AcasăPoliticaNetanyahu, încurcătura lui Joe Biden?

Netanyahu, încurcătura lui Joe Biden?

Va reuși președintele SUA să-l tempereze pe premierul Israelului în războiul din Fâșia Gaza?

Avocații sunt învățați să nu pună niciodată unui martor o întrebare la care nu știu răspunsul. Această logică se aplică și în cazul alianțelor pe timp de război. Joe Biden și-a legat norocul de Benjamin Netanyahu – care este co-creatorul dilemei îngrozitoare cu care se confruntă acum Israelul.

Problema cu strategia de strângere la piept a lui Biden este că el nu are drept de veto asupra acțiunilor premierului israelian. Instrumentul pe care îl deține Biden este influența, relatează Financial Times. Totul despre Netanyahu sugerează că persuasiunea din spatele scenei nu este o metodă care funcționează.

Dacă nu ar fi vorba de liderul discreditat al Israelului, strategia lui Biden ar fi rezonabilă. Israelul se simte rănit și amenințat; hărțuirea publică din partea principalului său susținător de la Washington nu ar face decât să adâncească acest sentiment de izolare; ar crește probabilitatea ca Israelul să ia măsuri oarbe care i-ar afecta și mai mult securitatea. Cazul bine intenționat al lui Biden este deja dezmințit de acțiunile Israelului.

Oficialii Casei Albe spun că presiunea exercitată de Biden a determinat Israelul să restabilească serviciile de internet în Gaza și să permită o cantitate limitată de ajutor umanitar în enclavă. De asemenea, este posibil ca Forțele de Apărare ale Israelului să fi intrat în Gaza mai devreme și într-un mod mai dur decât se întâmplă în prezent.

Personalul lui Biden spune că abordarea sa funcționează, chiar dacă va fi greu să convingă lumea. Într-o postare pe rețelele de socializare, ștearsă între timp, Netanyahu a vorbit despre un război între „copiii luminii și copiii întunericului”. Din punctul de vedere al lui Biden, astfel de imagini sunt dezastruoase. Se estimează că peste 3.000 de copii palestinieni au murit deja, iar acest bilanț este pe cale să crească.

Dar în criză există și oportunități. Biden a reiterat că obiectivul Americii rămâne soluția celor două state. Măcelul Hamas și acțiunile de represalii ale Israelului au întărit ideea că numai un stat palestinian poate garanta securitatea Israelului. Alternativele – un stat binațional secular sau status quo – pot fi respinse ca fiind, respectiv, fanteziste și inacceptabile. Cu toate acestea, activitatea de o viață a lui Netanyahu a constat în a face imposibilă soluția celor două state.

Unul dintre motivele pentru care serviciile de securitate ale Israelului au fost prinse nepregătite pe 7 octombrie este că forțele IDF erau concentrate în Cisiordania ocupată. În ultimii doi ani, teritoriul a suferit cele mai grave violențe de la sfârșitul celei de-a doua Intifade, în 2005, în timp ce trupele israeliene au lansat raiduri aproape zilnice. Această neglijență îi aparține lui Netanyahu.

După unele criterii, Netanyahu este cel mai prost lider al Israelului. Dar Biden nu-și permite luxul de a aștepta verdictul istoriei.

Planul militar al Israelului de a elimina Hamas trebuie să fie legat de soluția politică ce va veni după aceea. Netanyahu stă în calea obiectivului lui Biden de a avea două state. Presupunând că acest plan este fezabil, poate fi eliminat Hamas într-un mod care să crească sprijinul palestinian pentru o alternativă non-violentă? Cine va administra Gaza?

Este probabil ca nivelarea de către Israel a unor părți din Gaza, presarea Egiptului și a altor state arabe pentru a primi cei 2,2 milioane de locuitori ca refugiați, iar apoi retragerea în spatele unei garnizoane mai fortificate, nu va face decât să sporească sprijinul palestinian pentru extremism. Următorul front de luptă al Israelului ar fi atunci Cisiordania.

Aici este punctul în care abordarea lui Biden s-ar putea transforma într-un dezastru. Dacă nu reușește să îl preseze pe Netanyahu să se răzgândească, Israelul va proceda la ceea ce va părea în ochii lumii ca o pedeapsă colectivă, chiar dacă își ia toate măsurile de precauție pentru a minimiza numărul de morți în rândul civililor. Biden va fi tras la răspundere.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
682 afisari

4 COMENTARII

  1. recunosc ca aceasta relatie biden , netanyahu este prea incalcita pentru mine pentru ca amandoi sint creatia cia . raspunsuri si explicatii sint ,dar nu ma multumesc .nici cea cu lula si bolsonaro nu am inteles-o .

  2. Cand Europa si USA si Asia se confrunta cu manifestatii imense si persistente de sustinerea fratilor musulmani din Gaza civili si extremisti, cand se inmultesc atacuri impotriva suedezilor, crestini si antisemite, a oamenilor nevinovati, cand au toate drepturile in tarile de adoptie, Biden se gandeste la un program contra islamofobiei.
    Chiar nu inteleg, care e logica ?

  3. Verdic nu. Dar stie unchiuletu ca jucariile lui netu Bibi s-or stricat si e cazu sa si le stranga si sa plece acasa si sa pescuiasca la senectute sau gen.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger