AcasăPoliticaMinistrul Sănătății, despre incendiul de la spitalul din Constanța: „Când știm cauza,...

Ministrul Sănătății, despre incendiul de la spitalul din Constanța: „Când știm cauza, știm cine a greșit și unde”

Cseke Attila

Ministrul Sănătății, Cseke Attila, a făcut primele declarații după izbucnirea incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța. Acesta a confirmat că sunt decese, fără să precizeze numărul lor.

Oficialul a precizat că toți pacienții din unitatea medicală sunt evacuați și vor fi transferați către alte spitale din Constanța.

„După ce ISU va finaliza intervenția va comunica cum a decurs. Am dispus DSP Constanța să găsească soluții pentru relocarea pacienților, majoritatea vor fi duși la Județean, la Spitalul de Pneumoftiziologie și la Spitalul Militar, dacă e nevoie și la Medgidia.

Din informațiile pe care le avem, 113 pacienți erau internați, din care 10 la ATI. Este în curs evacuarea în totalitate și transferul pacienților. Cel mai important lucru acum e de a asigura locuri pentru pacienții care trebuie externați și preluați. Nu am informații dacă sunt persoane din corpul medical care au fost afectate sau rănite în urma intervenției”, a spus ministrul interimar al Sănătății la Digi 24.

ISU nu a stabilit deocamdată cauza incendiului

Despre raportul din 2020, ministrul a spus că s-au dispus soluții pentru rezolvarea unor probleme medicale. ISU poate comunica măsurile pe partea de prevenire a incendiilor, a spus el.

„Nu am primit nicio solicitare la videoconferințele cu managerii de spitale legat de spitalul din Constanța. Să avem încredere în autorități și în ISU ca să stabilim cauza incendiului. Fără a ști cauza, antamăm o anumită soluție sau alta.

Când știm cauza, știm cine a greșit și unde, dacă sunt cauze obiective sau subiective. Să vedem exact unde a fost produs incendiul. Dacă vorbim de ATI, e vorba de o secție cu supraveghere permanentă. Dacă cauza e legată de infrastructură, suprasolicitare de instalații, e o situație, dacă e alt motiv, e altă situație”, a afirmat Cseke Attila.

Surse din anchetă spun că au fost înregistrate 9 decese. Șapte dinte pacienții decedați sunt din secția ATI Covid a spitalului, secție unde erau internați zece bolnavi în momentul izbucnirii incendiului. 113 oameni au fost evacuați și transferați la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi un spital mobil ISU.

author avatar
Andreea Vlad