AcasăPoliticaNoua ordine mondială și ascensiunea puterilor de mijloc

Noua ordine mondială și ascensiunea puterilor de mijloc

Invazia trupelor lui  Vladimir Putin în Ucraina a pus capăt reconcilierii de după războiul rece dintre Rusia și Occident. Rivalitățile dintre SUA și China s-au intensificat, pe măsură ce Beijingul și-a sporit presiunea militară asupra Taiwanului, iar Washingtonul a înăsprit controalele asupra exporturilor de tehnologie către China. Confruntarea marilor puteri s-a întors.

Chiar și țările care nu trimit ajutor militar Ucrainei sau nu limitează comerțul cu Rusia sau China ar trebui să fie îngrijorate. Dacă Rusia ar da curs aluziilor sale că ar putea folosi arme nucleare, întreaga lume ar fi aruncată într-o nouă eră periculoasă.

Rivalitatea marilor puteri a dus, de asemenea, la o proliferare a sancțiunilor economice, care amenință fluxurile comerciale și de investiții și au făcut ca țările din sudul lumii să fie din ce în ce mai precaute față de dominația dolarului în sistemul financiar internațional.

Cu toate acestea, concurența sporită între o alianță occidentală condusă de SUA și o axă Rusia-China oferă oportunități, dar și amenințări pentru „puterile de mijloc”.

Pe măsură ce Washington, Bruxelles, Beijing și Moscova încearcă să plieze afacerile mondiale în direcția lor, trebuie să acorde mai multă atenție opiniilor celor care se află între ele – cum ar fi Turcia, Arabia Saudită, Indonezia și Africa de Sud.

Recep Tayyip Erdogan, autoritarul președinte turc, se află sub presiune acasă. Dar pe scena internațională și-a jucat mâna cu abilitate. În ciuda apartenenței sale la NATO, Turcia nu s-a alăturat sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei. Guvernul lui Erdogan a blocat chiar și cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO, încercând să obțină concesii de la aliații săi.

Turcia poate juca dur pe plan geopolitic, deoarece războiul din Ucraina a oferit Ankarei o pârghie reală. Turcii au intermediat acordul care a permis transportul cerealelor prin Marea Neagră, atenuând inflația prețurilor la alimente în întreaga lume. Și ar putea juca un rol semnificativ în posibilele negocieri de pace.

Creșterea prețurilor la energie asociată cu războiul din Ucraina a crescut și pârghiile Arabiei Saudite. Joe Biden a vorbit odată despre transformarea țării într-o „paria”. Dar el a făcut o vizită respectuoasă la Riad în timpul verii. În ultimele săptămâni, saudiții l-au găzduit pe Xi Jinping, liderul Chinei.

India, care are aspirații realiste de a deveni una dintre superputerile lumii în cursul acestui secol, trasează o cale de mijloc. A importat petrol rusesc ieftin, provocând iritarea SUA și UE, dar știe că poate scăpa cu bine, deoarece este indipensabilă pentru eforturile occidentale de a echilibra puterea chineză.

Occidentul nu-și poate permite să ignore puterile de mijloc care au fost reprezentate în cadrul summitului G20, desfășurat în noiembrie în Indonezia. Creșterea ponderii economice a acestora înseamnă că sunt esențiale pentru a modela regulile privind comerțul, tehnologia, sancțiunile și normele internaționale.

Aceste țări trebuie, de asemenea, să se gândească cu atenție la propria lor poziție. Apărarea intereselor lor economice și denunțarea standardelor duble occidentale este destul de corectă. Dar agresiunea necontrolată a Rusiei și a Chinei ar amenința în cele din urmă și interesele puterilor de mijloc, Este  o lecție care trebuie asimilată.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
678 afisari

3 COMENTARII

  1. Sataniștii khazari și slugile lor o vor lua la buci și totul se va schimba în bine. Global. Exact asta se petrece. Restul e gargară bolșevică!

    • Ai dreptate 100, khazarii asta nenorociti despielitzati sunt de vina. Oara cati din cititori stiu cine sunt urmasii khazarilor???

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger