AcasăPoliticaMoartea stângii europene

Moartea stângii europene

Politicienii de dreapta urcă puternic în Europa și în Marea Britanie, populează din ce în ce mai mult  rândurile de vârf ale partidelor. Este o mișcare rapidă, care mătură  stânga de pe  scena politică.

În fond, stânga democrată s-a îndepărat de mase, pare o amintire. Oamenii și-au dat seama că stângiștii de operetă, în mare măsură bogați, nu îi mai reprezintă în prezent.

Următorul prim-ministru al Italiei va fi Giorgia Meloni, liderul Frații Italiei, un partid de dreapta. Premierul britanic Liz Truss încearcă să copieze imaginea “Doamnei de Fier”, conservatoarea Margaret Thatcher, o personalitate a politicii mondiale. Rassemblement National al lui Marine Le Pen este acum cel mai mare grup de opoziție din Adunarea Națională a Franței.

Ca și în SUA, partidele de stânga din Europa și Marea Britanie se întrec în declarații sforăitoare: spun că susțin poporul muncitor și grupurile subreprezentate, dar mulți politicieni de seamă din acele partide gravitează spre dreapta. Cum vine asta?

Migrația are legătură cu mesajele de acum ale dreptei. Meloni a crescut într-un cartier muncitoresc din Roma.Truss se mândrește cu educația pe care a primit-o la școala de stat, spre deosebire de mulți politicieni conservatori britanici (dar nu și de Thatcher) care au urmat școli private scumpe. În timp ce Le Pen provine dintr-o familie politică înstărită, ea a petrecut mult timp în nordul industrial sumbru al Franței, o regiune defavorizată.

Acești lideri, numiți de unii extremiști, au reușit că capete încrederea electoratului nu pentru că ar fi ostili elitelor urbane, ci pentru că s-au străduit să-i promoveze interesele.

Femeile și minoritățile care intră în politica de dreapta tind, de asemenea, să argumenteze că au muncit din greu pentru a depăși obstacolele sociale și se așteaptă ca și alții să facă același lucru.

Toate acestea reprezintă o provocare pentru partidele de stânga care se bazează pe o ideologie depășită: în loc să fie preocupați de drepturile muncitorilor, așa cum s-a întâmplat în trecut, stângiștii de operetă laudă „coaliția curcubeu” de rasă și gen, în lipsă de soluții. Și nici asta nu le-a îngroșat rândurile. Nici nu e de mirare că puternicele organizații sindicale se îndepărtează de ei.

Declinul stângii s-a accentuat în ultimii ani, cu înfrângeri în serie în Italia, Franța, Germania, Grecia, Suedia și Olanda.

Așa zișii reprezentanți ai muncitorimii n-au fost în stare să răspundă la șocuri  importante – imigrația, protecția socială și nivelul de trai – pur și simplu pentru că nu au ținut pasul cu vremea. Inevitabil, dreapta le-a confiscat voturile.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
491 afisari

11 COMENTARII

  1. Bravo Alex, aceasta este esenta capitalismului, generator de bunastare individuala si in folosul societatii prin crearea de locuri de munca

  2. Ca sa votez i PNL ,PSD sau gunoiul USR cum vrei sa prosperi si sa faci ceva pentru cei care te au votat ,mai bine vinzi natiunea la Diavolulu drogat si ei firimituri

    • Ca sa ai alternativa, ar trebui ca mai multi romani sa se inscrie in partide existente sau sa creeze altele, ca sa ai de unde alege, binenteles si votul obligatoriu, sa vedem de unde mai au atatia bani pentru a cumpara voturile. In localitatea Bragadiru, de langa bucuresti, un vot a costat 600 de lei, anul trecut.

  3. Dupa 1990 stanga mananca din acelasi troc cu globalistii si presa lui Jacota.Te bagi in tarate te mananca porcii,daca scapi devii porc cu acte in regula.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger