AcasăPoliticaMiza Canadei: independența economică față de SUA

Miza Canadei: independența economică față de SUA

În mod ironic, protecționismul lui Trump oferă Canadei o ultimă șansă de a-și restabili independența economică autentică, deși cu un cost semnificativ

„Canada nu va face niciodată parte din America”, a declarat noul premier canadian, Mark Carney. „În comerț – ca și în hochei – Canada va câștiga”.

Amenințările lui Donald Trump cu tarifele vamale i-au transformat pe canadieni în „Canada Firsters”. Totuși, dincolo de huiduirea Star-Spangled Banner la evenimentele sportive, există riscuri profunde în a răspunde „tit-for-tat” la fiecare tarif introdus de administrația americană.

Economia SUA are o capacitate industrială mult mai mare și rate de productivitate mai ridicate, comentează UnHerd. Un război comercial ar putea duce la erodarea a ceea ce a mai rămas din baza industrială a Canadei.

În timp ce un număr substanțial de rafinării americane sunt pregătite pentru petrolul canadian, blocarea exporturilor de petrol către o țară care a creat una dintre cele mai mari industrii de șist din lume în mai puțin de două decenii ar putea avea repercusiuni economice grave dacă Canada nu găsește rapid noi piețe atât în Europa, cât și în Asia.

În ceea ce privește industria auto, de exemplu, companiile americane au relocat capacitatea de producție în sud, ceea ce a făcut din Marele Nord  o destinație mai puțin atractivă.

Unul dintre cei mai importanți susținători ai independenței economice a Canadei față de Statele Unite a fost ministrul de finanțe Walter Gordon. Propunerea sa bugetară din 1963 de a aplica un impozit de 30% pe acțiunile achiziționate de companiile străine implicate în preluarea unor companii canadiene a stârnit mari îngrijorări(în special în SUA) și a marcat, probabil, ultimul suflu al naționalismului economic canadian cu drepturi depline. Bugetul a fost respins și, ulterior, nu s-a mai vorbit prea mult despre el.

Prin exercitarea puterii soft, SUA au pretins, în general, că tratează Canada drept pe o putere suverană, dar de fiecare dată când canadienii îndrăznesc să facă ceva ce nu place americanilor, există consecințe.

Chiar și atunci când instanțele internaționale s-au pronunțat în favoarea Canadei în litigiile comerciale cu SUA, Washingtonul a ignorat pur și simplu hotărârile și a susținut măsurile protecționiste (inclusiv sub conducerea lui Joe Biden).

În mod ironic, protecționismul lui Trump oferă Canadei o ultimă șansă de a-și restabili independența economică autentică, deși cu un cost semnificativ. Ottawa este forțată să își reorienteze fluxurile comerciale departe de cel mai mare partener – aproape trei sferturi din exporturile canadiene merg în SUA.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
337 afisari

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
*** National nu isi asuma continutul comentariilor si isi rezerva dreptul de a NU le publica sau de a le modera. Va rugam sa va exprimati opiniile folosind un limbaj respectuos si civilizat. ***
Introduceți aici numele dvs.

Zenville

Ultimele știri

proger