AcasăPoliticaNema putirința: liderii europeni se căznesc să dea dovadă de unitate împotriva...

Nema putirința: liderii europeni se căznesc să dea dovadă de unitate împotriva Rusiei

Se dovedește că războiul din Ucraina arată slăbiciunea Uniunii Europene

Politicienii UE au un obicei prost: încălzesc aceeași ciorbă searbădă. Liderii din aproape 50 de țări europene să arate unitate în sprijinul Ucrainei atunci când se vor reuni vineri în Spania, chiar dacă îngrijorările legate de fiabilitatea finanțării americane și de un nou potențial aliat al Moscovei pe continent sunt în creștere.

Omisiunea finanțării pentru Ucraina în legea de cheltuieli adoptată de Congresul SUA pentru a evita închiderea guvernului vine într-o etapă critică pentru contraofensiva Kievului.

Sprijinul european pentru Ucraina se confruntă cu o nouă provocare după ce Robert Fico, un candidat simpatizant al Rusiei, a câștigat sâmbătă alegerile din Slovacia.

Subiectele abordate la reuniunea de joi a Comunității Politice Europene variază de la multilateralism la energie. Printre cei prezenți se va număra și premierul britanic Rishi Sunak, a cărui țară va găzdui forumul de anul viitor.

Liderii UE vor organiza apoi vineri un summit informal la Granada, în cadrul căruia vor fi abordate chestiuni controversate, de la modul de pregătire pentru noii membri până la împărțirea poverii legate de sosirea migranților.

Nu s-a confirmat încă dacă președintele ucrainean Volodimir Zelenski se va alătura discuțiilor. Kievul dorește să deschidă discuții cu UE până la sfârșitul anului și speră să primească o evaluare pozitivă din partea Comisiei Europene chiar luna viitoare.

Nu există nicio cale rapidă pentru a accelera criteriile dificile de aderare, care în mod normal pot dura mai mult de un deceniu. Președintele Consiliului European, Charles Michel, a propus ca blocul să fie pregătit pentru extindere până în 2030.

Problema pe care nu vor să o recunoască liderii europeni este că extinderea UE, cu Ucraina, Moldova și țările din Balcanii de Vest, nu înseamnă neapărat un instrument geopolitic pentru a-și consolida răspunsul la provocările reprezentate de Rusia și China.

O altă problemă: gradul de pregătire a blocului comunitar în domeniul apărării. Creșterea investițiilor în industria de armament s-a decis – inadmisibil –  doar în contextul ajutorării Ucrainei. Când și cum se vor reface stocurile proprii ale membrilor UE devine o întrebare fără răspuns.

Dar marea problemă o reprezintă însăși  liderii  Europei. Sunt vlăguiți, nu au hard power, le este frică de Rusia lui Putin, se ascund în spatele Statelor Unite și fac plecăciuni Chinei.

Comisia Europeană și Parlamentul European au ajuns rezervații de birocrați plătiți de contribuabili. Ce putere să aibă niște funcționari care mai degrabă fragmentează Europa?

Se dovedește că războiul din Ucraina arată slăbiciunea Uniunii Europene, nu răspunsul unit în fața rușilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
426 afisari

6 COMENTARII

    • UE care este condusa la varf de o mana de hoti nu are cum sa se impuna in fata lui Putin finantat de oligarhi.

  1. UE care este condusa la varf de o mana de hoti nu are cum sa se impuna in fata lui Putin finantat de oligarhi.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger