Membrii europeni ai NATO poartă discuții despre creșterea țintei alianței pentru cheltuielile de apărare la 3% din PIB, în așteptarea summitului anual din luna iunie.
Patru persoane implicate în discuțiile preliminare au declarat pentru Financial Times că este vorba despre creșterea abruptă de la 2% din PIB, o măsură care ar pune o presiune intensă asupra bugetelor naționale deja tensionate și care a stârnit îngrijorări în multe capitale.
Din cei 32 de membri ai NATO, 23 vor atinge ținta actuală de 2% în acest an, conform calculelor alianței, față de șase în 2018. Insă șapte membri europeni, inclusiv Italia și Spania, încă nu reușesc să îndeplinească un standard convenit cu un deceniu în urmă.
Cererea lui Donald Trump ca Europa să plătească mai mult pentru propria apărare și faptul că nivelurile actuale de cheltuieli nu sunt suficiente pentru a susține Ucraina și a descuraja Rusia, au forțat capitalele să ia în considerare amploarea sub-investiției.
Discuțiile confidențiale, care au început în timpul unei întâlniri a miniștrilor de externe ai alianței săptămâna trecută și care ar putea să nu ajungă la un acord complet, prevăd un angajament pe termen scurt de a atinge 2,5 la sută și, până în 2030, un obiectiv de 3 la sută.
Ce are în minte Rutte
Noile angajamente ar fi formal acceptate la summitul de anul viitor din Olanda. Mark Rutte, secretarul general al NATO, a refuzat să comenteze când a fost întrebat despre stabilirea unui nou obiectiv, dar a spus că va insista pentru ca acesta să fie „mult mai mult” decât standardul existent.
„Am un număr în minte, dar nu o să-l menționez acum. Dar, evident, când te uiți la obiectivele de capacitate, la lacunele care încă există, cu 2% nu poți ajunge acolo. Politica este despre a face alegeri în condiții de penurie și întotdeauna există o lipsă de bani și întotdeauna prea multe priorități”,a declarat el pentru FT luna aceasta.
Rutte a mai adăugat că ar fi „bine” să se ajungă la un nou obiectiv la summitul de la Haga, în ciuda presiunilor fiscale din Europa care au dus la căderea guvernelor german și francez
”Semnal bun” pentru America
În timpul primului său mandat, Trump a folosit summitul NATO din 2018 pentru a cere mai multe cheltuieli.
Liderii, inclusiv Rutte în calitate de premier olandez, s-au angajat să accelereze creșterile cheltuielilor pentru a atinge 2%.
Totuși, angajamentul a venit doar ca răspuns la războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Membrii alianței din afara SUA au crescut colectiv cheltuielile cu aproximativ 100 miliarde de dolari în ultimii doi ani.
„Cu toate sarcinile cu care ne confruntăm, în ceea ce privește apărarea Ucrainei și cerințele minime de capacitate ale NATO, această discuție va veni, indiferent de ce se întâmplă,” a declarat un oficial german. „Și următorul summit NATO ar fi momentul perfect pentru asta.”
Un angajament de 3% ar fi, de asemenea, un „semnal bun pentru SUA și pentru Trump”, a spus oficialul. Germania a atins ținta de 2% anul acesta pentru prima dată.