Uniunea Europeană propune sancționarea mai multor firme chineze despre care susține că au ajutat companiile rusești să dezvolte drone de atac desfășurate împotriva Ucrainei. Dacă nu le-a mers jocul cu Putin, birocrații de la Bruxelles își închipuie că îl vor speria acum pe Xi Jinping. Se înșeală amarnic.
Și doamna Ursula își arată fibra de senioară: Comisia Europeană ia în considerare impunerea de restricții suplimentare asupra petrolierelor rusești pentru a limita capacitatea Rusiei de a ocoli măsurile restrictive existente, conform documentelor văzute de Bloomberg. Dar petrolul rusesc curge nestingherit spre China și mai ales spre India – de unde se întoare rebranduit în viteaza Uniune Europeană.
Propunerile vin în contextul în care miniștrii de externe din Grupul celor Șapte se întâlnesc în Italia săptămâna aceasta și se pregătesc să promită „măsuri adecvate” împotriva Chinei și altor țări care susțin efortul de război al Rusiei în Ucraina.
De asemenea, UE a propus adăugarea unui cetățean chinez, care controlează o companie ce a încălcat restricțiile comerciale ale blocului comunitar, la programul de sancțiuni; a unei firme din Hong Kong care a furnizat companiilor militare rusești anumite componente microelectronice interzise; și a oficialilor nord-coreeni din domeniul apărării implicați în decizia țării de a desfășura trupe pentru a sprijini Rusia.
Prin urmare, UE vrea să pedepsească un chinez, o firmă și niște tovarăși ai dictatorului Kim Jong Un. Jalnic palmares. Între timp, alianța China-Rusia sfidează Occidentul, iar Coreea de Nord îl privește doar prin țeava tunului.
Xi Jinping se vrea neutru în ceea ce privește războiul din Ucraina și a făcut eforturi pentru a îmbunătăți relațiile internaționale, nu în ultimul rând pentru a ajuta la asigurarea continuării exporturilor care să sprijine economia chineză aflată în dificultate. Dar poate schimba placa oricând – China a criticat în mod repetat sancțiunile occidentale.
Nu e limpede cum ”restricțiile comerciale” plănuite de UE vor împiedica armata lui Putin să obțină tehnologii ”interzise” utilizate în armele găsite în Ucraina sau necesare pentru a le construi. Mai ales că această listă include firme din Rusia, Serbia, Iran, India, Thailanda, Emiratele Arabe Unite, China și Hong Kong.
Despre folosirea activelor rusești în ”reconstrucția Ucrainei” am mai scris – e un proiect născut mort. În acest context, un mecanism de derogare propus pentru a permite deponenților centrali de valori mobiliare din UE să deblocheze o parte din lichiditățile pe care le dețin, odată cu creșterea litigiilor în Rusia, pare încă o fantezie.
Doamna Ursula, Ucraina NU e in UE si nici in NATO.
Care-i treaba ta?