AcasăPoliticaMoștenirea lui Biden: arme nucleare în România și Polonia?!

Moștenirea lui Biden: arme nucleare în România și Polonia?!

Moștenirea războiului din Ucraina este o lume a haosului și panicii, cu națiuni disperate să se înarmeze până-n dinți, cu lideri politici și militari care vorbesc numai despre tancuri, rachete și avioane de vânătoare. Pe acest fundal, știrea că Polonia vrea arma nucleară a trecut aproape nebăgată în seamă, deși implicațiile strategice sunt uriașe, iar România nu-i scoasă din poveste. Dimpotrivă, aș putea spune, ajungem în linia-ntâi!

Totul se schimbă în jurul nostru, e o forfotă diplomatică nemaiîntâlnită în ultimii 30 de ani, cu alianțe și intrigi, deopotrivă, calcule și strategii de tot felul. În toată această mișcare browniană pare-se că meciul SUA-Rusia trece la un nou nivel, iar americanii pregătesc o mutare decisivă pe tabla de șah – extinderea mecanismului de partajare nucleară din cadrul NATO!

Varșovia vrea bomba atomică

Polonia a anunțat că se gândește serios să devină o putere nucleară, dar asta presupune ca mediul său de securitate să se schimbe dramatic. Până în acel punct, hai mai bine să vedem care ar fi impactul unui astfel de scenariu pentru Europa.

În primul rând, trebuie spus că mini-războiul din Ucraina a evidențiat dimensiunea nucleară a politicii internaționale – Rusia, cea mai mare forță nucleară din lume -, și-a folosit uriașul arsenal pe post de sperietoare; iar eforturile sale coercitive s-au dovedit eficiente în încetinirea livrărilor cruciale de arme, în același timp descurajând și o intervenție directă a NATO (a Americii, de fapt).

Lecția învățată este una singură: bomba atomică păstrează o mare utilitate pe scena geopolitică!

De doi ani, leșii și-au sporit eforturile militare ca niciun alt stat european – a comandat sute de tancuri noi, obuze autopropulsate, lansatoare de rachete, plus avioane de vânătoare și elicoptere de atac, printre altele. SUA s-au implicat indirect, împingând Varșovia să coopereze îndeaproape (să cumpere, în traducere) cu producătorii sud-coreeni de arme. Dar recapitalizarea militară include și o dimensiune nucleară dorită de polonezi. A spus-o răspicat acum câteva luni chiar fostul premier Mateusz Morawiecki, care a anunțat interesul de a găzdui arme nucleare în cadrul Acordului de partajare nucleară al NATO.

În prezent, cinci țări europene fac parte din acest club select și împreună găzduiesc aproximativ 100 de arme nucleare americane desfășurate pe teritoriul lor – Germania, Belgia, Olanda, Italia și Turcia.

Mută americanii rachetele de la Incirlik?

Nu întâmplător am lăsat la final Turcia, țară care găzduiește două mari baze NATO – la Incirlik este cea mai mare bază militară americană dotată cu rachete nucleare, peste ce există în Germania sau în Italia! Iar la Kurecik, în sud-estul Turciei, avem cea mai puternică staţie radar NATO, capabilă să sesizeze și bătăile aripilor unei muște rătăcite pe culoarele Kremlinului.

Până în prezent, NATO nu a arătat nicio dorință de a extinde acordul de partajare nucleară, dar numai astfel ar putea Polonia să ajungă să găzduiască arme nucleare. Varianta unui program independent este exclusă din start, marile puteri n-ar îngădui un nou scaun la masă.

Revenind, fricțiunile dintre turci și americani sunt arhicunoscute, chiar dacă Recep Tayyip Erdogan a dat impresia că s-a predat în fața Unchiului Sam. Jocurile din Orientul Mijlociu (evenimentele care au loc în Fâșia Gaza) plus situația tot mai periculoasă din Marea Neagră l-au prins la mijloc pe „Sultan”, între interesele personale (afaceri cu Federația Rusă, inclusiv de ordin militar) și angajamentele asumate prin prisma apartenenței la NATO.

Pornind de aici, în ultima vreme s-au înmulțit zvonurile privind intenția SUA de a retrage rachetele din baza de la Incirlik (sau măcar o parte dintre ele). Iar Polonia, dar și România, de ce nu, ar reprezenta alegerea potrivită pentru o mutare de șah la Putin.

Baza Aeriană 57 de la Mihail Kogălniceanu a fost nu o dată vehiculată ca destinație pentru depozitarea armelor nucleare americane. Implicațiile unei asemenea decizii sunt teribile, căci ele transmit semnalul clar al împresurării nucleare a Federației Ruse, din Polonia și România.

