Nu mai există nicio îndoială că America și Europa se despart. Sfârșitul relației transatlantice a fost prevestit de multe ori, dar la Conferința de Securitate de la Munchen din acest weekend, s-a prăbușit în cele din urmă.
Donald Trump i-a luat prin surprindere pe europeni cu anunțul său privind negocierile de pace cu Vladimir Putin. A declarat că, din perspectiva Rusiei, perspectiva aderării Ucrainei la NATO a fost cea care a declanșat războiul – o versiune a evenimentelor cu care europenii sunt în profund dezacord, notează UnHerd. A concluzionat, de asemenea, că Ucraina nu are cum să câștige războiul (un punct asupra căruia sunt de acord).
”Se conturează liniile generale ale unui acord de pace: fără aderarea Ucrainei la NATO; o frontieră care respectă situația militară actuală; o zonă demilitarizată în jurul noii frontiere; și, presupun, o restituire a activelor înghețate ale Rusiei și o ridicare treptată a sancțiunilor”, scrie analistul Wolfgang Munchau.
Războiul din Ucraina trebuie să se încheie pentru că Ucraina a pierdut
Rusia depășește cu mult Occidentul în materie de echipament militar și muniție. O victorie ucraineană ar fi necesitat ca SUA și Europa să ia decizii politice diferite încă de la început: un embargo total asupra petrolului și gazelor, o excludere totală a tuturor băncilor rusești din rețelele financiare internaționale, o creștere imediată a investițiilor în industria de apărare și o disponibilitate de a face sacrificii. Ucraina avea nevoie de susținători curajoși. În schimb, a primit majorete.
JD Vance a repetat o amenințare pe care a făcut-o prima dată la scurt timp după alegerile americane : orice încercare a UE de a cenzura companiile de social media deținute de SUA va duce la dezangajarea SUA din NATO.
Europa nu a știut cum să reacționeze. Guvernele sale centriste sunt în pană de idei în lupta împotriva dreptei. Se tem că libertatea de exprimare necontrolată s-ar putea transforma într-o amenințare existențială la adresa integrării europene. La urma urmei, UE nu a fost niciodată un proiect democratic de jos în sus.
UE și Regatul Unit sunt acum responsabile de securitatea continentului european – întrebarea este dacă se pot ridica la înălțimea situației. Vor trebui să găsească mai mulți bani pentru apărare și să își pună în comun achizițiile într-un mod mai inteligent – țările UE, de exemplu, au 12 tipuri de tancuri de luptă, în timp ce SUA au doar unul.
Problema este că în Europa fiecare națiune are liniile sale roșii. Germanii nu vor să trimită trupe nicăieri. Emmanuel Macron cere deja ca apărarea să fie finanțată prin datoria europeană. Polonezii resping o armată europeană, în timp ce britanicii nu vor să primească ordine de la UE. Dacă vor să treacă peste această situație, toți trebuie să fie pragmatici și rapizi.
Ceea ce fac americanii și rușii, azi, este o „feliere” a lumii pentru influență și în final câștig. Ce a făcut și face în continuare Europa este reîntoarcerea în timp, de doua mii de ani, când unii dădeau ordine iar ceilalți le executau fără cracnire. În timp, unii, s-au prins și s-au retras din neoscl…ism. Întreb și va întreb, când a „cântat ” Europa la unison ,??