Rușii și ucrainenii se întâlnesc la Istanbul pentru primele discuții bilaterale privind rezultatul războiului din primăvara anului 2022.
Atunci, discuțiile inițiale după declanșarea invaziei Rusiei în Ucraina nu au reușit să ajungă la un acord. Iată pozițiile oficiale ale celor două părți.
Teritorii pentru Rusia
Cerințele lui Vladimir Putin au fost maximaliste încă de la începutul invaziei, relatează AFP. El repetă că procesul de reglementare trebuie să abordeze „cauzele profunde” ale conflictului, în primul rând dorința Ucrainei de a adera la NATO, o alianță pe care Rusia o consideră drept amenințare existențială care se extinde până la frontierele sale.
De asemenea, Rusia revendică anexarea a patru regiuni din sudul și estul Ucrainei pe care le controlează parțial (Donețk, Luhansk, Herson și Zaporijia), precum și a peninsulei Crimeea, anexată în 2014. La sfârșitul lunii martie, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „recunoașterea internațională” a proprietății Rusiei asupra acestor teritorii este „imperativă” pentru soluționarea conflictului.
Putin a prezentat o serie de justificări pentru ofensiva din februarie 2022 împotriva Ucrainei, inclusiv „protecția” vorbitorilor de limbă rusă și „denazificarea” unei țări pe care o acuză că se află sub controlul puterilor occidentale ostile Rusiei.
Garanții de securitate pentru Ucraina
În Ucraina, problema concesiilor teritoriale divizează foarte mult populația, care a făcut sacrificii enorme și a suferit distrugeri materiale semnificative începând din 2014 pentru a păstra frontierele stabilite la sfârșitul URSS în 1991.
Volodimir Zelenski a menționat posibile „schimburi” de teritorii cu Rusia în ceea ce privește zonele deținute de Ucraina în regiunea rusă Kursk, dar forțele sale au fost în cele din urmă alungate la sfârșitul lunii aprilie.Rămâne de văzut ce concesii ar putea fi avute în vedere între Kiev și Moscova, mai ales în problema Crimeei.
Zelenski cere aliaților săi să ofere Ucrainei „garanții de securitate” pentru a descuraja Rusia să invadeze din nou, odată ce s-a ajuns la un acord de pace.
În acest sens, principala solicitare a Kievului este aderarea la NATO, o posibilitate respinsă categoric de Moscova și exclusă și de președintele american Donald Trump.
Ca o altă opțiune, respinsă de Rusia, Ucraina discută cu europenii crearea unui contingent militar occidental care ar putea fi desfășurat în țară, cu sprijinul NATO, în caz de pace.