În mod normal, o asemenea schimbare de strategie nu se ia fără o analiză amănunțită și, să recunoaștem, după negocieri și discuții la cel mai înalt nivel. Cine alege să găzduiască bombardiere strategice americane o face pentru că mediul de securitate s-a schimbat drastic, iar supraviețuirea ca stat național suveran nu mai poate fi asigurată prin armament convențional.

Ca membre NATO, România și Polonia fac parte din cea mai puternică alianță militară a lumii. Atât Bucureștiul, cât și Varșovia nu ar trebui să se teamă de nimeni și nimic, doar ambele stau sub umbrela extinsă de descurajare nucleară oferită de Washington, care, pe deasupra, mai este completată cu alte forțe nucleare din Alianță (Marea Britanie și Franța).

Atunci, de unde dorința asta nebună a Varșoviei de a se înarma cu bomba atomică?!

Unii au în vedere scenariul abandonării angajamentelor asumate de către Statele Unite și retragerea din NATO, dar Donald Trump încă nu a ajuns la Casa Albă și, oricum, n-ar fi atât de inconștient încât să ia o astfel de decizie. În plus, nici măcar președintele SUA nu-i de capul său și ar risca suspendarea din funcție de cum ar deschide gura pe acest subiect.

Zelenski ne-a pus ținta pe frunte

Perseverent, Volodea Zelenski nu s-a lăsat până n-a băgat zâzanie în toată Europa.

Nu mai departe de această săptămână Kievul s-a apucat să mulțumească public României pentru cele 15 pachete de ajutoare militare. O astfel de declarație o dai numai dacă urăști pe cineva și vrei să-i faci rău, altfel ții la secret toate „combinațiile” pe care le faci pe timp de război. Bineînțeles că s-au găsit și destui ziariști și analiști tv care să-i țină isonul lui Zelenski, aplaudând cu naivitate gafa Kievului.

De parcă nu era de ajuns că suntem pe radarul Rusiei după ce am acceptat să antrenăm piloți ucraineni pentru avioanele F-16 americane, s-a ocupat Zelenski să avem ținta Moscovei pusă fix pe frunte! Slava, Ucraina!

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
5.079 afisari

32 COMENTARII

    • Rușii au fost de nenumărate ori pe aceste meleaguri, de multe ori chiar ca aliați. Și au plecat, de nu de voie și nesiliți de nimeni, ultima dată prin anii 50-60, când puteau rămâne fără probleme, conform înțelegerilor de la Potsdam 1945 și Paris, 1947, având statut de trupe de ocupație. Sunt tare curios când vor mai pleca americanii de pe aici, și ei având acest prost obicei, unde pun piciorul nu pleacă de bună voie. Puține sunt exemplele de plecare a lor, după ce au ocupat prin război sau prin alte metode acele țări. Doar din Vietnam au plecat cu coada între picioare, și parțial din Afganistan, deoarece acolo există popoare care nu acceptă stăpâni. Nici măcar din Europa nu au plecat, așa cum s-ar crede. Trupele americane din Germania și Italia au statutul de trupe de ocupație, așa cum le-a avut și Rusia pe la noi și alte țări est-europene. Acelaşi statut îl au și trupele americane staționate în Japonia. Este adevărat că nu-și mai spun trupe de ocupație, propaganda găsește întotdeauna formule de poleială a statutului lor, dar în fapt acesta este de ocupant. Nu cred că voi mai apuca vremea plecării americanilor din România, unde stau pe cheltuiala noastră, cică pentru apărarea noastră, în fapt pentru promovarea intereselor lor în această zonă.

        • independenta ce putea fi obtinuta cu 100 de ani mai devreme dupa razboiul ruso-turc dintre 1768-1774 daca aveam sange in instalatie, razboi incheiat cu pacea de la kuciuk-kainargi intermediata de Austro-Ungaria fiindca Rusia nu vroia sa se opreasca din tabacit turci! otomanii au dat ca multumire Austriei nordul Bucovinei

    • Noi nu existam acum 300 de ani. Era pe turci si austrounguri, stapanii nostri de atunci. Ca in povestea cu pisica ce scoate soarecele din balega doar ca sa il mănânce.

    • da, in urma razboiului ruso-turc 1877-1878 ni s-a adus independenta, in urma celor mai mari pierderi umane avute de o tara in al doilea razboi mondial, in 1944 ni s-a adus eliberarea, secolul asta poate ni se aduce suveranitatea.

      • si dobrogea la schimb cu bugeacul, iar daca stateam cuminti in banca noastra si evitam aventurile nebunului de cantemir si miscarile nesigure ale brancoveanului cantacuzin nu ne mai propocopseam nici cu fanarioti si nici cu razbelul ruso-turc. iar in 44 ni s-a adus chinul si robia comunista si ni s-a luat toata Tara de Jos nu doar Bugeacul plus tezaur plus alte pierderi de vieti omenesti in chinuri torturi si umilinte prin siberia plus talhariaprin companiile mixte sovrom. oricat de degenerati ar fi americani ii prefer pe aia in locul salbaticilor tai calmuci din sibir.

    • Kolo tu chiar crezi ce spune Culitza?
      Ca „România și Polonia fac parte din cea mai puternică alianță militară a lumii.” unii zic ca este doar o lozinca veche.
      Daca ai arma atomica devii tinta #1. Si cand esti tinta principala ai tu arme sa te aperi de raketele hiperonice?
      Caci Patrioturile americane si Domurile evreiesti nu fac fata, s-a verificat.
      Nu inteleg de ce polacii nu se gandesc ca nici ei nu au cu ce se apara.
      Una e sa vrei alta e sa poti.

      • pai si atunci de ce nord coreea nu a fost tintata pana acum? sau china? din contra china cel putin pare sa o duca foarte bine cu tehnologie occidentala. Din contra cine are arma atomica e in cea mai deplina siguranta ca oricne indrazneste sa i-o dea si-o ia dupa aia inmiit

  1. Amerlocii astia vor cu tot dinadinsul sa provoace un razboi pe teritoriul UE ca sa scape si de Rusia si de UE dintr-o lovitura.

    • Rusia isi tine arma nucleara la ea acasa. SUA e ca cucul, isi baga peste tot in lume baze militare intesate cu arme nucleare. RUSILOR, FACETI BA BAZE MILITARE INTESATE CU ARME NUCLEARE IN CUBA, VENEZUELA SI IN TOATA AMERICA DE SUD, DACA AMERLOCUL MACAIE, TRANSFORMATI L IN DESERT. POSEIDOANE SI HIPERSONICE, BANZAI😀😀😀. ROMÂNIA TREZESTE TE, ROEXIT, NATOEXIT, NATIONALIZARE FARA DESPAGUBIRI, YANKEES GO HOME, TRAIASCA ROMÂNIA LIBERA

      • nu au nevoie sa isi faca baze cu tehnologia care o au rachetele supersonice rusesti pot lovi oriunde in sua in cateva zeci de minute.. americanii stiu ca rusii au tehnologia dar inca nu e implementata pe destule masinarii de razboi(submarine, nave, platforme terestre) de aceea au incercat sa distruga economic Rusia prin mizeria de conflict din ucraina si ruperea relatiilor economice cu europa

        • nu te mai imbata cu propaganda putinista. dc aveau marea tehnologie hipersonica pana acum castigau razboiul. stalin a plecat din aparare in fata moscovei cu lendleasul american si in 3 ani a castigat toata europa daca nu sunau creditorii occidentali sa-l ameninte ca-i taie malaiul asta se oprea pe coasta irlandei

  2. Polonia, o tara crunt lovita de razboi in anii 40, a fost umflata de rusi, de Stalin, ca o „gasca” cu teritorii rupte de la germani. Polonia in forma de astazi este in realitate creatia rusilor. Si nu este clar, dupa atitudinea binevoitoare fata de ei, pe care au dovedit-o atunci rusii, care este pericol dinspre ei, de este necesara arma nucleara pentru a-i descuraja.
    Dar, dupa ce au rascolit dupa „despagubirile” de razboi” se poate intampla ca pericolul sa vin din alta parte.

    • da ptr ca rusii cu stalin i-au luat teritoriile din est ca sa le inglobeze in ucrain actuala. lvovul n-a fost niciodata ucrainian oricat s-ar agata unii de bogdan kelmintski sau pacaliciul ala psihopat de bandera

  3. Nu se vor muta nucleare in Romania sau Polonia. Sunt doar vorbe. Daca ar fi adevarat, Rusia ar ataca nuclear fara drept de apel. Si o s-o faca ca sa ii scoata pe interval, pe greii din NATO. Daca matura nuclear Romania si Polonia, ar risca un raspuns nuclear SUA? Tinand cont ca un raspuns nuclear ar fi urmat de sute poate chiar si mia de explozii atomice pe teritoriul US? In plus de asta, Rusia ar ataca cu sute de bombe nucleare inclusiv UK si alti aliati majori ca sa nu riste alte lovituri.
    INTREBAREA PE CARE TREBUIE SA SI-O PUNA TOTI CARE SCRIU PE AICI, SUNTETI PREGATITI PENTRU O ROMANIE BOMBARDATA NUCLEAR? SA VA INTRE BINE IN CAP, MAI BINE PREGATITI CA VOI SUNT CHIAR AIA FARA CASE, CARE DORM PE UNDE APUCA. CA LA ASTA SE VA REDUCE TOT.

