AcasăPoliticaNATO nu poate supraviețui fără America

NATO nu poate supraviețui fără America

NATO fără Statele Unite ar putea șchiopăta, dar este mai probabil ca alianța să se prăbușească cu totul

Luna trecută, NATO și-a sărbătorit cea de-a 75-a aniversare. Unii se tem că ar putea fi ultima în care Statele Unite joacă un rol de lider.

Donald Trump consideră în continuare alianța ca fiind depășită. Dacă va fi reales,  spune că îi va încuraja pe liderii ruși să facă „ce naiba vor” cu statele membre care nu plătesc ceea ce el consideră a fi suficient pentru apărare. O a doua președinție Trump ar putea avea implicații grave pentru securitatea europeană.

Prin reținerea finanțării, rechemarea trupelor și comandanților americani din Europa și blocarea deciziilor importante în cadrul Consiliului Nord-Atlantic (cel mai important organism deliberativ al NATO), Trump poate slăbi dramatic alianța fără a o părăsi în mod oficial.

Europa abandonată

În cazul în care Statele Unite ar slăbi sau ar pune capăt angajamentului lor de apărare față de Europa, țările europene s-ar simți mai vulnerabile, spulberându-le încrederea în conducerea militară americană.

O alianță dezumflată ar avea dificultăți în a pune la punct o descurajare convențională eficientă împotriva unei noi agresiuni rusești, potrivit Foreign Affairs. Rusia este acum pe picior de război, cheltuind șase procente din PIB pentru apărare, iar Vladimir Putin este angajat într-o misiune ultranaționalistă de a-și consolida dominația asupra a ceea ce el numește „lumea rusă”, un spațiu geografic care se extinde mult dincolo de granițele recunoscute internațional ale țării sale.

După ce va subjuga întreaga Ucraină, același  Putin se va concentra probabil asupra statelor baltice. În cazul în care descurajarea convențională a NATO ar fi slăbită de retragerea sprijinului american, Rusia ar fi doar tentată să acționeze cu mai multă îndrăzneală.

În prezent, țările NATO cheltuiesc în mod colectiv două procente din PIB pentru apărare, dar, în absența sprijinului american, armatele europene nu sunt încă suficient de pregătite, echipate și capabile să lupte împotriva unui adversar de mare calibru.

Europa rămâne puternic dependentă de Statele Unite în domenii importante. Pe cont propriu, îi lipsesc multe dintre instrumentele-cheie necesare pentru o apărare de succes, inclusiv capacitățile de transport aerian, realimentarea în aer, resursele spațiale și serviciile de informații operaționale – toate acestea sunt furnizate în principal de America.

Industria de apărare a Europei rămâne foarte fragmentată, iar dezvoltarea capacităților necesare pentru a compensa pierderea sprijinului american ar putea dura până la sfârșitul acestui deceniu.

Căderea descurajării nucleare

Armele nucleare stau la baza angajamentului Statelor Unite de a-și apăra aliații. Constituie fundamentul capacității de descurajare a NATO.

Dacă  Trump ar închide umbrela nucleară americană, Europa ar trebui să se bazeze pe mai puțin de 600 de focoase nucleare strategice britanice și franceze, o fracțiune din forța totală a Rusiei de peste 5.000!

Spre deosebire de Statele Unite, Franța și Regatul Unit nu și-au extins descurajarea nucleară pentru a-și proteja aliații. În cazul în care Washingtonul ar lăsa Europa să se descurce singură, Moscova va  recurge cu succes la șantaj nuclear pentru a captura teritoriul statelor membre NATO.

NATO fără Statele Unite ar putea șchiopăta, dar este mai probabil ca alianța să se prăbușească cu totul. Uniunea Europeană nu este în măsură să îi ia locul prea curând, deoarece capacitățile sale militare sunt limitate și mai degrabă capabile să gestioneze crize regionale decât să ducă războaie majore.

Chiar dacă un NATO restrâns supraviețuiește fără o implicare americană puternică, provocările unei conduceri divizate, capacitățile inadecvate de descurajare și un adversar asertiv ar spori riscul unui război cu Rusia, o putere hotărâtă să răstoarne ordinea internațională.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
218 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger