AcasăPoliticaMomentul adevărului pentru Occident: câștigă Rusia?

Momentul adevărului pentru Occident: câștigă Rusia?

Obiectivele lui Putin nu sunt fantezii – vor fi duse la îndeplinire dacă liderii ocidentali nu reușesc să priceapă și să împiedice strategiile Rusiei

Un „autogol strategic din partea noastră” – așa a descris Jake Sullivan, consilierul pentru securitate națională al președintelui Joe Biden, riscul unei întreruperi a finanțării americane pentru Ucraina.

Dacă sprijinul SUA și al Europei pentru Ucraina s-ar stinge în următoarele 12 luni, Vladimir Putin ar fi, probabil, câștigător. Înseamnă că politica externă rusă are succes?

Putin are mai multe obiective. În cartea Ucraina: The Forging of a Nation, istoricul Iaroslav Hrytsak scrie că, după invazia și dezmembrarea parțială a Georgiei de către Rusia în 2008, Putin a adoptat următoarea strategie față de Ucraina: „Estul vorbitor de limbă rusă, împreună cu Crimeea și întreaga coastă a Mării Negre, urmau să fie anexate la Rusia. Vestul Ucrainei, ca teritoriu cu puternice sentimente antirusești, putea să se ducă unde dorea. Restul Ucrainei ar fi fost redus la un mic stat agrar vasal cu un guvern marionetă la Kiev.”

Dar, potrivit Financial Times,  Putin are ambiția mai largă de a reorganiza ordinea internațională prin aplicarea unor lovituri grave, chiar fatale, conducerii SUA și prin semănarea dezbinării în NATO și UE.

Uniunea Europeană își arată slăbiciunile. Premierul maghiar Viktor Orban s-a opus pachetului de ajutor financiar pentru Ucraina(50 de miliarde de euro). Blocul comunitar nu mai are o voce la unison.

„Putin mizează pe faptul că Statele Unite nu reușesc să sprijine Ucraina”, a declarat Biden. „Trebuie să-i demonstrăm că se înșeală”. Dar chiar se înșeală?

În ultimele luni, în rândul analiștilor de război americani și europeni s-a răspândit părerea că Putin câștigă controlul în Ucraina. Contraofensiva Kievului a stagnat; ajutorul SUA este încurcat în politica internă; iar europenii se luptă pentru a menține un front unit.

Potrivit unui sondaj FT-Michigan Ross, 48% dintre alegătorii americani – și 65% dintre republicani – consideră că SUA cheltuiesc prea mult pentru ajutorul militar și financiar acordat Ucrainei.

Dacă Donald Trump ar câștiga competiția prezidențială din noiembrie anul viitor, iar republicanii ar obține victorii în Congres, sprijinului american pentru Ucraina se va reduce drastic.

Centrul pentru Analiza Politicilor Europene, cu sediul la Washington, are un scenariu sumbru: “Ucraina independentă ar cădea pradă Rusiei; Putin s-ar bucura de prestigiu la nivel mondial; Europa s-ar diviza, unele țări căutând înțelegeri cu Moscova; iar „SUA ar trece de la poziția de lider al unei rețele de alianțe care se întinde pe tot globul, cu o poziție dominantă în organizațiile internaționale bazate pe reguli, la cea de vulnerabilitate chiar și pe propriul continent”.

The Atlantic avertizează că un al doilea mandat al lui Trump la Casa Albă ar determina SUA să “abandoneze NATO”.

Și în ceea ce privește sancțiunile occidentale asupra energiei rusești, Putin are motive de satisfacție. Fluxurile de petrol sunt expediate zilnic către cumpărători din India, China și Turcia.

De asemenea,China și Rusia sunt strâns aliniate în opoziția lor față de ordinea internațională condusă de SUA și au intensificat cooperarea militară, inclusiv exerciții navale comune. “Beneficiile aceste relații depășesc cu mult riscurile, notează analiștii de la  Asia Society Policy Institute.

Războiul dintre Israel și Hamas a dat înapoi diplomația americană în mare parte a lumii. Iar multe state din Africa, Asia, America Latină și Orientul Mijlociu văd un avantaj în cultivarea legăturilor cu Moscova ca o modalitate de a se poziționa într-o ordine internațională perturbată. Vizitele lui Putin din această lună în Emiratele Arabe Unite și în Arabia Saudită sunt cazuri concrete.

Cvintetul BRICS (Brazilia, China, India, Rusia și Africa de Sud) a invitat șase noi membri să se alăture clubului – Argentina, Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Nu trebuie uitate nici realizările Rusiei în ceea ce privește stabilirea unor legături mai strânse cu Iranul și Coreea de Nord – deosebit de valoroase în efortul de război.

În concluzie, politica externă rusă înregistrează sucese. În 2024, multe vor depinde de campania electorală din SUA și de impactul acesteia asupra sprijinului occidental pentru Ucraina.

Obiectivele lui Putin nu sunt fantezii – vor fi duse la îndeplinire dacă liderii occidentali nu reușesc să priceapă și să împiedice strategiile Rusiei.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
681 afisari

5 COMENTARII

  1. O teorie care porneste de la o minciuna nu poate fi credibila. Rusia n-a dat niciun semnal ca ar dori sa ocupe ceva din Ucraina, inainte de lovitura de stat din 2014. Dimpotriva, Rusia furniza materii prime ieftine, lasa Ucraina sa fure gaz din conductele spre Europa, inchiria pe 4 mld $ anual baza navala din Sevastopol, dadea de lucru industriei ucrainene, cu care era complementara. Iar in 2013, aprobase un ajutor de 15 mld. pentru Ucraina. Lucru stiut de ucrainenii de rand, dovada fiind ca votasera cu Ianukovici, un presedinte pro-rus. Ucraina ar fi fost si acum intreaga, daca dupa Maidan noua putere de la Kiev nu s-ar fi declarat pe fata contra Rusiei si pentru aderarea la NATO – asta insemnand ca rusii ar fi pierdut Sevastopol, asta adaugandu-se pierderilor rezultate din decuplarea economica brutala de Ucraina, asa cum s-a si intamplat.

  2. Mujicii au cîștigat de mult războiul doar că degenerații occidentali nu realizează.

  3. putin nu este hitler.
    daca rusia ar fi fost invadatoare acum toantă europa ar fi fost in război.
    ucraina trebuie sa renunte la partile care apartin poloniei, ungariei si romaniei
    ucraina va deveni astfel rusia kieveana si cu asta basta!
    apoi ce se va intampla cu finlanda si pentru kaliningrad, nu ne intereseaza.
    oare tâmpiții de la paris, londra, berlin, madrid, roma, bruxelles si ceilalti inteleg ce înseamnă rachete hipersonice cu focoase nucleare in belarus si kaliningrad?
    pupincuriștii de la bucuresti se mai screm mult a prostie? mai este putin si vom fi mai vecini cu rusii decat sunt senilii din sua.
    poporul român isi vede de treaba lui. si ar fi cazul ca si slugoiii de la bucuresti sa stea pe curul lor si sa-si vada de treaba pentru interesul național real.

  4. Problema este : daca americanii continua sa pompeze bani si arme in Ucraina si sa-i puna pe ucraineni sa lupte pana la unul cu Rusia, care este finalitatea? Vor invinge Rusia ? Ca Rusia in cativa ani va fi un stat militarist ca nord coreenii.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger