AcasăPoliticaNe paște criza economică? Ministrul Câciu: „Riscuri de gen recesionist sunt”! -...

Ne paște criza economică? Ministrul Câciu: „Riscuri de gen recesionist sunt”! – VIDEO

Ministrul Câciu: „Riscuri de gen recesionist sunt”! - VIDEO (sursa foto: gov.ro)

„Nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune, de exemplu recesionistă”, a spus ministrul Finanțelor, joi, răspunzând unei întrebări de la presă.

La finalul ședinței de guvern de joi, 18 august, în cadrul căreia a fost aprobată rectificarea bugetară, Adrian Câciu a participat la briefing-ul de presă de la Palatul Victoria.

La un moment dat, ministrul Finanțelor a fost întrebat dacă există riscul să fie o criză economică în România. Oficialul a susținut că actualul Executiv acţionează în „mod strategic” pentru a ţine lucrurile sub control, însă a admis faptul că pot apărea „riscuri de gen recesionist”.

Câciu: Situația este complicată

Am spus asta cred că de nenumărate ori, situația este complicată, încă de la preluarea mandatului actualului guvern. Era complicată și înainte, a devenit mai complicată, mai ales din februarie, când a apărut și conflictul din Ucraina. Sunt tot felul de presiuni. Putem să le numim crize, plecând de la energie până la combustibil, la alimente, situații și întreruperi pe lanțurile de aprovizionare, o serie de incertitudini. Cred că în fiecare zi acest guvern a acționat pas cu pas, dar într-un mod strategic, pentru a ține toate lucrurile sub control. Există riscuri.

Nu suntem într-o oază în care suntem feriți de riscurile apariției unor elemente de presiune, de exemplu recesionistă. Dar ele sunt anticipate pas cu pas, pentru că trebuie să te uiți cum funcționează anumiți indicatori, care sunt indicatorii proxy, de exemplu. Vă dau un indicator proxy la care toată lumea se uită: producția industrială este în scădere. Asta îți arată că vei avea o dificultate cel puțin pe trimestrul trei, trimestrul patru, și trebuie să iei niște măsuri să revigorezi acea zonă, astfel încât pierderile de context sau de conjunctură să nu se resimtă în efect în orizontal. Deci, riscuri de gen recesionist sunt”, a spus Adrian Câciu, aflat la Palatul Victoria.

Ar vrea ca analiștii economici să fie „puțin mai cumpătați”

Pe de altă parte, ministrul a dat de înțeles că ar vrea ca analiștii economici din România să fie ceva mai „cumpătați” în aprecieri, pe ideea să nu mai vină cu „scenarii apocalitice”.

„După cum ați văzut, Germania deja este într-o zonă de cvasistagnare. Mi-ar plăcea totuși ca și analiștii economici de la noi să fie puțin mai cumpătați în aprecieri, prezentând scenarii apocalitice, pentru că nu era cazul ca să anunțăm o stagnare pe trimestrul doi. Ați văzut ieri cum s-a prezentat situația la Institutul Național de Statistică. Da, există presiuni de încetinire economică pe care le avem în vedere. Tocmai de aceea, cel mai important lucru pe care l-am discutat de altfel și în ședința de azi de guvern, dar și în ședințele trecute, este recuperarea întârzierilor pe zona de investiții. Este un demers în care trebuie ca tot guvernul să fie angajat, dar și autoritățile locale. Acea zonă ne poate aduce într-un perimetru de echilibru și de ținere sub control a unor situații (…)”, a mai spus Câciu, joi, de la sediul Guvernului.

author avatar
Andrei Coman
305 afisari

2 COMENTARII

  1. Ciurucule tu unde crezi ca ajungi sufocand sistemul privat si imprumutand bani de la FMI? Unde ai sa ajungi daca Popescu continua sa saboteze sistemul energetic national inchizand termocentrale si vanzand hidroelectrica? De unde ai sa iei bani sa importi energie la 2 euro / kw? Se vede cum sabotati tara asta si veti merge ptr tradare la puscarie (daca sunteti norocosi si nu va omoara poporul iarna asta).

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger