AcasăPoliticaNoul Război Rece. Continentul unde Rusia și Occidentul se luptă pentru influență

Noul Război Rece. Continentul unde Rusia și Occidentul se luptă pentru influență

Liderii ruși, francezi și americani străbat Africa pentru a obține sprijin pentru pozițiile lor privind războiul din Ucraina, purtând ceea ce unii spun că este cea mai intensă competiție pentru influență pe continent de la Războiul Rece încoace.

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov și președintele francez Emmanuel Macron vizitează fiecare mai multe țări africane în această săptămână. Samantha Power, șefa Agenției americane pentru Dezvoltare Internațională, a mers săptămâna trecută în Kenya și Somalia. Ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield, va merge săptămâna viitoare în Ghana și Uganda.

“Este ca și cum se desfășoară un nou Război Rece în Africa, unde părțile rivale încearcă să câștige influență”, a declarat pentru AP William Gumede, directorul Democracy Works.

Lavrov, în călătoriile sale pe continentul afectat de secetă și foamete, a încercat să prezinte Occidentul ca fiind răufăcătorul, acuzându-l de creșterea prețurilor la alimente, în timp ce liderii occidentali au acuzat Kremlinul că folosește în mod cinic alimentele ca armă și că duce un război de cucerire de tip imperial – cuvinte calculate să atragă atenția ascultătorilor din Africa postcolonială.

Rusia se străduiește de mai mulți ani să câștige sprijin în Africa, revigorând prieteniile care datează de o jumătate de secol, când Uniunea Sovietică a sprijinit numeroase mișcări africane care luptau pentru a pune capăt dominației coloniale.

Influența Moscovei în Africa a fost evidențiată în martie, în timpul votului ONU de condamnare a invaziei Rusiei în Ucraina. În timp ce 28 de națiuni africane au votat în favoarea rezoluției, 25 nu au votat deloc.

Cel mai înalt diplomat rus a vizitat săptămâna aceasta Egiptul, Congo, Uganda și Etiopia, promițând prietenie și acuzând SUA și țările europene că au dus la creșterea prețurilor la alimente prin aplicarea unor politici de mediu „nesăbuite”. De asemenea, el le-a acuzat că au acaparat alimente în timpul pandemiei.

Lavrov a fost primit cu căldură în Uganda de către președintele Yoweri Museveni, care de ani de zile este un aliat al SUA, dar a refuzat să critice Rusia în legătură cu invazia.

De asemenea, Rusia curtează opinia publică africană prin intermediul televiziunii sale de stat, RT, cunoscută anterior sub numele de Russia Today. RT a anunțat că va deschide un nou birou la Johannesburg.

Președintele francez Macron a acuzat Kremlinul că folosește canale de televiziune precum RT pentru a răspândi propagandă în sprijinul războiului. Și a susținut că Rusia șantajează lumea prin împiedicarea exportului de cereale din Ucraina.

Samantha Power s-a aflat în Africa de Est pentru a promite ajutor regiuni să lupte împotriva foametei, pe fondul unei secete devastatoare care durează de mai mulți ani.

Ea nu a ezitat să critice Rusia:”Prin blocarea exporturilor de cereale ale Ucrainei și prin restricționarea comerțului cu îngrășăminte rusești, acțiunile lui Putin au avut drept consecință provocarea de durere pentru populația din Kenya și pentru alte țări din întreaga lume”.

„Pentru Rusia, este vorba de bătălia pentru a se face auzită în Africa. Nu este important pentru efortul de război propriu-zis, ci pentru influența politică pe termen lung”, a declarat Anton Harber, profesor de jurnalism la Universitatea Witwatersrand din Africa de Sud.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
384 afisari

3 COMENTARII

  1. In ce priveste Africa ,Rusia si mai ales China vin cu proiecte concrete ,investitii si ajutoare,Occidentul cu vrajeala ,margele si oglinzi la fel ca acum 500 de ani.Nu mai tine ,tovarasi!Africanii s-au trezit inaintea mamaligarilor de la Bukale.

  2. O sa fie ditamai razboaiele in Africa rusii o sa le dea arme la unii si americanii la altii.Praful o sa se aleaga de ei se vor impusca nonstop……vietnam e nimica toata comparat cu ce o sa fie acum

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger