În perioada de după cel de-al Doilea Război Mondial, ceea ce a caracterizat puterea Statelor Unite a fost ipocrizia.
Deși politicienii americani vorbeau într-un mod idealizat despre ce reprezintă țara lor – mai presus de toate libertatea și democrația – realitatea era foarte diferită. Și nu s-a schimbat.
Acest mod al puterii americane – nobil în retorică, sordid în practică – a culminat cu acțiunile administrației Biden, relatează The New Statesman. După interludiul primei administrații Trump, Joe Biden a declarat triumfător că America ”s-a întors”.
Ceea ce reprezintă Trump „nu este ceea ce suntem” – ca și cum Trump ar fi o forță străină, mai degrabă decât ultima manifestare a unor curente întunecate din istoria americană, care merg până la fondarea țării.
După invazia Rusiei în Ucraina, părea că Războiul Rece s-a întors în Europa, cu SUA drept lider al „lumii libere” – un termen pe care, de când Trump a fost ales în 2016, diplomații democrați l-au reînviat.
Apoi a venit războiul din Gaza. SUA au stat deoparte în timp ce Israelul făcea toate lucrurile pe care diplomați precum secretarul de stat de atunci, Antony Blinken, le reproșau constant Rusiei că le face în Ucraina.
Prefăcătoria a luat sfârșit
Acum, cu Trump din nou la Casa Albă, prefăcătoria a luat sfârșit. Această Americă este una care se bazează pe puterea economică și militară brută, urmărind să intimideze aliații și adversarii deopotrivă. Președintele a amenințat deja că va anexa Groenlanda și va recupera Canalul Panama.
Chiar dacă Biden a oferit Israelului sprijin diplomatic, financiar și militar, el a pretins că SUA nu permit distrugerea Gaza. Trump, între timp, a declarat public că America ar trebui să preia Fâșia, să o reamenajeze în ”Riviera Orientului Mijlociu” și să îndepărteze 2 milioane de palestinieni.
Un alt moment al schimbării este desființarea Agenției Statelor Unite pentru Ajutor și Dezvoltare (USAID) – care a atenuat marginile dure ale puterii americane în întreaga lume, în special în Sudul Global.
Samantha Power, director al USAID în administrația Biden, a subliniat într-un editorial din New York Times că, prin oprirea programelor agenției, Trump face „una dintre cele mai grave și mai costisitoare gafe de politică externă din istoria SUA”.
Într-o conferință susținută la Harvard pe 6 februarie, Ben Rhodes, fost consilier pe probleme de politică externă și redactor de discursuri al lui Barack Obama, a pus în contrast „viziunea americană expansivă” din epoca lui John F Kennedy – care a creat USAID – cu epoca în care ne aflăm acum. Și a recunoscut că SUA nu s-a ridicat la înălțimea valorilor pe care le-a proclamat cu nerușinare.
În mod clar, America se schimbă. Dar momentul actual ilustrează, de asemenea, faptul că țara nu a fost niciodată ceea ce mulți și-au imaginat.
nu va iesi nici asta din ghearele marilor fonduri care guverneaza america prma aia de armament,de farma si astea cu off shore,astea au distrus guvernele tarilor ca sa se imbogateasca ele nu ii doare pe astia de cetateni!!democratia off shore ei au exportat mo ndial,retrta de distrugere a micilor ifirme au hranit doar pestii mari!!!
Nobilă în retorică, sordidă în practică: inexistenta in fapt: America, un Titanic ce se indreapta spre fundul marii.