AcasăPoliticaMinistrul Finanțelor, anunț despre salariul minim, înaintea unor discuții esențiale la Guvern:...

Ministrul Finanțelor, anunț despre salariul minim, înaintea unor discuții esențiale la Guvern: „Cu siguranţă…”

(sursa foto: Adrian Câciu/facebook)

Până să aibă loc joi, la Palatul Victoria, o nouă reuniune a Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social, în care miniștrii de resort, în frunte cu premierul, să discute din nou cu reprezentanții sindicatelor și ai patronatelor, pe tema salariului minim, șeful de la Ministerul Finanțelor a făcut precizări despre acest subiect.

Adrian Câciu susține că salariul minim „cu siguranță” va fi 3.000 de lei. „Mâine (joi-n.red.) avem Consiliul Naţional Tripartit. (…) Mâine o să avem şi răspunsul. Aş vrea să rezerv un pic elementele de negociere pentru şedinţa de mâine, dar cu siguranţă salariul minim va fi 3.000 de lei. (…) Eu vă spun că va fi 3.000 de lei, cu 200 de lei scutiţi de taxe, vorbim de ceea ce este peste plafon şi ne uităm în negocierile pe care le avem şi cu mediul de afaceri pentru acea eventuală măsură voluntară pentru cei care cresc cu mai mult decât 200 de lei, pentru ceea ce depăşeşte 3.000 de lei. Dar pe ceea ce zic sindicatele – ei spun un lucru: reîntoarcerea la partajarea contribuţiilor.

Or aici, lăsaţi-ne mâine să discutăm. Pentru că partajarea contribuţiilor – adică reîntoarcerea la sistemul în care contribuţiile erau plătite pe de o parte de angajat, pe de altă parte de angajator – nu e o măsură pe care să o ia statul fără ca masa rotundă să fie de acord, nu e discreţionar să intervii, trebuie să ai o discuţie şi cu mediul de afaceri, care înseamnă, de fapt, să fie taxat, dar nu e o idee care trebuie să fie respinsă”, a declarat ministrul Finanţelor Publice, într-un interviu difuzat miercuri seară, la Digi 24.

Ședință a Consiliului Tripartit, la sediul Guvernului

Întrevederea Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social ce va avea loc, joi, la Palatul Victoria, cu participarea premierului, este programată să înceapă la 14.30. După precedenta reuniune a acestui for, ce a avut loc săptămâna trecută, pe 16 noiembrie, la sediul Guvernului, Executivul a anunțat, într-o scurtă informare de presă, că „principalele teme abordate au vizat stabilirea salariului minim garantat în plată pentru anul 2023 și aspecte legate de legislația privind dialogul social”.

Și că „propunerile formulate în cadrul Consiliului au rămas în analiză și vor sta la baza deciziei privind nivelul salariului minim brut garantat în plată pentru 2023, o nouă întâlnire în acest sens urmând a avea loc la începutul săptămânii viitoare”.

Vă amintim că după ședința de coaliție de luni seară, în care s-au luat decizii în privința pensiilor și a alocațiilor pentru copii, s-a aflat că nu s-a luat încă o decizie și pe tema majorării salariului minim.

„Pentru pensiile pe contributivitate, am decis creșterea punctului de pensie cu 12,5% începând cu data de 1 ianuarie 2023. Noua valoare a acestuia va fi, astfel, de 1.784 de lei”, a anunțat premierul Ciucă, pe Facebook, după încheierea reuniunii coaliției. Totodată, șeful Executivului a precizat că s-a convenit, totodată, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației.

165 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger