AcasăPoliticaNu încercați să ghiciți următoarea mișcare a lui Putin. Doar ascultați ce...

Nu încercați să ghiciți următoarea mișcare a lui Putin. Doar ascultați ce promovează Moscova

Toate indicatoarele clipesc în roșu pentru Europa.Avertismentele cu privire la o recesiune de iarnă sunt din ce în ce mai puternice, moneda unică alunecă și piața energiei este deja în regim de criză. Dar guvernele europene sunt încă cu trei pași în urmă – în mare parte pentru că petrec prea mult timp ghicind următoarele mișcări ale Rusiei.

În schimb, ar trebui să acorde mai multă atenție la ceea ce promovează Moscova: neliniștea socială.Săptămâna trecută, Dmitri Medvedev, odinioară o speranță liberală pentru Rusia, care s-a transformat într-una dintre cele mai ascuțite voci împotriva Ucrainei, a scris o lungă postare pe canalul său Telegram în care îi îndemna pe cetățenii europeni să protesteze față de acțiunile „stupide” ale guvernelor lor (de exemplu, sancțiunile) și să le pedepsească pentru aceasta.

El a sugerat că europenii doresc legături mai strânse cu Rusia – care, la rândul ei, vrea să coopereze cu popoarele europene –  dar că sunt ghidați greșit de politici prostești. Chiar așa, tovarășe Medvedev, cine nu-i iubește pe ruși? Kremlinul crede că Europa va  arunca în cele din urmă prosopul și elaborează o strategie în două direcții pentru a-și realiza planul.

Pe de o parte, menține incertitudinea cu privire la aprovizionarea cu gaz, notează Bloomberg. Rusia nu trebuie să reducă în totalitate fluxurile pentru a provoca pagube – doar gândul la o iarnă fără gaz rusesc este suficient pentru a face ravagii. Mulți indicatori sugerează că Putin câștigă pe piețele energetice.

Între timp, cealaltă parte este ocupată să alimenteze tulburările sociale. Despre asta era vorba lui Medvedev. Președintele rus a vorbit și despre „sinuciderea economică” a Occidentului, iar trolli ruși au amplificat mesajul prin dezinformare pe rețelele sociale.

Visul Kremlinului

Europa nu acordă suficientă atenție mesajelor de război ale Rusiei. Conturile afiliate Rusiei inundă internetul cu narațiunea Kremlinului în legătură cu orice, de la redeschiderea gazoductului Nord Stream 2 la sancțiuni. De la începutul războiului, diplomații ruși și mass-media de stat au scris pe Twitter mult mai mult despre dependența Europei de gazul rusesc decât despre convingerea lor că Ucraina simpatizează cu “naziștii” (pretextul inițial al Rusiei pentru a invada), potrivit unei cercetări efectuate de Alianța pentru Asigurarea Democrației din cadrul German Marshall Fund, care urmărește dezinformarea rusă.

Scopul, susține Joseph Bodnar, care a efectuat cercetarea, este de a submina sancțiunile europene și de a răci sprijinul public pentru Ucraina, prezentând-o ca pe o piedică în ceea ce privește nivelul de trai. Replicarea protestelor vestelor galbene din Franța, dar în întreaga Europă, ar fi „scenariul de vis pentru Kremlin”, a spus el.

Uniunea Europeană a luat măsuri în februarie pentru a reduce la tăcere dezinformarea rusă prin închiderea unor instituții media precum RT – fostul Russia Today – și Sputnik. Dar oficialii recunosc că este greu de contracarat fiecare efort de propagandă de pe internet.

FMI prezice că Cehia, Slovacia și Ungaria se vor confrunta cu recesiune dacă Rusia va întrerupe livrările de gaze. Țări precum Bulgaria, una dintre primele care a fost oprită de Gazprom în aprilie, după ce a refuzat să plătească în ruble, spune că va trebui să reia discuțiile cu Rusia. Preocuparea este că gazul rusesc va fi însoțit de influență politică, ceea ce ar anula o mare parte din munca depusă de UE de la începutul războiului.

După cum au arătat crizele anterioare, o Europă cu mai multe viteze nu funcționează. Dacă nu reușește să ofere o soluție cuprinzătoare pentru cetățenii săi, impactul social va fi enorm. Și va alimenta direct propagandiștii ruși.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.717 afisari

8 COMENTARII

  1. Eu nu pricep o chestie deloc.De ce tin rusii neaparat sa prezinte imaginea asta drept „Putin” cand e clar ca nu e originalul.Nu seamana sub nici o forma actorul asta,nu e ce era initial personajul care facea baie in gheata si tot felul de chestii.Care e scopul….dublura nu mai e credibila,veniti cu alta persoana reala.Sau poate ca le e frica de atentate…tot ce e posibil

    • SilverFox Putin e in coma sau e mort , ai dreptsugi au spus-o toti , si pe ziare.com au publicat fake sau fuck news spécial pentru tine vierme de kakat

  2. Dar cum dracu doar rușii dezinformează? Mai lipsește să se spună că tot ei, prin agenta lor Victoria Nuland, au organizat Maidanul. Iată că și Andrei Ștefan, pardon, Radu Jacota se joacă de-a propagandistul. Musai să ne informăm din surse oficiale, nu-i așa? Adică la Vocea Americii, Europa Liberă etc. Ce, nu sunt oficiale din moment ce sunt finanțate de guvernul american? Nea jurnalistule, pe Gigel și pe Costel nici în pix nu-i doare de ce zic rușii sau americanii. Îi dor însă facturile, iar nemernicii occidentali își aruncă acum greșelile și propriile minciuni pe seama lui Putin și propagă ură. Jinduiesc după resursele materiale și umane ale Rusiei, că în toată istoria lor au ucis și au prădat. Cine vrea să se informeze cu adevărat nu citește doar textele tale. Sau minciunile organelor americane. Citesc și minciunile rusești (că d-aia există VPN) și p-alea chinezești, analizează și ajung la regele în pielea goală. Cei ca tine sunt banalii pioni care au sarcina să ne țină sub teroare. Slavă României!

  3. Haida, mai!
    Razboiul asta de rahat a distrus Europa!
    Oligarhii vestici au mincarimi sa pina mina pe resursele rusesti! Credeti ca adaca aceste resurse energetice ar fi in mina oricarei alte tari, treaba cu influenta ar sta altfel/!
    uitati-va la Arabia Saudita: lipsa de drepturi pt. femei, contrl, etc, etc, dar nu indrazneste nimeni sa zica nimic… Vor papa? se rezolva. vor apa? se rezolva? Vor animale de sacrificiu religios, mina de lucru ieftina si fara drepturi, etc, etc…? se rezolva! Nimeni nu zice nimic!
    Cine controleaza resursele de energie, mincarea si presa, controleaza totul! Nu am spus-o eu, ci altii mai destepti decit mine!
    Ucraina e o tara de ca.cat folosita in acest proxy war si isi merita soarta, ca orice natie prostita, dar inoculata cu ideea ca e „mareata” ( ase vedea atitudinea ucrainienilor fata de minoritati si tarile vecine!)!

  4. Asta e cel mai dobi toc jurnalist, un idiot ce linge fun duri sat aniste. Rusia vrea prosperitatea Europei sa isi poată vândă produsele, sata nele vor distrugerea Europei, europenii săraci, nu mai pot cumpara nimic

  5. Europa e la tinta pt ca e crestina si toate scursurile sataniste din cele patru colturi o vor distrusa cu ce slugi de conducatori au aoroaoe ca au reusit … dar doar aoroape ca odata adusi la lumina sa i vada toti cei ce vor sa priceapa sau mai rau i au trezit vor primi ce metita!!!

  6. De pe la 1800 toate razboiaiele europene au fost comandate si controlate de bancheri. Tot ce se intampla acum este controlat tot de bancheri.Politicul este numai fatada in europa si aiurea.Din pacate Europa este personajul pierzator principal

  7. Eu cred că Autorul Articolului se fu.te singur…e clar că Europa se sinucide…și e clar că SOROS e mai nociv pt noi decât Putin

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger