Cauta

Negocieri între Ucraina și Rusia? Putin ar fi singurul câștigător

O încetare a focului ar însemna un avantaj pentru Kremlin, în condițiile în care Occidentul nu are de gând să adopte o poziție de forță militară

La trei luni de la lăudata contraofensivă, forțele ucrainene nu au dat o lovitură decisivă. În timp ce războiul continuă, se adună voci  care îi îndeamnă pe liderii de la Kiev să negocieze o încetare a focului – iar Putin va spera că aceste voci vor fi amplificate și mai mult pe măsură ce se apropie campania prezidențială din Statele Unite.

 Dar nicio încetare a focului convenită în circumstanțele prezente nu va aduce pacea pe termen lung, scrie în Politico fostul președinte al grupului petrolier rus Iukos, Mihail Hodorkovski.

Din partea Ucrainei, scenariul este previzibil: Volodimir Zelenski nu va putea obține un sprijin public viabil pentru a negocia cu Kremlinul.

În schimb, Vladimir Putin s-ar poziționa în avantaj.În ciuda pierderilor grele, a izolării internaționale și a pagubelor economice, el  nu consideră situația actuală drept catastrofală. Mizează, de asemenea, pe faptul că Occidentul se va îndepărta de război.

Putin speră și așteptă un guvern american mai dispus să renunțe la unele dintre interesele sale europene. Ar fi un scenariu credibil.

În general, președintele rus va dori ca alegătorii să simtă că s-a câștigat ceva. Ar fi probabil de acord cu un aranjament care să-i permită să păstreze o parte din teritoriile ucrainene cucerite. Aici intervine oboseala războiului, resimțită și de Rusia și de Ucraina și de aliații ei. Oamenii mor în fiecare zi.

Pe scurt, Putin are mai multe motive pentru a se folosi de o încetare a focului doar pentru a lua o pauză, pentru a-și acumula stocuri de arme și pentru a dobândi noi resurse umane, înainte de a relua conflictul la momentul ales de el.

Cel puțin jumătate dintre cetățenii ucraineni din teritoriile capturate se vor opune ocupării lor, iar ciocnirile constante de-a lungul liniei de conflict vor fi aproape inevitabile, oferindu-i lui Putin o mulțime de scuze gata pregătite pentru a reîncepe războiul.

Prin urmare, o încetare a focului ar întări Rusia din punct de vedere militar – dar ce ar face pentru Ucraina?

Aprovizionarea cu arme și muniții ar înceta. „Garanțiile de securitate” promise de Occident nu se vor potrivi cu noua realitate. Desfășurarea forțelor NATO pe linia conflictului este exclusă. Posibila aderare a Ucrainei la alianța nord-atlantică este condiționată de sfârșitul războiului, nu de o încetare a focului.

Negocierile ar fi un moment prielnic pentru Putin de a slăbi politic Ucraina, în condițiile în care Occidentul  nu are de gând să adopte o poziție de forță militară.

Ultimele stiri

  • ROMÂNIA, împinsă să intre în RĂZBOI cu RUSIA!
  • ȘOC la Barcelona: Gallardo în locul lui Xavi!
  • Rapidiștii beau Guinness
  • Laboratoarele acreditate RENAR analizează siguranța combustibililor și a calității apei
  • Panică totală în sistemul energetic. Burduja o dă înainte cu regenerabilele
  • Farmaciile, scăpate de sub control. Numărul uriaș al acestora face imposibilă supravegherea
  • „Mogadiscio pe Mediterana”. Nimeni nu conduce Gaza
  • Garanții de împrumut pentru Ucraina. Occidentalii visează „profituri excepționale” din activele înghețate ale Rusiei
  • Consecințele isteriei climatice: protecționismul va bântui industria energiei regenerabile
  • Mai tare ca Oțelul!
  • Exit mobile version