AcasăPoliticaMiza luptei împotriva ambalajelor ecologice

Miza luptei împotriva ambalajelor ecologice

Deputații europeni examinează un text care vizează ecologizarea ambalajelor, pe fondul unui lobby ostil intens din partea companiilor și al opoziției acerbe din partea Italiei

Restricții privind recipientele de unică folosință, depozite, plastic reciclat:  deputații europeni examinează un text care vizează ecologizarea ambalajelor în UE, pe fondul unui lobby ostil intens din partea companiilor și al opoziției acerbe din partea Italiei.

Europenii nu au generat niciodată atât de multe deșeuri de ambalaje: 188,7 kg pe cap de locuitor în 2021 – un salt de 11 kg într-un an și de 32 kg într-un deceniu – pentru o rată de reciclare de doar 64% (mai puțin de 40% numai pentru ambalajele din plastic), potrivit cifrelor Eurostat, preluate de AFP.

Confruntată cu această problemă, Comisia Europeană a propus anul trecut o legislație care stabilește un obiectiv de reducere a volumului de deșeuri de ambalaje cu 10% pe cap de locuitor până în 2035, comparativ cu 2018, și cu 15% până în 2040.

Bruxelles ar dori să impună niveluri obligatorii de reutilizare a ambalajelor pentru fiecare sector comercial  și să stabilească o rată minimă de conținut reciclat în ambalajele din plastic. Deputații europeni din patru grupuri – PPE de dreapta, socialiștii (S&D), liberalii (Renew) și Verzii – au convenit asupra unor compromisuri care acoperă principalele direcții ale propunerii.

În special, acestea mențin obligația statelor membre de a utiliza un sistem de depunere pentru sticlele de plastic și conservele de metal – în cazul în care rata de colectare nu atinge 85%.

Pe de altă parte, obiectivul privind ambalajele reutilizabile pentru restaurantele de tip „takeaway” ar fi abandonat, în favoarea unei obligații pentru restaurante și cafenele de a accepta recipientele aduse de clienți, potrivit unei surse parlamentare.

Există în continuare divergențe de opinie cu privire la alte prevederi, criticate de PPE, care interzic anumite ambalaje din plastic după 2030, considerate inutile – în special cele de unică folosință pentru catering sau pentru fructe și legume.

Dezbaterile au loc pe fondul unei campanii intense din partea întreprinderilor, în principal în jurul obligațiilor de reutilizare.

Miza este mare: producția de ambalaje generează o cifră de afaceri anuală impresionantă de 355 de miliarde de euro în UE, potrivit lui Pascal Canfin, eurodeputatul care prezidează Comisia pentru mediu. Oficialul francez denunță un „lobby la scară largă” bazat pe „rapoarte înșelătoare”.

El a criticat studiul comandat de gigantul fast-food McDonald’s, care a folosit „date înșelătoare”, deoarece nu a fost independent, pentru a apăra abordarea „de aruncat”, precum și un studiu al organizației producătorilor de ambalaje de hârtie (EPPA) bazat pe cifre „confidențiale”.

„Este normal ca firmele să își apere punctele de vedere. Dar ele trebuie totuși să își bazeze argumentele pe informații publice, dovedite”, a precizat Canfin.

Industriile de fast-food și de hârtie laudă meritele „ecologice” ale ambalajelor de unică folosință, care sunt potențial reciclabile sau provin din păduri sustenabile, în comparație cu plasticul sau reutilizarea – care ar necesita în cele din urmă mai multă energie.

După ce a optat pentru bioplastice, Italia denunță „riscul unor costuri și sarcini administrative ridicate”, promovând în schimb ambalajele „bio-surse și compostabile” și modelul de sortare selectivă.

„Reutilizarea consumă mai multe resurse. Iar interzicerea ambalajelor de unică folosință ar putea pune în dificultate industria agroalimentară, hotelieră și de vânzare cu amănuntul, ducând la costuri nesustenabile, în special pentru IMM-uri”, avertiza în martie ministrul italian al ecologiei, Gilberto Pichetto Fratin.

„Ne vom opune cu fermitate oricărei încercări de a impune soluții unilaterale care nu respectă caracteristicile industriale specifice ale fiecărui stat membru”, a subliniat europarlamentarul Massimiliano Salini (PPE).

author avatar
Radu Jacotă Redactor
351 afisari
Zenville

Ultimele știri

Veşti bune pentru românii care desfăşoară aceste activităţi profesionale. Ocupaţia lor se va calcula la vechimea în câmpul muncii

Conform unei propuneri legislative recent înregistrată la Senat, pentru care inițiatorii cer adoptarea în procedură de urgență, se prevede egalizarea tratamentului dintre contractul de...

Emmanuel Macron, la un pas să ducă NATO în conflict direct cu Rusia. Preşedintele Franţei a vorbit din nou despre un eventual război

Emmanuel Macron a vorbit despre un eventual război într-un videoclip de campanie electorală. Președintele Franței susține campania pentru alegerile europene a lui Valérie Hayer,...
proger