AcasăPolitica„Noua Europă” are un lider anti-Macron la Washington

„Noua Europă” are un lider anti-Macron la Washington

O umbră în formă de Emmanuel Macron a planat  asupra vizitei din această săptămână în SUA a premierului polonez Mateusz Morawiecki.

Spre deosebire de președintele francez – care, într-un interviu acordat Politico, a încercat să pună o oarecare distanță între SUA și Europa într-o eventuală confruntare viitoare cu China pe tema Taiwanului și a făcut apel la consolidarea „autonomiei strategice” a continentului – liderul polonez subliniază importanța critică a alianței dintre America și Europa, nu în ultimul rând pentru că țara sa este unul dintre cei mai puternici aliați ai Kievului în războiul cu Rusia.

„În loc să construim o autonomie strategică față de Statele Unite, propun un parteneriat strategic cu Statele Unite”, a declarat el înainte de a zbura spre Washington.

În capitala americană, Morawiecki a continuat cu loviturile pe sub masă la adresa președintelui francez. „Nu văd nicio alternativă, și suntem absolut pe aceeași lungime de undă aici, la construirea unei alianțe și mai strânse cu SUA. Dacă țările din vestul Poloniei înțeleg mai puțin acest lucru, este probabil din cauza circumstanțelor istorice”.

Franța a  petrecut decenii în care s-a arătat contrariată de dependența Europei de SUA. Polonia este unul dintre cei mai entuziaști aliați americani ai continentului. La începutul acestui an, a semnat un contract de 1,4 miliarde de dolari pentru a cumpăra un al doilea lot de tancuri Abrams și, de asemenea, a fost de acord să cheltuiască 4,6 miliarde de dolari pentru avioane de luptă avansate F-35.

De asemenea, Varșovia consideră că atacul rusesc asupra Ucrainei justifică suspiciunea pe care o are de mult timp față de inamicul său istoric și nu s-a sfiit să arate cu degetul către Paris și Berlin pentru că s-au înșelat cu privire la amenințarea pe care o reprezintă Kremlinul.

„Vechea Europă a crezut într-un acord cu Rusia, iar vechea Europă a eșuat”, a declarat Morawiecki într-o conferință de presă comună cu vicepreședintele american Kamala Harris. „Dar există o nouă Europă – Europa care își amintește ce a fost comunismul rusesc. Iar Polonia este liderul acestei noi Europe”.

Pentru Marcin Przydacz, consilier pentru politică externă al președintelui polonez Andrzej Duda, ideea de autonomie strategică promovată de Macron „are scopul de a tăia legăturile dintre Europa și Statele Unite”.

Slawomir Debski, șeful Institutului Polonez de Afaceri Internaționale, a avertizat că discuțiile lui Macron privind distanțarea Europei de America în cazul unui conflict cu China „amenință să rupă UE, ceea ce este împotriva intereselor nu doar ale Poloniei, ci și ale majorității țărilor europene”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
955 afisari

6 COMENTARII

  1. Adica exact ce spuneam eu….cele doua extreme pro si contra CHINA/USA.Dar asta e de vreo20de ani….de cand cu 11sept2001….lacomia si nebunia fac casa buna cu politica
    Dupa parerea mea genul asta de politicieni nu au ce sa caute la conducere….sunt toxici.Politician inseamna cineva care stie sa dezvolte…nu sa bombardeze tari.Orice prost poate sa traga cu pusca…

  2. MORAWIECKI ,daca ar citi putina istorie ar vedea ca cei care au repus Polonia pe harta Europei au fost francezii !.
    Cine i-a vandut pe polonezi rusilor in 1946 ? -americanii si englezii !.
    Cine ii foloseste pe Ucrainieni ca si carne de tun impotriva rusilor ?-americanii !.
    VOR FI VRODATA INTERESELE POLONEZE PUSE INAINTEA INTERESELOR AMERICANE ?-NICIODATA !.
    CE A VRUT AMERICA PRIN TRATATUL TTIP ???,-O EUROPA , UE VASALA AMERICII !,ASTA PENTRU VIITOAREA CONFRUNTARE CU CHINA .
    MACRON ,profita de lasitatea lui SCHOLT si se baga obraznic in fata ,peste rand !,intalnirea cu XI este dovada ca FRANTA SI-A ALES DEJA TABARA !.
    AUKUS CE-I ,FIRAVA TABARA A AMERICANILOR.
    PRIVITI UNDE INCLINA SI TURCIA !,IMPACAREA IRANULUI CU ARABIA SAUDITA DEJA A DECIS SOARTA ISRAELULUI !.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger