AcasăPoliticaNATO nu e moșia lui Zelenski!

NATO nu e moșia lui Zelenski!

Din ce în ce mai agresiv, Volodimir Zelenski presează Occidentul să-i ofere Ucrainei „garanții de securitate”.

În ciuda lunilor de discuții pe această temă, alianța occidentală este încă divizată cu privire la aproape fiecare element de răspuns la această cerere.Ar trebui ca NATO, la care Ucraina aspiră să adere, să cedeze insistențelor Kievului? Sau ar trebui ca cele mai mari puteri militare ale lumii să ofere angajamente individuale? Și ce constituie o “garanție de securitate”?

Toate aceste întrebări rămân deschise, au spus cinci diplomați europeni intervievați de Politico. Dar aliații se vor reuni la Vilnius, la doar cinci săptămâni distanță, pentru un summit cheie al NATO.

Ucraina a stabilit summitul ca un fel de termen limită, făcând presiuni pentru ca aliații să își ia angajamente explicite la reuniune cu privire la permiterea intrării Ucrainei în NATO și la oferirea de garanții de securitate pe parcurs.

„Ucraina este cea mai experimentată țară din lume în a auzi „nu” din partea NATO”, a deplâns vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană Olha Ștefania.”Avem nevoie de claritate”, a adăugat ea, „că aderarea Ucrainei la NATO este inevitabilă și nu va fi un fel de monedă de schimb”.

Dacă Kievul este dispus să bată din picior, guvernele vest-europene au rețineri în a oferi Ucrainei un calendar pentru aderarea la NATO. Pe bună dreptate: în cazul unei aderări va fi declanșat articolul 5 din acordul de apărare colectivă al NATO –  în cazul în care un stat membru este atacat, toate celelalte state membre trebuie să considere că este vorba de un atac împotriva lor și să vină în ajutorul aliatului lor. Și un război cu Putin este de neconceput pentru Occident.

Înainte de a putea adera la NATO, Ucraina  trebuie să îndeplinească mai întâi anumite standarde economice, politice și militare. Și este departe de aceste standarde. În plus, o Ucraină în NATO ar da apă la moară Rusiei care susține că extinderea Alianței în regiune îi amenință securitatea geopolitică.

Livările de arme pe termen lung nu sunt o garanție de securitate pentru Ucraina, ci doar mențin ajutorul de război. Zelenski își dă seama că Occidentul nu se va implica direct în acest război, așa că singura carte de jucat este aderarea Ucrainei la NATO. Dar felul în care o joacă nu se potrivește cu regulile și interesele puterilor occidentale.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.305 afisari

13 COMENTARII

  1. ” „că aderarea Ucrainei la NATO este inevitabilă și nu va fi un fel de monedă de schimb”.”
    Su gi p ul a Olha!

  2. Chiar si jidanul nazist de Jewboy Jewlinski zdrelinski stie ca ii va suna ceasul, cat de curand, deja l-au rezolvat si pe nazistul Budanov, care a si primit o stea la HQ-ul cia-ului din amerlocia !! Numai ultimii spalati pe creieras, de 3 ori pe zi, mai merg sa moara ca si carne de tun de cea mai proasta calitate in mlastinile naziste imputite din ukro-na-zia, asa ca Achtung, Achtung, vedeti ca dulapul nazist si ciukanezul dobitoque va baga in razboi, incepand de luni 12 iunie, cand incep acele mari manevre militare de la granita cu Moldova rusnaka a Oaiei Sandu, amerlocii o sa faca o operatiune fals flag, iar toti aia care vor ramane in urma vor fi luati cu arkanul direct de pe strazi, si trimisi ca vacii si boile in ukro-na-zia, sa moara pentru regimul nazist zdrelinski, celebrul pitikot jidanez, care zilnic isi trage pe nas ceva faina de cea mai buna calitate, livrata de cia direct din amerika de sud !! Scapa numai care poate, in curand vine urgia adevarata !!

  3. Ucraina nu poate adera cat e inca razboi.
    Ce e asa de greu?
    Securitate o poate acorda un stat nonOtan. China poate sau Brazilia. Alte state mai rezistente nu vad. Sau Australia.
    Dar pentru aia e nevoie de armistitiu.
    Nu vad in urmatorii 2 ani un semn de asa ceva restu e vorbe.

  4. Logica e cum sa intri in razboi cu un aliat inca neintrat? Adica cine voteaza?
    Nimeni.

  5. Dar aspiratiile lor vor fi contabilizate. Si intr-o zi poate vor intra. Aspiratiile lor sunt inaltatoare dar trebuie mai intai sa isi gaseasca independența.

  6. NATO este astazi doar o insigna pe pieptul „jandarului mondial”. Zdrelenski este de admirat pentru tupeul cu care urecheaza NATO.
    Dar pentru ce face tarii sale trebuie condamnat.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger