AcasăPoliticaMinistrul Voiculescu își pune cenușă-n cap! ”Am preluat o informație greșită și...

Ministrul Voiculescu își pune cenușă-n cap! ”Am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei”

Ministrul Voiculescu își pune cenușă-n cap! ”Am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei” (sursa foto: Facebook)

La scurtă vreme după ce declarațiile sale au iscat un veritabil iureș în rândul reprezentanților presei, dar nu numai, Vlad Voiculescu a venit cu precizări, pe Facebook.

Este vorba despre un post scriptum la o postare prin intermediul căreia ministrul Sănătății a anunțat concluziile discuțiilor avute, joi, cu reprezentanți ai Secretariatului de Stat pentru culte și ai cultelor din România, pe tema modificării protocolului de înmormântare a persoanelor decedate infectate cu noul coronavirus.

PS Tocmai am avut declarații de presă. Din păcate, în cadrul întâlnirii am preluat o informație greșită și am insistat asupra ei în dialogul cu reporterii, lucru pentru care îmi cer scuze. Într-adevăr, așa cum mai mulți reporteri au semnalat, o parte a celor decedați – și anume cei autopsiați – conform vechiului ordin de ministru, persoanele decedate în urma infecției cu SARS-CoV-2 “se igienizează, dar nu se efectuează asupra lor manopere de cosmetizare și nici nu se îmbracă, înainte de a fi introduse în sac.” Este o reglementare din data de 6 aprilie 2020 pe care nu o voi comenta ci o voi modifica în cursul zilei de astăzi”, susține Vlad Voiculescu.

Ce spusese anterior

În urmă cu aproximativ o oră, întrebat fiind despre acest subiect sensibil pentru familiile celor care au pierdut persoane dragi, care au pierit infectate cu COVID-19, afirmase în câteva rânduri chiar că în niciun ordin de ministru nu s-a spus că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați.

Nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Repet, nu spune nicăieri într-un ordin de ministru că oamenii nu ar trebui să fie îmbrăcați. Regula, dacă nu s-a respectat undeva, este din pricina unei lipse de bun simț elementar a oamenilor. (…) Deci, repet: nu există nicio prevedere într-un ordin de ministru care să spună că nu era posibil până acum ca oamenii să fie îmbrăcați. Ce reglementăm acum prin noua formă a ordinului este ca acest lucru să poată fi verificat de către familii”, a susținut Voiculescu.

Un jurnalist i-a citit, însă, din conținutul acestui ordin, cu accent pe situația semnalată de reporteri. Ulterior a apărut și reacția scrisă, pentru că ministrul s-a retras din fața presei.

Ce se schimbă

E imortant de menționat și ce anume a transmis ministrul cu privire la modificările ce vor fi aduse ordinului respectiv – și anume că pacienții internați cu COVID vor putea discuta cu un preot. ”Am căzut de acord ca pe perioada internării în unitatea sanitară pacientul internat cu COVID-19 poate beneficia, la cerere, de asistență religioasă, potrivit specificului cultului din care face parte, cu respectarea de către cleric a tuturor măsurilor sanitare care se impun.

În ceea ce privește ritualul înmormântării, persoana decedată va putea fi îmbrăcată în haine puse la dispoziție de către familie/aparținători, va beneficia de ritual de înhumare/incinerare a cultului de care aparține. Ritualul de înhumare/incinerare se va face cu sicriul sigilat cu respectarea voinței familiei și a tuturor normelor prevăzute de lege”, a mai scris Vlad Voiculescu în postarea de joi după-amiază, de pe contul său de Facebook.

220 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger