AcasăPoliticaNicușor Dan cere suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Coordonatoare pentru...

Nicușor Dan cere suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Coordonatoare pentru cinci sectoare din Bucureşti

Nicusor DanNicușor Dan cere suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Coordonatoare pentru cinci sectoare din Bucureşti

Primarul Capitalei, Nicușor Dan, este pus pe fapte mari: el cere Consiliului General suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 și 6, potrivit unor proiecte care se află pe ordinea de zi a ședinței Consiliului General de pe 26 februarie.

Pentru Sectorul 1 un astfel de document nu a fost aprobat. Documentațiile, aprobate de majoritatea PSD-ALDE din Consiliul General sub administrația Firea, permit betonarea a zeci de ha de spațiu verde și construirea unor blocuri între case.

PUZ-ul Sectorului 3 a fost anulat recent de instanță de cetățeni, dar decizia poate fi atacată cu recurs. PUZ-ul Sectorului 6 a fost anulat anul trecut în prima instanță, tot la cererea cetățenilor, dar primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, și APM au făcut recurs. Pentru restul există plângeri prealabile pentru anulare.

Când va începe suspendarea PUZ-urilor?

Dacă va fi aprobată, suspendarea PUZ-urilor începe de pe 5 martie, pentru 24 de luni. Pe perioada de suspendare, certificatele de urbanism și autorizațiile de construire / desființare emise de Primarul Municipiului București și de primarii sectoarelor Municipiului București vor respecta prevederile documentațiilor de urbanism anterioare.

Prevederile de suspendare se aplică inclusiv certificatelor de urbanism și autorizațiilor de construire / desființare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare a hotărârilor, prevăd proiectele de hotărâre.

Decizia îi aparţine doar lui Nicuşor Dan

Edilul Bucureştiului ar fi luat această decizie de unul singur, fără o consultare în prealabil cu apropiaţii săi din Primărie.

Nicușor Dan, fără să aibă o discuție cu toți reprezentanții Consiliului General – nici măcar șefii PNL sau PMP de pe București nu știau că urmează a fi introduse aceste puncte – a pus respectivele proiecte de suspendare a P.U.Z.-urilor din Sectoarele 2, 3, 4, 5, și 6 ale Capitalei pe viitoarea ordine de zi”, au spus surse pentru Gândul.

Sabotaj la adresa Capitalei

Ștefan Dumitrașcu – fostul arhitect-șef al Capitalei – declară că toată această situație controversată și toate aceste proiecte de suspendare a P.U.Z.-urilor de sector pe care le inițiază Nicușor Dan sunt ”absolut aberante” și, practic, reprezintă ”un sabotaj la adresa Capitalei”.

”De acum aproape 21 de ani, Bucureștiul nu a avut – în afara Planului Urbanistic General (P.U.G.) – niciun fel de reglementare coerentă pentru toate cele 6 sectoare care să permită autorizarea directă, fără proceduri birocratice, administrative sau voturi inutile în consiliile locale sau în Consiliul General. Acum aproximativ 3 ani de zile, când am plecat la Primăria Capitalei București, ca arhitect-șef al municipalității, acesta a fost scopul activității mele, în principal, de impulsionare, avizare și promovare către Consiliul General al Municipiului București a documentațiilor P.U.Z. de dimensiunea unui sector, întocmite de profesioniști – Universitatea de Arhitectură sau societăți de specialitate cu zeci de arhitecți și urbaniști -, cu câte 38 de avize pentru fiecare documentație, de la toate instituțiile statului, deci avizare și promovare către Consiliul General al Municipiului București într-un vot a acestor reglementări care să permită accesul facil al investițiilor, atât publice, cât și private, pe întreg teritoriul Municipiului București, mai puțin zonele protejate, acestea fiind într-o situație specială, fiind în competența de autorizare a municipalității”, susține Dumitrașcu pentru Gandul.ro.

”Reglementările pe care le prevăd aceste P.U.Z.-uri sunt unele ferme, nu sunt perfecte, dar – față de o documentație care a fost întocmită acum mai bine de 21 de ani și în condițiile dezvoltării actuale a Capitalei – sunt o chestiune fără de care nu se poate imagina vreo dezvoltare sau vreo devenire a teritoriului bucureștean. Și asta nu numai în ceea ce privește construcțiile, dar și în ceea ce privește infrastructura, atât edilitară, cât și stradală, ținând cont, evident, de spațiul verde, de reducerea poluării, de încadrarea în toate reglementările impuse de Uniunea Europeană astăzi, pe bună dreptate”, spune arhitectul Ștefan Dumitrașcu.

 

author avatar
Andrei Ștefan
212 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger