Lăsați deoparte candidații actuali din campania pentru Palatul Cotroceni, că vă duceți după fentă. La cum stau lucrurile acum, pare un lucru stabilit pregătirea lui Nicușor Dan pentru alegerile prezidențiale din 2029. Dintre toți „jucătorii” intrați în cursa electorală, niciunul nu are șanse să obțină un scor apropiat de cel al primarului Capitalei, la „localele” din 9 iunie. Și mai este ceva – Nicușor Dan încă nu a respins categoric ideea de a candida, peste cinci ani, pentru funcția supremă în stat, dimpotrivă, a lăsat deschisă orice discuție pe această temă.
Ca și cum cineva l-a învățat dinainte ce să răspundă, atât de bine păstrează misterul legat de planurile sale de viitor. Nicușor Dan de „azi” nu mai este ONG-istul de „ieri”, care doar agita apele, dar fără să aibă undiță la el. Vedem un primar pregătit să intre într-o confruntare directă cu orice lider politic și asta numai datorită faptului că echipa din spatele său lucrează minuțios la imaginea de viitor candidat la „prezidențiale”.
Primarul Capitalei s-a încălzit pentru alegerile din 2029. Întâlnirile sale cu actualii candidați, de la Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă până la Elena Lasconi sau chiar Kelemen Hunor, n-au fost altceva decât un exercițiu de imagine. Iar faptul că nu vorbește despre opțiunea sa indică un singur lucru – că își vinde scump „procentul” de simpatie pe care-l are în rândul bucureștenilor. Nicușor Dan și-a spulberat adversarii în cursa pentru București, iar cine vrea acum sprijinul lui trebuie să facă mai mult decât să vină cu promisiuni fanteziste și vorbe goale.
Ce au văzut românii în campania asta? În mare, o adunătură de nepregătiți, plus destui așa-ziși lideri plini de ipocrizie. Ce au în comun acești candidați? Cu toții l-au curtat, și fără succes, pe cel mai votat nume din 2024 – Nicușor Dan. Despre asta este vorba – despre scorul electoral pe care primarul ales al Bucureștiului l-a obținut în vară, când a trecut ca TGV-ul peste toți contracandidații săi, fie că au fost de la PSD, PNL, AUR sau USR.
Va reuși vreunul dintre Ciolacu, Simion, Ciucă, Geoană sau Lasconi să obțină un scor apropiat de cel al lui Nicușor Dan? Șanse minime spre deloc. În cel mai bun scenariu, favoritul turului 1, Marcel Ciolacu, va intra în runda decisivă cu un scor de 25-28%, urmat de Simion sau Ciucă, ambii creditați undeva la 18-20%. Aceste cifre nu fac decât să arate slaba susținere pe care o au politicienii-vedetă din prezent în rândul populației. Nimeni nu se desprinde ca mare câștigător, niciunul nu are priză la public; vorba unui tarabagiu din Obor – când îi văd pe ăștia la televizor, schimb canalul.
Referendumul din București, un test
Săptămâna viitoare, pe 24 noiembrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, bucureștenii sunt chemați la urne pentru un referendum pe care l-a dorit primarul general, Nicușor Dan. Trei întrebări ar trebui să aducă răspunsuri cu privire la administrarea Capitalei – Nicușor Dan cere aprobare pentru a emite el autorizații de construire pe întreg teritoriul administrativ al orașului, dar vrea și putere deplină în ceea ce privește repartizarea între PMB și primăriile de sector a impozitelor pe venit și a taxelor și impozitelor locale colectate de la bucureșteni.
Ce este, de fapt, acest referendum? Doar un exercițiu de imagine, doar un test pentru a vedea cât de departe se poate merge cu o candidatură a lui Nicușor Dan. Ar avea forța reconfirmatul primar general al Capitalei să ajungă la Cotroceni? Cu siguranță că da, în cazul în care referendumul său, prin care cere putere absolută asupra bugetelor tuturor primăriilor din București, va trece de votul populației.
Că nu interesează câtuși de puțin rezultatul referendumului rezultă din lejeritatera cu care Nicuşor Dan a declarat următoarele: „Nu se poate să fie mai rău decât mandatul pe care l-am avut deja”. Cu alte cuvinte, referendumul nu trece, dar rezultatul prezenței la vot a bucureștenilor rămâne și poate fi intepretat.
Inclusiv Consiliul Economic și Social (CES) și-a dat cu părerea despre referendumul cerut de Nicușor Dan – este „anormal și încalcă principiul autonomiei locale”. CES a emis un aviz nefavorabil, prezentând o serie de argumente ce evidențiază impactul negativ asupra administrației locale.
Este tot mai clar că Nicușor Dan nu-i de capul lui în toată această poveste. Echipa care îl pregătește știe ce are de făcut, iar primul îndemn a fost să nu dezvăluie pe cine sprijină în aceste alegeri. De ce? Pentru că primarul Capitalei are propriul interes, nu joacă în echipa nimănui – „Am anunţat în urmă cu o lună şi jumătate că o să mă întânesc cu principalii candidaţi la alegerile prezidenţiale (…) Aşa cum am mai spus, nu o să vă spun cu cine voi vota”.
Despre candidatul la „prezidențiale” Nicușor Dan s-a vorbit imediat după alegerile locale. Cu un referendum trecut și, apoi, un oraș controlat total de echipa din jurul lui Nicușor Dan, toate cărțile sunt pe masă legat de alegerile din 2029.
Daca vor ca toata tara sa arate ca Bucuresti, mizerabil, fara caldura si apa…
Este cunoscut in Bucuresti dar in tara nu. Nu va castiga.
Oare de ce suntem pusi in situatia de fiecare data sa nu avem ce vota in afara de cei care au interese care tin de buzunarul propriu? Cred ca din ’90 degradarea educatiei este totala.
Cind il vedeti pe Plicusor, feriti-va ”spatele”.
Si duminica nu luati buletin de vot pentru referendum.
E timpul sa reactionam ferm la pacalelile ordinare intinse de toti nepricopsitii dirijati din strainatate. !
Placute suedeze leprelor bolsevice de pretutindeni!
Placute suedeze leprelor bolsevice de pretutindeni!
Daca 50% dintre politicieni ar fi ca Nicusor Dan, Romania ar putea deveni o putere mondiala.
Vot obligatoriu DOAR daca ai diplola de bacalaureat = fara PSD si puii sai AUR, SOS
Oare de ce ne rata limba ?!
Doamne ferește !
Asta ne mai lipsea !