AcasăPoliticaMinistrul Finanțelor îi pregătește pe români. Anunțul făcut de la Palatul Victoria:...

Ministrul Finanțelor îi pregătește pe români. Anunțul făcut de la Palatul Victoria: „Vor mai fi două sau trei luni complicate” – VIDEO

Ministrul Finanțelor îi pregătește pe români. Anunțul făcut de la Palatul Victoria: „Vor mai fi două sau trei luni complicate” - VIDEO (sursa foto: Facebook)

Ministrul Finanțelor a vorbit despre inflație, spunând că „a crescut mai rapid decât s-a prognozat inițial”. Și anunțând că „vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare”.

Declarațiile au fost făcute după ședința de joi a Cabinetului Ciucă. „Am anticipat și la începutul anului care vor fi consecințele inflației asupra puterii de cumpărare, de aceea s-a venit atunci cu pachetul social, dar și în programul de guvernare s-a venit cu o serie de programe de stimulare a producției interne. Deci continuăm, anticipând și adaptându-ne permanent la ceea ce este necesar pentru România”, a declarat Adrian Câciu.

Câciu: Vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare

Întrebat, referitor la inflație și la creșterea prețurilor, ce ne așteaptă în perioada următoare, ministrul a dat un răspuns pe care cei mai mulți români n-ar fi vrut să-l audă.

„Inflația a crescut mai rapid decât s-a prognozat inițial, are o componentă de inflație importată – dacă observați, ţări puternice au ajuns la inflații istorice, nu mai vorbesc de Statele Unite sau Marea Britanie, mă refer doar la Olanda, unde, de la o lună la alta, inflația a crescut cu 65%, de la 7,3%, dacă nu mă înșel, la 11,9%. Deci, sunt componente care vin ca un şoc extern sau puseu inflaționist extern.

Soluția la acest lucru este să reduci dependența de importuri, ca să poţi să îţi ții prețurile naționale la un nivel rezonabil. Vor mai fi două sau trei luni complicate în continuare, puseu inflaţionist care la bază are (…) criza preţurilor la energie, efectele conflictului asupra fluxurilor mondiale de comerț cu petrol, creșterea prețului la combustibil, pe de altă parte distorsionarea unor fluxuri sau lanțuri de aprovizionare pe zona alimentară”, a susținut Câciu, de la Palatul Victoria.

Ministrul Câciu: Dacă vrem să avem scăderi de prețuri, trebuie să avem ofertă mai mare

Toate acestea au creat acest puseu inflaționist – a mai spus ministrul Finanțelor – „la care evident toată Europa, toată omenirea trebuie să se adapteze, şi noi asta și facem”.

„Soluția va fi producție mai mare. Producție mai mare, ofertă mai mare. La prețuri, dacă vrem să avem scăderi de prețuri, trebuie să avem ofertă mai mare”, a mai declarat ministrul Câciu, joi, la finalul ședinței de Guvern.

author avatar
Andrei Coman
359 afisari

7 COMENTARII

  1. Lsuti ba si voi taxe din redevente ca norvegienii daca tot suntem europeni sa nu mai fim saracii saracilor!!! Nu intelegeri ca acum fiecare strange sacul nu se mIai respecta nimic???

  2. Să ne spună domnul Câciu cum se face că exact în momentele de criză economică prețul la pompă al motorinei, combustibil vital pentru agenții economici, se scumpește mult mai mult decât benzina pe care în general o folosesc clienții casnici, cu mașini pe benzină? Agricultura, transporturile și producătorii de energie folosesc motorina, drept urmare prețul produselor vândute cu amănuntul crește amețitor de mult, adică se lovește în cetățeanul obișnuit, clientul din magazine. Când nu e criză, motorina ajunge să se vândă la pompă chiar mai ieftin decât motorina. În criză, parcă cineva se screme să pună sare pe rană adică să facă criza și mai mare de parcă ar fi intenționată toată treaba. Eu cred că guvernul doar spune că luptă împotriva crizei când de fapt contribuie benevol la adâncirea ei.

    • Corectez: „…motorina ajunge să se vândă la pompă chiar mai ieftin decât benzina”.

  3. @ Bă, da ce e pentru voi inflația asta de priviți la ea când crește, după ce ați fost numiți în funcții de „observatori-cronicari” , ca Grigore Ureche și Miron Costin, însă mai „moderni”, ?

  4. & Bă, care nu știați că o să crească inflația, că vă zice ministrul de finanțe din guvernul lu’ domnu’ Ciucă, domnu’ Câciu, ? Dumnealui are ca atribuții să vă anunțe și când crește inflația, că e ministru de finanțe, BNR are ca atribuții și obiective prin legea de organizare și funcționare stabilitate prețurilor, deci a ieșit Câciu cu declarații să vă zică de ăia de la BNR că „nu pun prețuri stabile” , ?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger