AcasăPoliticaNoua măciucă politică a PNL

Noua măciucă politică a PNL

Planul Național de Redresare și Reziliență nu mai are rolul de a pune România pe linia de plutire. A ajuns un instrument prin care PNL își reglează conturile în coaliția de dreapta și, în egală măsură, își ține adversarii la distanță. Este explicabil, astfel, de ce nu trebuia făcut public, de ce PSD nu trebuia să-i cunoască amănunțit conținutul. Există prevederi care favorizează fără jenă firme particulare prietene cu liberalii, precum și firme de consultanță care înghit milioane de euro fără a fi clar pentru ce. Nici Cîțu, nici Orban și nici Dan Barna nu pot oferi explicații cu privire la modul în care s-au făcut calculele pentru alocarea banilor și care au fost criteriile de atribuire.

Dan Barna nu vorbește despre firmele de consultanță

O firmă din Constanța a primit prin încredințare directă suma de 600 de milioane de euro pentru dezvoltarea activității. Firma este foarte cunoscută pentru programele pe care le desfășoară, dar mai mult pentru finanțările pe care le-a făcut în campania electorală pentru alegerea primarului liberal. Am rezerve că dacă primarul ar fi fost de la PSD sau AUR, dar cu aceeași finanțare, firma respectivă ar fi beneficiat de avantajele oferite de Planul Național de Reziliență și Redresare.

Se poate ajunge la suspendare

Niciunul dintre liderii coaliției de dreapta nu vorbește despre firmele de consultanță sau ONG-urile care sunt pregătite să-și ia partea leului. Cine le-a selectat și pe ce criterii nu se spune. Prin ce s-au remarcat acestea comparativ cu altele nu se cunoaște. Probabil doar un cerc restrâns, aproape ermetic, știe cum s-au derulat lucrurile.

Ministrul Ghinea nu știe cum a ajuns firma constănțeană în PNRR

Cîțu, Orban, Barna sau Ghinea trăiesc cu impresia că Planul de Redresare este unul personal, făcut pentru buzunarele lor și se pot înfrupta de acolo în neștire, pentru sine sau pentru altul. Scandalurile pe temă încă nu au început, dar ar fi bine să știe că orice abatere de la modul de folosire a banilor este aspru sancționată și duce, în primul rând, la suspendarea finanțării României.

Agricultura, scoasă din calcul

Planul de Redresare și Reziliență se dorește a fi un mijloc de dezvoltare pentru România. Dar până acolo este, mai degrabă, „o măciucă în mâna lui Florin Cîțu”, după cum declara Paul Stănescu, secretarul general al PSD. Planul nu ar trebui să lase în urmă pe nimeni, acesta trebuind să acopere absolut toate regiunile, iar banii să fie împărțiți în mod echitabil. Numai că PNRR, în forma în care a fost trimis la Bruxelles, dezavantajează în mod evident agricultura. „Mai mult, Cîţu a început deja să ameninţe primarii PSD cu tăierea resurselor bugetare.

Paul Stănescu Cîțu discriminează mai multe regiuni ale ţării pe criterii politice

Un comportament josnic şi inacceptabil al unui om pus cu mâna lui Iohannis pe lista de parlamentari PNL, fără a avea vreo legitimitate autentică în rândul românilor. Vrea să folosească PNRR ca măciucă împotriva primarilor, ca un megaloman care crede că nu doar bugetul României, ci și fondurile europene sunt un fel de portofele ale liberalilor!”, a declarat Stănescu.

Mai mult nu poate

Încă din prima zi de mandat Klaus Iohannis a declarat că vrea o Românie fără PSD. De atunci au trecut șase ani și jumătate și războiul nu este încheiat. Între timp, social democrații, deși au mai pierdut din putere, au rămas cel mai mare partid din România. Acum în opoziție, pentru că planurile lui Iohannis nu prevedeau cooptarea lor la actul de guvernare. În Parlament, PSD este văduvit de forța de altădată, având împotrivă o construcție de adunătură ce îl depășește la numărul de voturi. Dar și așa, actuala putere nu este mulțumită. Vrea dispariția totală a partidului și a ajuns până acolo încât folosește un plan ce privește toată România ca pe o armă împotriva PSD. Primarii social liberali sunt discriminați la acordarea de fonduri și împotriva lor se fosoșete Planul de Redresare ca instrument de amenințare și șantaj. Pare că este singura modalitate prin care PNL se poate impune. Mai mult nu poate.

author avatar
Valentin Boeru
3.369 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger