Sistemul Patriot pe care suntem nevoiți să-l cumpărăm de la americani, după ce președintele Klaus Iohannis și Consiliul Suprem de Apărare a Țării au decis să-l doneze Ucrainei, nu va costa doar un miliard de dolari, bani pe care MApN insinuează că i-ar lua, în principal, din surse externe nerambursabile. Pe lângă acești bani, Ministerul Apărării Naționale va fi obligat să plătească acum taxe și comisioane de 60 milioane de dolari. Probabil pentru a prinde un loc în față și a spera la o livrare undeva, prin 2035.
Ministerul Apărării Naționale trebuie să scoată din buget suma de 60 milioane de dolari, pentru a plăti taxele și comisioanele aferente achiziționării într-un viitor îndepărtat și incert a unui sistem Patriot. La cine ajung acele comisioane, nu știm, așa că presupunem că sunt pentru un loc mai în față pe lista de priorități la livrare, astfel încât să nu se depășească, totuși, anul 2035 când și dacă îl vom primi.
Un sistem Patriot nou costă acum vreun miliard de dolari, o nimica toată, însă MApN susține că banii vor veni, în principal, din surse externe nerambursabile, utilizându-se mecanismele specifice Programului Foreign Military Sales (FMS) și oportunitățile de finanțare existente în cadrul parteneriatelor internaționale de sprijin al Ucrainei. Asta în condițiile în care nu există date publice privind vreo rambursare din fondurile UE pentru toate echipamentele militare ale României care au ajuns în Ucraina.
”Pentru finalizarea activităților de recepție a sistemului care va înlocui sistemul donat vor fi asigurate din bugetul Ministerului Apărării Naționale sumele necesare achitării taxelor și comisioanelor aferente reconstituirii capabilității de apărare aeriană cu baza la sol. Contravaloarea taxelor și comisioanelor aferente achiziției unui sistem Patriot, în configurație similară cu cel propus pentru a face obiectul donației către Ucraina, a fost estimată la circa 60 milioane de dolari”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de lege inițiat de MApN.
Modificare stupefiantă
Ca să poată dona un sistem de apărare Patriot, considerat strategic pentru securitatea țării, unei forțe armate străine, din afara UE și a NATO, MApN a decis să schimbe, în mod halucinant, Legea pentru realizarea „Capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol” aferentă programului de înzestrare esenţial „Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM). Acolo s-au mai adăugat trei alineate, astfel că, după prevederile prin care România se obligă să cumpere sisteme Patriot, apar prevederi prin care se donează un sistem și se cumpără un altul.
Așa, ca la piață, ca să se păstreze o aparență de legalitate. Orice om normal la cap, cu sau fără studii de drept, ar fi trebuit să sesizeze că ciuntirea capabilității de apărare, achiziționată cu bani grei din bugetul statului, pentru o țară până mai ieri ostilă României, care nu face parte nici din Uniunea Europeană și nici din NATO, ar fi trebuit cel puțin să facă obiectul unei legi speciale. ”Pentru România constituie interes esenţial de securitate realizarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol, întrucât asigură întărirea securităţii naţionale şi regionale şi contribuie în mod semnificativ la consolidarea parteneriatului strategic cu Statele Unite ale Americii”, se arăta în Legea 222/2017.
Justificări anemice
Potrivit expunerii de motive a proiectului de lege, România a fost nevoită să doneze Ucrainei sistemul Patriot din cauza deteriorării semnificative a situației de securitate în Ucraina, ”ca urmare a atacurilor constante și masive ale Rusiei asupra infrastructurii civile, mai ales asupra celei energetice critice, precum și a consecințelor regionale ale acestei situații”. În consecință, Guvernul a fost abilitat să stabilească detaliile realizării actelor de donație și a transferului propriu-zis prin hotărâre de guvern și să achiziționeze un alt sistem, care include echipamentele majore, mijloacele de transport, materialele, piesele, echipamentele de mentenanță, pachetul de suport logistic inițial și serviciul de instruire, precum și echipamente criptografice și cu regim special.