  4. 1. DefenseRomania . ro , 15.02.2024 , ora 22:10 , articol de Ciprian Dumitrache : ” GERMANIA SI FRANTA AU ANUNTAT CREAREA ” COALITIEI DE APARARE AERIANA ” ………………………………………………………………………………………….. ” – Sursa : UPRAVDA . 2. Comisarul . ro , astazi , ora 04 : 56 – Sursa : FORBES . 3. Comisarul . ro , astazi , ora 6:00 – Sursa : POLITICO .

  5. Universul . net , 16 februarie 2024 : ” GRECIA DEVINE PRIMA TARA ORTODOXA CARE LEGALIZEAZA ………………………………………………………………… „.

  6. COMISARUL . RO , ASTAZI , ORA 08:45 : ” FOARTE INTERESANTE AMANUNTE … ” – SURSA : IONUT TENE / NAPOCANEWS . RO .

  7. Libertatea . ro , 16 februarie 2024 , ora 13:39 , articol de Andrei Cochino : ” ALEKSEI NAVALNII A MURIT IN INCHISOARE …………………………………………….. ………………………………………………………………………………………………….. ” – SURSA : KOMMERSANT .

  8. Au incurcat borcanele si de data asta : Minciuna + Minciuna = ADEVAR – Sobolanii se manaca intre ei !
    ,,Isteria războinică răspândită în țara noastră și în toată Europa, conform căreia trebuie să ne înarmăm până în dinți deoarece suntem în pericol să fim atacați de Rusia, s-a spulberat. Într-un interviu acordat publicației poloneze Interia Wyardzenia, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate de la Casa Albă, John Kirby, a declarat că NU există nici o „amenințare imediată” a unui război al Federației Ruse împotriva NATO. Kirby a afirmat: „Acum, desigur, Rusia este concentrată, dacă nu chiar prizonieră, în Ucraina. Nu vedem să existe o amenințare directă la adresa NATO, a flancului estic, nu o vedem în acest moment.” În același ton, Financial Times a publicat vineri un articol în care afirmă că oficialii americani nu cred că Rusia pregătește un atac al NATO împotriva Europei. Pe de altă parte, s-a fâsâit și bomba lansată de șeful Comisiei pentru Informații din Congres privind „amenințarea nucleară spațială” a Rusiei. Purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate aconfirmat ceea ce se știa de mai multă vreme, anume că Rusia are o armă nouă anti-satelit, dar că aceasta nu poate provoca în mod direct „distrugeri fizice”pe Pământ, nici nu îi afectează direct pe oameni. Mai mult, a explicat Kirby, arma rușilor nu este operațională, fiind în faza de „cercetare”. Într-o conferință de presă la Casa Albă, care a avut loc joi, el a spus: „Mai întâi, nu este vorba despre o capacitate activă care a fost desfășurată și, deși CERCETAREA acestei capacități de către Rusia este îngrijorătoare, nu există nici o amenințare imediată pentru securitatea nimănui.” Se dovedește astfel că mesajul alarmist despre „amenințarea spațială a Rusiei” a fost doar o șmecherie mediatică, menită să îngrozează opinia publică americană, pentru a pune presiune pe Congres să voteze finanțarea de zeci de miliarde pentru Ucraina.’’ https://www.activenews.ro/ucraina/S-A-FASAIT-187570

  9. Cine are arme nucleare pe teritoriul sau, devine tinta nucleara prioritara. Asadar, sa ne bucuram! Polonezii sunt indoctrinati de mult timp si si-au inlocuit judcata cu ura, cand e vorba de rusi. Dar de ce ne obligam noi insine sa fim ca ei?

  10. UN PROVERB ROMANESC PUNE DEGETUL PE RANA !,RELATIA ROMANIEI CU UCRAINA ESTE CEA MAI PROASTA AFACERE DE CAND ESTE ROMANIA PE HARTA .
    ZELINSKY NE-A FACUT CADOU RUSILOR ! PRIN DECLARATIA FACUTA PROSTESTE ROMANIA LE-A FACUT 15 PACHETE CADOU !!.
    PROVERBUL ROMANESC ” EU CU MILA DUPA TINE !,TU CU SULA DUPA MINE „

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger