în două direcții pentru a-și realiza planul.

Pe de o parte, menține incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu gaz, notează Bloomberg. Rusia nu trebuie să reducă în totalitate fluxurile pentru a provoca pagube – doar gândul la o iarnă fără gaz rusesc este suficient pentru a face ravagii. Mulți indicatori sugerează că Putin câștigă pe piețele energetice.

Între timp, cealaltă parte este ocupată să alimenteze tulburările sociale. Despre asta era vorba lui Medvedev. Președintele rus a vorbit și despre „sinuciderea economică” a Occidentului, iar trolli ruși au amplificat mesajul prin dezinformare pe rețelele sociale.

Visul Kremlinului

Europa nu acordă suficientă atenție mesajelor de război ale Rusiei. Conturile afiliate Rusiei inundă internetul cu narațiunea Kremlinului în legătură cu orice, de la redeschiderea gazoductului Nord Stream 2 la sancțiuni. De la începutul războiului, diplomații ruși și mass-media de stat au scris pe Twitter mult mai mult despre dependența Europei de gazul rusesc decât despre convingerea lor că Ucraina simpatizează cu “naziștii” (pretextul inițial al Rusiei pentru a invada), potrivit unei cercetări efectuate de Alianța pentru Asigurarea Democrației din cadrul German Marshall Fund, care urmărește dezinformarea rusă.

Scopul, susține Joseph Bodnar, care a efectuat cercetarea, este de a submina sancțiunile europene și de a răci sprijinul public pentru Ucraina, prezentând-o ca pe o piedică în ceea ce privește nivelul de trai. Replicarea protestelor vestelor galbene din Franța, dar în întreaga Europă, ar fi „scenariul de vis pentru Kremlin”, a spus el.

Uniunea Europeană a luat măsuri în februarie pentru a reduce la tăcere dezinformarea rusă prin închiderea unor instituții media precum RT – fostul Russia Today – și Sputnik. Dar oficialii recunosc că este greu de contracarat fiecare efort de propagandă de pe internet.

FMI prezice că Cehia, Slovacia și Ungaria se vor confrunta cu recesiune dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze. Țări precum Bulgaria, una dintre primele care a fost oprită de Gazprom în aprilie, după ce a refuzat să plătească în ruble, spune că va trebui să reia discuțiile cu Rusia. Preocuparea este că gazul rusesc va fi însoțit de influență politică, ceea ce ar anula o mare parte din munca depusă de UE de la începutul războiului.

După cum au arătat crizele anterioare, o Europă cu mai multe viteze nu funcționează. Dacă nu reușește să ofere o soluție cuprinzătoare pentru cetățenii săi, impactul social va fi enorm. Și va alimenta direct propagandiștii ruși.

Ultimele stiri

  • Horoscop 11 iunie 2024 – Este o zi favorabilă în toate domeniile
  • Germania a reintrodus controalele la vamă. EURO 2024 schimbă regulile acordului Schengen
  • Alege ce citești
  • ALEGERI 2024. Victoria lui Nicușor, înfrângerea tuturor!
  • Canicula a pus la pământ și fotovoltaicele. Duduie importurile de energie
  • Complexul de lux în care stă naționala Angliei
  • Cine va câștiga „Gheata de Aur” la Euro
  • Ultima decizie a alianței Opec: bună sau rea pentru prețul petrolului? “Analiștii se scarpină în cap”
  • Tarife pentru mașinile electrice din China. Ce mare brânză va face UE?
  • Se ascute lupta pentru ”agățarea” regenerabilelor de sistem. Licitațiile se amână cu un an
  • Exit mobile version