AcasăPoliticaNoua cursă a înarmării: uraniul rusesc, numai bun pentru China

Noua cursă a înarmării: uraniul rusesc, numai bun pentru China

Livrările de combustibil nuclear rusesc către un nou reactor chinez au stârnit îngrijorarea SUA cu privire la potențialul Beijingului de a produce plutoniu cu destinație militară.

Potrivit Firstpost, inginerii ruși expediau în decembrie o cantitate mare de combustibil nuclear pe o insulă îndepărtată, situată la aproximativ 220 de kilometri de țărmul nordic al Taiwanului, în timp ce negociatorii chinezi și americani susțineau că au purtat discuții productive pentru reducerea tensiunilor militare.

Așa-numitul reactor cu reacție rapidă al Chinei de pe insula Changbiao este una dintre cele mai atent monitorizate instalații nucleare din lume.

Un raport al serviciilor americane de informații arată că  acest reactor(CFR-600) să producă plutoniu de “calitate militară” în acest an, ceea ce ar putea permite Beijingului să își cvadrupleze stocul de focoase în următorii 12 ani.În acest fel, China ar putea egala arsenalele nucleare pe care SUA și Rusia le dețin în prezent.

Capacitatea tot mai mare a Chinei de a-și extinde armamentul atomic vine în contextul în care ultimul tratat care mai limitează stocurile strategice ale SUA și Rusiei este pe punctul de a se prăbuși, pe fondul unei confruntări în spirală din cauza războiului din Ucraina.

Într-o videoconferință din 30 decembrie, Vladimir Putin l-a asigurat pe președintelui chinez Xi Jinping că domeniul apărării și al tehnologiei militare „ocupă un loc special” în relațiile lor.

Oficialii Departamentului american al Apărării au tras în repetate rânduri un semnal de alarmă cu privire la ambițiile Chinei în materie de arme nucleare, de la publicarea unui raport din 2021 către Congres.

Planificatorii militari apreciază că CFR-600 este pregătit să joace un rol critic în creșterea stocului de focoase nucleare al Chinei la 1.500 de focoase până în 2035, de la aproximativ 400 în prezent.

Experții Pentagonului spun că furnizarea de 6.477 de kilograme de uraniu de către Rosatom, companie de stat rusă, la 12 decembrie, alimentează un program atomic care ar putea destabiliza echilibrul militar din Asia, unde există tensiuni tot mai mari legate de Taiwan și de controlul asupra Mării Chinei de Sud.

China posedă puține mijloace pentru a-și spori stocul de plutoniu pentru arme nucleare după ce programul său producție s-a închis în anii 1990.

Beijingul susține că SUA au exagerat în mod repetat cu „amenințarea nucleară a Chinei” drept scuză pentru a-și extinde propriul arsenal strategic.

Vladimir Putin a semnat marți un proiect de lege care suspendă oficial ultimul tratat de arme nucleare rămas în vigoare cu Statele Unite, New Start.

 

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
454 afisari

5 COMENTARII

    • Mai exact 1200 de ani!
      De pe la anul 400 DC pana la jumatatea secolului 17 DC, China a fost cea mai avansata civilizatie!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger