AcasăPoliticaNATO nu ar trebui să accepte Ucraina - de dragul Ucrainei

NATO nu ar trebui să accepte Ucraina – de dragul Ucrainei

Aducerea Ucrainei în NATO acum este o idee proastă care va prelungi războiul cu Rusia și va lăsa Kievul într-o poziție și mai vulnerabilă în timp

Aducerea Ucrainei în NATO acum este o idee proastă care va prelungi războiul cu Rusia și va lăsa Kievul într-o poziție și mai vulnerabilă în timp.

Tratatul Atlanticului de Nord nu dă dreptul oricărei țări să adere dacă îndeplinește anumite criterii. Articolul 10 spune doar că „părțile pot, prin acord unanim, să invite orice alt stat european care este în măsură să promoveze principiile prezentului tratat.”

Actuala politică de „ușă deschisă” a NATO este o evoluție mai recentă. Cu toate acestea, subliniază politologul Stephen Walt,  tratatul original implică ceva ușor diferit: ușa este închisă până când membrii existenți sunt de acord în mod colectiv că aducerea unui nou membru „va contribui la securitatea zonei Atlanticului de Nord”.

În acel moment, membrii pot decide să deschidă ușa și să lanseze o invitație. Distincția este importantă, în măsura în care tratatul inițial nu creează nicio prezumție că alianța se angajează în mod activ să se extindă.

Recenta campanie a Ungariei de a întârzia cu mai mulți ani intrarea Suediei în NATO ne amintește cum funcționează acest proces în practică: Suedia nu avea „dreptul” de a adera până când toți ceilalți membri nu au fost de acord.

Revenind la Ucraina, aducerea în NATO acum (sau în viitorul apropiat) nu este înțeleaptă și se bazează pe mai multe ipoteze.

Una dintre ele este că această țară nu poate inversa situația pe câmpul de luptă și nu-și poate recuceri teritoriul pierdut decât dacă primește mult mai multe arme și are timp să-și reconstituie strategiile după eșecurile din ultimul an.

Însă suferă de un deficit sever (și probabil ireversibil) de forte de luptă, iar combinația de supraveghere prin drone, artilerie și fortificații rusești extinse va face ca Kievul să aibă dificultăți sau chiar imposibilitatea de a face progrese teritoriale mari.

Aliații din Occident s-au înșelat primăvara trecută când au oferit previziuni optimiste cu privire la contraofensiva care urma să aibă loc atunci și repetă această eroare sugerând că există încă o mulțime de modalități prin care Ucraina poate întoarce situația.

“Liderilor Rusiei le pasă de soarta Ucrainei mai mult decât le pasă celor din Occident”, avertizează Walt. “Președintele Vladimir Putin și acoliții săi au fost dispuși să trimită mii de soldați să lupte și să moară în Ucraina, iar nicio țară NATO nu este dispusă să facă ceva nici pe departe asemănător.”

Unul dintre principalele motive pentru care Putin a lansat invazia din februarie 2022 a fost acela de a împiedica Ucraina să se apropie mai mult de Occident și, în cele din urmă, să se alăture alianței.

Mai presus de toate, Ucraina nu îndeplinește criteriile de aderare. Este încă o democrație fragilă, în cel mai bun caz, dar nu un model occidental pe placul NATO. Corupția pare endemică, iar  în societate există elemente influente al căror angajament față de normele democratice este îndoielnic.

Până în prezent, nici Statele Unite, nici un alt membru NATO nu și-a arătat disponibilitatea de a trimite trupe pentru a lupta de partea Ucrainei. Arme și bani da; soldați nu. Are sens să promiți tacit să lupți pentru Ucraina peste cinci, zece sau douăzeci de ani, dacă nu ești dispus să o faci astăzi?

author avatar
Radu Jacotă Redactor
613 afisari

3 COMENTARII

  1. GASCA IRESPONSABILILOR CARE AU GENERAT RAZBOIUL FRATRICID AU BELIT-O , SITUATIA PE FRONT E TOT MAI PROASTA !,RUSII AU LUAT LA TINTA ODESA NU CA S-O FACA PRAF CI CA PUNCTUL COTITURA IN ACEST RAZBOI .ODESA A FOST SI RAMANE RUSEASCA ASA CUM ESTE SI CRIMEEA ,ODATA CE SE TAIE ORICE IESIRE LA M NEAGRA ,UCRAINA NICI NU STII CE MICA O SA FII !.
    ASA UN IRESPONSABIL ,INCONSTIENT AMERICAN NE FACE IAR VECIN CU RUSIA.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger