AcasăPoliticaNATO nu trebuie să se împotmolească într-o nouă Linie Maginot

NATO nu trebuie să se împotmolească într-o nouă Linie Maginot

Războiul din Ucraina a arătat că armele scumpe și sofisticate sunt vulnerabile

În perioada premergătoare celui de-al Doilea Război Mondial, Franța a construit fortificații uriașe și costisitoare de-a lungul graniței sale cu Germania, care au devenit cunoscute sub numele de Linia Maginot.

Defectele acestei strategii au fost dezvăluite  când armata germană a atacat în primăvara anului 1940 folosind blitzkrieg – o tactică care a străpuns Luxemburgul și Belgia, apoi Franța, ocolind apărarea Maginot. Fortificațiile au devenit inutile.

NATO pare aproape să reproducă acum astfel de eșecuri. Războiul din Ucraina a arătat că armele scumpe și sofisticate sunt vulnerabile într-un conflict aflat în mișcare rapidă.

Două aspecte ies în evidență. În primul rând, rachetele de precizie  și alte echipamente militare pot fi înfrânte destul de ușor. Rusia le-a bruiat GPS-ul de-a lungul a aproape tot frontul de 1.200 km, ceea ce face ca lansatoarele Himar donate de SUA și proiectilele Excalibur să fie mult mai puțin precise decât ar trebui să fie.

În cadrul strategiei pentru Taiwan, armata americană se teme că China ar putea încerca să scoată din funcțiune sateliții săi sau chiar cei 31 de sateliți de care depinde întregul sistem GPS din lume, făcând astfel inutile multe sisteme de armament occidentale de ultimă generație.

În al doilea rând, tehnologiile comerciale ieftine și ușor de înlocuit s-au dovedit a fi o parte esențială a efortului de război al Kievului. Nevoia este mama inovației, iar ucrainenii au subliniat că una dintre cele mai eficiente arme ale lor este de fapt o dronă comercială cu „vedere la prima persoană” – o dronă folosită în mod normal pentru jocuri și controlată cu ajutorul unor ochelari de realitate virtuală. Dronele modificate pot costa doar câteva sute de dolari, dar pot distruge în mod fiabil ținte scumpe, chiar și ocazional un  temut tanc rusesc T-90.

SUA și aliații săi fac până acum puține eforturi pentru a achiziționa tehnologii ieftine. Sunt blocați în parte de lobby-ul exercitat de contractorii tradiționali din domeniul apărării, ceea ce a dus la cheltuieli excesive pentru echipamente a căror construcție durează ani de zile și care devin rapid perimate.

Departamentul american al Apărării – și armatele partenere europene – au, de asemenea, o „problemă de adoptare a inovației”, potrivit unei comisii bipartizane din domeniul apărării care a avertizat asupra pericolelor procesului de achiziție „dureros de lent”.

Atât NATO, cât și Washingtonul au creat mici entități pentru a experimenta tehnologii disruptive, cum ar fi Acceleratorul de inovare în domeniul apărării pentru Atlanticul de Nord  și Unitatea de inovare în domeniul apărării a SUA. Potrivit Financial Times, aceste programe sunt adesea mai degrabă aberante, cu finanțare insuficientă, decât pași spre o schimbare mai fundamentală, care să se îndepărteze de achizițiile lente și birocratice.

Războiul din Ucraina are o lecție valoroasă: un conflict între mari puteri – cu Rusia sau China – nu mai este de neconceput.Săptămâna aceasta, la Vilnius, membrii NATO și-au reafirmat angajamentul de a se apăra unii pe alții, de a-și moderniza forțele și de a realiza promisiunea de a cheltui 2 % pentru apărare. Cel mai rău rezultat ar fi să investească aceste fonduri într-o linie Maginot modernă,  scumpă și vulnerabilă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
576 afisari

9 COMENTARII

  1. Hai da te in pu la mea, acum te ai facut si expert in armament din jurnalist de ca cat

  2. In Conflictul Militar din Ukraina sint exterminati nevaccinatii din Ukraina pentru ca vaccinatii au fugit in Tarile Organizatiei Atlanticului de Nord in Februarie 2022 cu valizele pline cu bani asa cum au raportat atunci mijloacele de informare in masa din Tara Noastra si pentru ca organele in drept din aceste Tari nu ii trimit inapoi in Ukraina pe acesti barbati vaccinati pentru a lupta pe front pentru apararea Tarii lor asa cum ar fi drept. Opinia Publica trebuie sa stie ca Ukraina arecea mai mica rata de vaccinare din Europa care este chiar sub rata de vaccinare a multor Tari din Africa in timp ce Federatia Rusa are una dintre cele mai inalte rate de vaccinare din Europa si din Lume! Mai mult decit atit Operatiunea Militara Speciala declansata de Guvernul Rus in Ukraina in Februarie 2022 a inceput exact in momentul in care Miscarea de Eliberare de sub Jugul Tiraniei Militaro-Vacciniste a Camionagiilor din Canada se raspindise cu putere si in alte tari si continente: SUA, America de Sud, Scandinavia, Israel, Romania si chiar Federatia Rusa.

  3. Bine Normandia era o linie Maginot⁴. Si chiar daca era la a 4a a fost strapunsa de cateva mii de americani. Nu a existat o cetate care sa nu fie cucerita in istorie. Dar niciun prostavan in istorie nu a atacat 30 de tari odata… Cam asta i Maginotu nostru.

  4. Vedeti ca se pregatesc intens polacii aia tampiti, se pare ca vreau, si vor reusi sa dispara definitiv ca si natiune !! O sa le faca felul rusnacii aia salbatici, exact cum spun toate profetiile sfintilor parinti, nimic nu o sa ramana din toti cei care se implica in acest razboi satanist !! Asa ca, romanasilor, e mai bine ca si refugiat, decat carne de tun, sau si mai bine, ca si scut uman pentru sekuricii lui maciuca umflatu, zis si maciukanezul maidanez !! Ha ha ha 🙂 Numai pana acum au dat coltul in ukro-naz-ia peste 15 mii de mercenari romani, dar despre asta nu veti citi si auzi deloc in presa mainstream nazista de la Bukale !! Scapa numai care poate !!

  5. Hopaaaaaaaaaaaaa!!!! Bouldejacota e si strateg militar!!! SICTIR sugator de carici rusesc!

  6. @ Să se plătească salariile de la Statul Major al Apărării și la ceilalți militari din ce rămâne, cu încasările de la stadionul Ghencea și din administrarea terenurilor armatei, dacă armata a fost îzestrată cu stadion și cu terenuri pentru activități aducătoare de venituri și să nu mai ceară bani de tinichele și carburanți de la popor, că pot să-și facă și ciomege să se apere, ?
    Dacă plătește și niște lăutari, probabil că Gheorgeh Becali ar putea juca și pe stadionul Rapid, ?

  7. NATO E O UMBRELA JERPELITA ,O FORMA FARA FOND !, UN GHIVECI CALUGARESC !, CONFLICTELE GENERATE DE INTERESELE ASCUNSE ALE AMERICANILOR SUNT TRECUTE PE SEAMA NATO !!,ASTA CA SA SE PREVALEZE DE RASPUNDERE AMERICA !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger