AcasăPoliticaMinistrul Virgil Popescu, demolat de fostul premier Tudose: „De la Ceaușescu încoace...

Ministrul Virgil Popescu, demolat de fostul premier Tudose: „De la Ceaușescu încoace n-a mai încercat nimeni să…”

Ministrul Virgil Popescu, demolat de fostul premier Tudose: „De la Ceaușescu încoace n-a mai încercat nimeni să taie coada pisicii cu...” (sursa foto: Facebook/Mihai Tudose)

Fostul premier social-democrat a răbufnit la adresa actualului ministru al Energiei, liberalul Virgil Popescu, reacția dură a lui Mihai Tudose survenind recentelor declarații ale oficialului guvernamental, care i-a îndemnat pe români să încerce să mai stingă un bec, cât să mai facă economie.

Mihai Tudose nu a trecut, așadar, cu vederea spusele ministrului Energiei. Și chiar dacă PNL-ul se află în coaliția de guvernare, alături de PSD, fostul premier social-democrat nu s-a ferit să-l critice pe Virgil Popescu. Pornindu-și replica, postată pe o rețea de socializare, cu o ironie: „Viața pe întuneric! Versurile și muzica: Virgil Popescu.”

Tudose: „Pe scurt, când spunem criză energetică în România, spunem Virgil Popescu”

Tudose îi „lipește” ministrului Popescu titlul de „demolator al sistemului energetic național”, asociindu-i numele de criza energetică din România.

Titular la Energie de prea multă vreme, având în vedere bilanțul catastrofal, cu impact pe termen lung pentru economie și viața românilor, Virgil Popescu tocmai a ajuns în punctul culminant al carierei sale guvernamentale. A găsit soluția crizei energetice pe care el însuși a moșit-o de zor!

Pentru că e bine de știut că noi ajungeam în criză energetică cu sau fără război în vecinătate, din cauza închiderii de capacități de producție, a creșterii dependenței de importuri și a blocării exploatării resurselor proprii. Pe scurt, când spunem criză energetică în România, spunem Virgil Popescu”, susține Mihai Tudose.

„De la Ceaușescu încoace n-a mai încercat nimeni să taie coada pisicii cu atâta brutalitate…”

Fostul premier PSD, actualmente europarlamentar, reproduce declarația lui Popescu, cu stinsul becului, acuzându-l, totodată, pe ministrul Energiei că vrea să termocentralele pe cărbune.

„Iată, însă, că ambițiosul demolator al sistemului energetic național vrea să fie nu doar cauza problemei, ci și soluția: ”Să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă”. Asta e soluția ministrului Energiei!

Nimic despre termocentralele pe cărbune, pe care vrea să le închidă, ținând-o langa cu decarbonizarea, deși tendința europeană s-a inversat în noul context, nimic despre renegocierea capitolului pe Energie din PNRR, deși Comisia Europeană e de acord, nimic despre accelerarea lucrărilor la centrala de la Iernut, deși se anunță o iarnă cruntă din punct de vedere energetic. Nimic din ceea ce ar trebui să propună un ministru! Ci Virgil Popescu pur și simplu ne stinge lumina și ne taie căldura. De la Ceaușescu încoace n-a mai încercat nimeni să taie coada pisicii cu atâta brutalitate…”, susține Tudose, pe Facebook.

Ne întoarcem la lumânare?

Nu în ultimul rând, Mihai Tudose n-a scăpat din vedere nici faptul că, întrebat, recent, dacă se teme de o eventuală remaniere, Popescu – vizat și de o moțiune simplă depusă de USR- a lăsat să se înțeleagă că nu.

Mă întreb cum stăm cu producția de ceară, dacă tot ne întoarcem la lumânare. Că asta e singura soluție găsită de ministrul care spune că nu se teme de remaniere, ci numai de Dumnezeu. Domnul cu mila, în cazul ăsta!”, a conchis Tudose.

Ce „soluții” a indicat ministrul Energiei: „Nu ştiu dacă toţi vom putea face asta, dar putem încerca”

„Vrem să scădem dependenţa de gazele ruseşti. Una din metodele pentru a scădea consumul şi indirect dependenţa de importuri este de a economisi”, a spus Virgil Popescu, marți seară, la Digi24 .

Ministrul a venit cu varianta nu doar de a mai stinge un bec, într-o cameră, ci și – pe timpul iernii – de a mai scădea cu un grad, două temperatura de la centrală termică, pentru a se face ceva economie.

„Se pune problema să încercăm să economisim, să încercăm să stingem un bec, dacă nu mai stăm în acea cameră, să încercăm să dăm cu un grad sau două mai puţin caloriferul sau centrala pe perioada de iarnă. Nu ştiu dacă toţi vom putea face asta, dar putem încerca”, a mai spus șeful de la Ministerul Energiei.