AcasăPoliticaNota de plată globală pentru războiul lui Putin

Nota de plată globală pentru războiul lui Putin

Războiul din Ucraina va perturba comerțul și va înfunda lanțurile de aprovizionare, reducând creșterea economică și împingând prețurile mult mai sus pe tot globul, a avertizat joi Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică(OECD).

Într-o nouă evaluare sumbră, OCDE, formată din 38 de țări, a spus că în anul următor, conflictul va reduce produsul intern brut — cea mai largă măsură a producției economice — cu 1,08% la nivel mondial, cu 1,4% în cele 19 țări europene care împart moneda euro și cu 0,8% în Statele Unite.

Invazia rusă a survenit într-un moment în care prețurile creșteau deja, iar lanțurile de aprovizionare erau suprasolicitate, consecință a unei redresări economice neașteptat de puternice după recesiunea coronavirusului.

OCDE, care în decembrie a prognozat o inflație globală de 4,2% în acest an, a prezis că războiul din Ucraina  va duce la creșterea prețurilor cu 2,47 puncte procentuale la nivel mondial în 2023.

Rusia și Ucraina reprezintă mai puțin de 2% din PIB-ul global, dar sunt mari producători de mărfuri esențiale – cereale, îngrășăminte, petrol, gaz, metale rare etc. Prețurile acestor mărfuri au crescut din ianuarie.

De asemenea, Fondul Monetar Internațional a estimat că  invadarea Ucrainei de către Rusia va afecta întreaga economie mondială, prin încetinirea creşterii economice şi majorarea inflaţiei, şi ar putea reconfigura în mod fundamental ordinea economică mondială pe termen mai lung.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
545 afisari

4 COMENTARII

  1. E-ON tocmai a anunțat că nu mai ia gaz din Russia iar autorul articolului din ziar cu informația socotește asta ca o mare realizare. Mare realizare pentru cine? Pentru mine că îmi va tripla iar prețul la gaz ca nu cumva E-ON să aibă pierderi? Ăștia ne distrug planificat. Europenii, nu rușii. Au găsit cel mai bun motiv ca să ne extermine: războiul din Ukraina în care UE se jură că nu este implicată.

    • E vorba de sistarea importurilor de energie din Rusia, cap pătrat. UE va reduce dependența de energia fosila rusească cu 2/3 pana la sfârșitul anului. Iar de va fi nevoie o să plătești și tu factura mărită. Simplu.
      Alternativa este acceptarea războiului de agresiune ca soluție legitimă. Iar asta nu se va întâmpla.

  2. Vezi ca pe langa factura marita iti mai baga si niste virusi, crescuti in noile laboratoare din Ucraina. Si apoi niste vaccinuri. Mai trebuie sa semnezi si condica cu certificatul digital. Nu cumva sa spui ca nu iti convine ca ti se inchide contul

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger