AcasăPoliticaNATO, KO la Riad! Arabia Saudită a bătut palma cu China

NATO, KO la Riad! Arabia Saudită a bătut palma cu China

Cea mai bogată țară a lumii și cel mai mare consumator (de orice) au bătut palma în ceea ce analiștii economici cataloghează a fi drept „afacerea mileniului”. Arabia Saudită a devenit cap de pod pentru interesele Chinei în Golful Persic, iar summit-ul pe care Mohammed bin Salman și Xi Jinping l-au ținut săptămâna trecută cimentează, practic, intrarea Riadului în BRICS. NATO, KO istoric, am putea titra, lovitura încasată de Occident fiind una fără precedent.

Pe măsură ce atlantiștii continuă să promoveze un viitor fără enegie și alimente, dar cu cât mai multe crize (sanitare, financiare și de orice fel) și războaie, statele din Orientul Mijlociu, care mult timp erau aliați de încredere ai SUA, au ajuns rapid să realizeze că interesele lor sunt cel mai bine asigurate prin cooperarea cu BRICS.

Vizita lui Xi Jinping în Arabia Saudită consolidează o schimbare fundamentală în politica saudită, până de curând văzut drept statul cel mai fidel (și obedient) al Americii. Iar în funcție de care parte a gardului ideologic stai, poți vedea fie speranța din ochii arabilor, fie furie din cei ai atlantiștilor.

Vizita lui Xi, în contrast puternic cu a președintelui SUA

Vizita lui Xi este în contrast puternic cu întâlnirea pe care președintele american Joe Biden a avut-o astă-vară la Riad și în cadrul căreia liderul „lumii libere” a adormit în sala de conferințe. Anterior, apucase să ceară mai multă producție de petrol din partea OPEC, oferind în schimb nimic.

Xi Jinping a fost întâmpinat cu cele mai mari onoruri – un salut cu mai multe salve de tun și avioane saudite care au pictat pe cerul Riadului culorile roșu și galben ale steagului Chinei. Delegația elitei lumii afacerilor de la Beijing și Shanghai va continua săptămâna aceasta să se întâlnească în Arabia Saudită cu oficiali de rang înalt pentru a încheia acorduri strategice pe termen lung în domeniile cultural, energetic, economic și științific. În total, se anunță semnarea unor acorduri de peste 100 de miliarde de dolari.

Dar altceva mult mai important a fost în joc și doar lumea din spatele cortinei a sesizat.

În 2016, Xi Jinping a vizitat Riadul pentru a invita dinastia Saud să ia parte la mega-proiectul „Belt and Road Initiative (BRI)”. Trei luni mai târziu, cu forță de muncă chineză, prințul moștenitor Mohammed bin Salman inaugura „Saudi Vision 2030”. După decenii în care a servit ca stat fidel SUA, fără perspective de producție viabile sau vreo autonomie care să meargă dincolo de rolul unui pion pe tabla de șah regională, „Saudi Vision 2030” a venit ca o dorință de emancipare a lumii arabe, demonstrând semne de gândire creativă, cu o perspectivă spre o epocă post-petrolieră.

Iar primii pași au și fost făcuți, între timp. Pe ramura energetică, poate cea mai importantă a economiei, China Energy Corp a decis să ridice o centrală solară de 2,6 GW în Arabia Saudită. Ambele națiuni au semnat (2016) un memorandum pentru a construi reactoare nucleare (răcire pe gaz) de a patra generație.

Riadul și-a cumpărat biletul de intrare pe „Noul Drum al Mătăsii” cu un acord în valoare de 65 de miliarde de dolari, care integrează „Saudi Vision 2030” și „BRI”, cu accent pe integrare petrochimică, inginerie, rafinare, achiziții, construcții, captarea carbonului și dezvoltarea în amonte/în aval.

Spre deosebire de fixația atlantistă asupra noilor acorduri ecologice (care înseamnă nimic altceva decât anihilarea industriei și a agriculturii), perspectiva post-petrol a Riadului este direct perpendiculară pe ideea Chinei de creștere economică susținută, care necesită energie nucleară, hidrocarburi continue și dezvoltare agroindustrială robustă.

Arabia Saudită a întors definitiv spatele Americii – comerțul cu China a crescut la 87,3 miliarde de dolari în 2021 (cu 39% mai mult față de 2020), în timp ce comerțul cu SUA s-a prăbușit de la 76 de miliarde de dolari în 2012 la doar 29 de miliarde de dolari în 2021. Și, ce este mai important, MBS și Xi Jinping au stabilit ca o parte din comerțul pe axa Riad – Beijing să se facă în yuani!

Se poate observa cu ușurință faptul că Xi Jinping dezvoltă în Orientul Mijlociu un climat pentru cooperare economică așa cum regiunea nu a mai cunoscut vreodată. Să nu uităm că încă nu s-a uscat cerneala de pe acordurile energetice și de securitate întinse pe o perioadă de 25 de ani semnate între China și Iran, în valoare totală de 400 de miliarde de dolari!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor