AcasăPoliticaNegocierile de pace pentru Ucraina și interesele cancelarului Germaniei

Negocierile de pace pentru Ucraina și interesele cancelarului Germaniei

Cedează Olaf Scholz presiunii de a reduce sprijinul pentru Ucraina și de a îmbunătăți relațiile cu Rusia?

Cedează Olaf Scholz presiunii de a reduce sprijinul pentru Ucraina și de a îmbunătăți relațiile cu Rusia?

Cancelarul german a declarat în timpul unui interviu televizat că orice noi discuții de pace în Ucraina ar trebui să includă și Rusia. Scholz crede că “acum este momentul să discutăm cum putem ajunge la o rezolvare pașnică a acestui război, într-un ritm mai rapid decât pare să fie cazul în prezent”.

Comentariile lui vin după o întâlnire cu Volodimir Zelenski la Frankfurt, vineri, în timpul căreia cei doi au discutat despre „eforturile comune de a obține o pace justă și durabilă pentru Ucraina”.

Aliații Kievului s-au întâlnit pentru prima dată în Elveția pentru un „summit privind pacea în Ucraina” în iunie. Scopul summitului a fost de a înțelege mai bine prevederile lui Zelenski în orice viitoare negociere cu Rusia.

Cu toate acestea, Rusia nu a fost implicată în aceste discuții, în ciuda aparentei „disponibilități a Elveției de a extinde o invitație” către Moscova. Kremlinul a respins la acea vreme rezultatul summitului elvețian ca fiind „egal cu zero”.

Nici Scholz, nici Zelenski nu au dat nicio indicație cu privire la data la care ar putea avea loc această a doua rundă de negocieri de pace. Potrivit unor surse apropiate guvernului ucrainean, Zelenski dorește să o convoace înainte de alegerile prezidențiale americane din 5 noiembrie.

Mulți din Kiev se tem că perspectiva realistă a unei a doua președinții Trump ar putea pune în pericol un rezultat al războiului care ar fi echitabil pentru Ucraina.

Asigurarea participării Rusiei la viitoarele negocieri de pace este, desigur, o altă problemă, relatează The Spectator. În timp ce Putin și oficialii săi au vorbit despre ideea discuțiilor și au insistat de mai multe ori că sunt „deschiși dialogului”, există puține dovezi care să sugereze că președintele rus ia în serios perspectiva de a se așeza la masă cu Zelenski.

Scholz vrea să-și acopere înfrângerile politice de acasă

Sprijinul  lui Scholz pentru includerea lui Putin în orice runde viitoare de discuții privind Ucraina nu este dezinteresat.

Alegerile din Turingia și Saxonia de la începutul lunii au însemnat un dezastru pentru partidul SPD al cancelarului, precum și pentru partenerii săi de coaliție FDP și Verzii. Într-un nou sondaj publicat săptămâna trecută de ZDF, 72% dintre germani cred că guvernul Scholz „face o treabă proastă”.

Cele două partide care au obținut cele mai bune rezultate au fost Alternative für Deutschland (AfD), de extremă dreaptă, și Bündnis Sahra Wagenknecht (BSW), de stânga. Ambele au făcut din încetarea sprijinului Germaniei pentru Ucraina și îmbunătățirea relațiilor cu Moscova principalele promisiuni electorale, dovedindu-se deosebit de populare în rândul publicului.

Următoarele alegeri federale din Germania vor avea loc peste un an. Se preconizează că CDU va prelua puterea. Având în vedere  SPD-ul lui Scholz se situează mult sub AfD, cancelarul va fi presat să atenueze rezultatul cu schimbarea de atitudine cu privire la Ucraina.

author avatar
Radu Jacotă Redactor