AcasăPoliticaNimeni nu are interes să încheie războiul din Ucraina?

Nimeni nu are interes să încheie războiul din Ucraina?

Nici nu se poate, probabil. Pe 24 februarie,  trupele rusești au intrat în Ucraina în ceea ce Moscova a numit o operațiune militară specială, menită să înlăture conducerea de la Kiev. Un an mai târziu, nu doar planul lui Putin pentru o victorie rapidă, ci practic orice alt calcul făcut de oricine s-a dovedit a fi greșit.

Rusia pare să fi pariat pe capitularea Ucrainei sau pe o victorie ușoară. Nu s-a întâmplat nici una, nici alta. Planificatorii militari occidentali nu prevăzuseră revenirea războiului terestru în Europa, dar Rusia și Ucraina le-au dovedit că se înșelau.

Un conflict care se aștepta să se încheie în câteva săptămâni, dacă nu în câteva zile, împlinește acum un an, iar rezultatul final pare mai puțin previzibil ca niciodată. În multe privințe, pare blocat la o răscruce de drumuri.Atât Rusia, cât și Ucraina ar plănui ofensive majore de primăvară. Unde vor duce? Nimeni nu își asumă un răspuns.

SUA, UE și Regatul Unit au impus sancțiuni drastice Rusiei, iar Germania și-a redus drastic dependența de gazul rusesc. Dar, din nou, efectele sunt mixte și nu au decis nimic. Rusia a găsit alte piețe pentru energia sa, inclusiv China; balanța sa de plăți a fost rareori mai bună. Există puține dovezi că aceste sancțiuni au funcționat.

Între timp, nici previziunile privind o iarnă rece și întunecată în Europa, ca urmare a reducerii importurilor de energie rusească, nu s-au confirmat până acum.Au fost evitate întreruperile generalizate de energie electrică și falimentele, precum și tulburările publice pe scară largă, unul dintre beneficiari fiind industria în plină expansiune a GNL din SUA.

Unul dintre motivele pentru care opoziția față de război a fost atenuată, atât în Rusia, cât și în țările care fac sacrificii pentru a sprijini Ucraina, ar putea fi limitele pe care ambele părți par să le fi impus în ceea ce privește desfășurarea ostilităților.

În timp ce susținătorii occidentali pleacă urechile la presiunile lui Volodimir Zelenski pentru arme mai multe și mai grele, există un decalaj între ceea ce se promite și ceea ce se livrează.

Și Rusia se dovedește mai reținută. Și-a consolidat câștigurile pe malul estic al râului Nipru, dar nu pare să mai caute să avanseze mai departe spre vest, dacă a avut vreodată această intenție.

Întrebarea care se pune în prezent este cum și când ar putea fi depășit blocajul actual al războiului, subliniază The National. Semnele că răbdarea susținătorilor Ucrainei se epuizează vor deveni din ce în ce mai numeroase.

În ciuda rapoartelor occidentale privind numărul mare de victime rusești, există puține dovezi că Rusia ar fi rămas fără trupe sau arme. Și cu atât mai puțin există vreo dovadă că Ucraina ar fi interesată de negocieri. Condițiile pe care le-a stabilit – revenirea la granița așa cum era înainte de 2014 (când Rusia a preluat controlul asupra Crimeei) – echivalează cu o declarație de determinare de a continua lupta.

Se spune adesea că lumea s-a schimbat pe 24 februarie. Dar nu e chiar adevărat. O parte din lume s-a schimbat: mai exact, europenii și-au revizuit acordurile de securitate, iar SUA și-au reînnoit angajamentul față de apărarea Europei. Dar o mare parte a lumii a decis că Ucraina nu este treaba ei și a continuat ca înainte, lăsând Rusia mai puțin izolată decât ar fi putut fi.

Rezultatul este un război pe care prea puțini sunt interesați să îl încheie – ceea ce înseamnă că ar putea exista, din păcate, o a doua comemorare în februarie viitor. Atunci  contextul va fi și mai complicat de alegerile prezidențiale din SUA, precum și de cele din Rusia și Ucraina.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
513 afisari

6 COMENTARII

  1. Singura intrebare e numai cand o sa dea rusnacii salbatici cu ciukerkutza atomica in Kievul azovist-banderist al pitikului cirkar ambulant nazist de zdrelinski, daca va fi de Paste, sau numai de Craciun, macar sa le faca si ratatilor aia de adunatura de criminali betivani ukro-na-zi sarbatorile mai calde, sa nu mai stea asa de mult in frig 🙂 Bai Zele-Vogue, fa-te ca canti cu kariciul la pian, in bunkarul tau de langa granita cu Polonia, unde esti ascuns non-stop, latraul de la Kiev e numai una din sosiile tale, tot asa cum si prietenul tau Adolf H. avea 4-5 sosii, tot asa ai si tu mai multe, asa ca lasa vrajeala nazista, ca nu tine, bai derbedeule ordinar, numai pw-ule in gura o sa iti iei si de la romanasi, in curand o sa fii bombardat si din Vest, nu numai din Est 🙂 Si nu uita, Sklava Kokaina 🙂

  2. ” Pe 24 februarie, trupele rusești au intrat în Ucraina în ceea ce Moscova a numit o operațiune militară specială, menită să înlăture conducerea de la Kiev. Un an mai târziu, nu doar planul lui Putin pentru o victorie rapidă, ci practic orice alt calcul făcut de oricine s-a dovedit a fi greșit.”

    Dl. RJ, nu ai inteles nimic! S-a numit OMS, tocmai pentru ca nu s-a urmarit inlaturarea conducerii de la Kiev, care presupunea cucerirea capitalei Ucrainei, si o victorie rapida, ci anexarea regiunilor locuite preponderent de rusi, pentru a face jonctiunea cu Crimeea. Era de presupus ca nu va fi o victorie rapida, din moment ce armata ucraineana numara circa 250.000 de militari activi, inarmata si pregatita dupa 2014 de Occident, iar Rusia a folosit doar 190.000 de militari insuficient instruiti si inadecvat echipati si dotati. Motivul pt. care Rusia nu a folosit cele mai distructive, moderne si sofisticate arme este simplu: nu se merita expunerea lor, deoarece Ucraina este o miza mica. Ele sunt necesare intr-o infruntare directa cu NATO, nu impotriva unui popor inrudit. Ca miza a crescut ulterior prin implicarea fatisa a NATO, asta e alta poveste, care presupune adjustarea planurilor initiale.

  3. Big arma in nici un caz nu doreste. Cine s-ar fi asteptat la o asa pleasca? Pana nu se burdusesc conturile, nu.

  4. trebuie mentinuta starea conflictuala cu orice pret . raspopitul de la sienen se screme sa convinga romanii ca trebuie sa intram in razboi ca ne paste pericole nemaivazute din partea rusiei , care nu o mai intereseaza nimic decat de Romania .astfel tarile din jur slabite si saracite sint mai usor de subjugat de smecherii care se imbogatesc din vanzarile de armament .

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger