AcasăPoliticaMofturile democrației liberale

Mofturile democrației liberale

Alegerile din 6 decembrie nu reprezintă un moft, ci au legătură cu democrația, a declarat Ludovic Orban cu o zi în urmă. Mai mult, premierul a atras atenția, oarecum ultimativ, că Parlamentul este expirat și că existența lui nu mai poate fi tolerată în această formulă. Cu alte cuvinte, nu mai are legitimitate. Nu este prima oară când lui Orban îi scapă în spațiul public o prostie de proporții. Parlamentul, legal constituit după alegerile din 16 noiembrie 2019, își păstrează, cu mici excepții, arhitectura inițială și nu are cum să fie ilegitim. Iar excepțiile sunt dezertările de la un partid la altul, de care liberalii au profitat din plin.

Iohannis știa din februarie ce ne așteaptă dar urmărea alegerile anticipate

După Orban, legitimitatea Parlamentului constă în a-l adapta la ceea ce are el nevoie. Mai concret, o turmă majoritară care să voteze orbește propunerile legislative ale căror sursă nu este greu de intuit. În proporția în care încă se mai află în Parlament, este evident că social-democrații îl incomodează. Iar asta îl scoate din minți și-l face să declare o altă inepție, că Parlamentul nu este conform cu dorințele politice actuale ale cetățenilor. De când are Orban capacitatea intelectuală sau experiența politică pentru a stabili care sunt doleanțele politice ale românilor?

Consecințe previzibile

Premierul, după modelul deja cunoscut al stăpânului său de la Cotroceni, invocă democrația la tot pasul. În realitate, a călcat-o în picioare ori de câte ori a simțit nevoia. În februarie, a tăcut complice cu președintele Iohannis în legătură cu pericolul răspândirii virusului Covid 19. Scopul urmărit, alegerile anticipate, era prioritar. Sănătatea populației devenea o chestiune secundară, exact cum se întâmplă și acum. Măsurile cu care se laudă zi de zi sunt doar mofturi, niciuna dintre ele arătându-și utilitatea.

17000 de euro bucata asta da afacere

Două luni de stare de urgență și încă opt de stare de alertă, cu restricții dintre cele mai aberante, și-au dovedit ineficiența. Interzicerea adunărilor publice, a protestelor mai exact, apoi permiterea acestora dar nu mai mult de 100 de persoane, nu avea nicio legătură cu răspândirea pandemiei. Era doar teama Guvernului că se pot transforma în mișcări de revoltă cu consecințe ușor de bănuit.

Justiția cu două fețe

Grija față de sănătatea românilor a fost și este marele moft democratic al liberalilor. În spatele lui se ascund afaceri de miliarde de euro, într-o mare măsură necurate, dar și necertate de organele abilitate.

Nimeni nu a socotit că nu există medici pentru cele 4000 de paturi

În bună parte așa și vor rămâne, pentru că justiția lui Iohannis nu are niciun interes să ia la bani mărunți tocmai partidul prezidențial. Alta ar fi fost situația dacă ar fi fost prinși călcând pe bec social-democrații. Televiziunile nu ar fi prididit să prezinte din oră în oră spectacolul cătușelor. Că în fața legii toți am fi egali se dovedește a fi un alt moft al democrației liberale.

Vorbele nu ajută la nimic

Spuneam ceva mai sus că măsurile luate împotriva răspândirii pandemiei sunt doar mofturi. Cum altfel să se explice faptul că, vreme de 10 luni, Guvernul să nu sesizeze că numărul de paturi necesare secțiilor de terapie intensivă este insuficient? Iar apoi, dintr-odată, de la 1.000 și ceva să se ajungă la 4.000, după ce Klaus Iohannis le-a numărat. Era tot un moft prin care să ni se demonstreze că președintele conduce bine și ne apără de pandemie. Un moft, zic, demonstrat de faptul că specialiștii, marii specialiști pe care se tot bate monedă, au uitat să pună la socoteală că numărul medicilor ATI este insuficient. Ce au păzit timp de luni și luni de zile? Au luat măsuri pentru rezolvarea situației? Nu, pentru că miniștrii, când sunt luați la întrebări, au doar explicații, ignorând că sunt numiți în funcții tocmai pentru a găsi soluții. Vorbele nu ajută la nimic.

Bunăstarea românilor nu contează

În realitate, Guvernul este incapabil să găsească și să ia măsuri coerente. Improvizează în permanență și trage de timp în așteptarea alegerilor. Nu contează că numărul de îmbolnăviri poate ajunge la 20.000 de cazuri noi pe zi, acestea trebuie ținute la termen. Nu are legătură cu grija față de sănătatea populației, tratată ca un moft, ci doar cu pierderea puterii, fapt de care se teme cel mai tare. Grija față de bunăstarea românilor? Un alt moft, dovedit de luarea măsurilor de închidere a piețelor.

Carnea din Germania umple rafturile dar ministrul Agriculturii ne îndeamnă să o cumpărăm pe cea românească

Niciun studiu nu a demonstrat că în piețe ne îmbolnăvim mai ușor decât în supermarketuri, dar interesele multinaționalelor trebuie protejate. Batjocoritor, ministrul Agriculturii ne sfătuiește să cumpărăm din supermarket numai produsele românești. Care, că nu mai ai loc de ceapă și cartofi din Polonia, de varză din Olanda, de carne din Germania, ardei și roșii din Turcia, fructe din Grecia, brânză din Franța și lapte din Ungaria? Un moft de ministru.

author avatar
Valentin Boeru
1.553 afisari

1 COMENTARIU

  1. Trebuie să fii dus cu capul să ai încredere într-o asemenea adunătură de nemernici.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger