AcasăPoliticaMinistrul Agriculturii caută să-i liniștească pe românii care s-au grăbit să-și facă...

Ministrul Agriculturii caută să-i liniștească pe românii care s-au grăbit să-și facă provizii de ulei: „România are stocuri suficiente până la noua recoltă”

(foto: facebook/Adrian Chesnoiu)

Cum în ultimele zile nu au fost puțini românii care s-au grăbit să meargă la magazine și să cumpere ulei, în unele cazuri cu baxul, ministrul Agriculturii a făcut precizări de natură să risipească îngrijorările. În sensul în care Adrian Chesnoiu a dat asigurări că România are stocuri suficiente de ulei, până la noua recoltă, ba chiar în plus.

„România este o ţară stabilă din punct de vedere al asigurării cu produse agroalimentare. Lucrul acesta nu îl poate contrazice nimeni şi este mai mult decât evident, pentru că este suficient să analizezi situaţia din agricultura României să îţi dai seama că niciuna din ameninţările cu care se pot confrunta cele 50 de state enumerate în rapoartele ONU şi FAO nu vizează România şi nu suntem aproape de atingerea unor indicatori de risc.

Din punctul acesta de vedere, România este o ţară stabilă, dovadă că în momentul de faţă, legat de ulei, România are stocuri suficiente până la noua recoltă, ba chiar în plus, astfel încât să nu apară niciun dezechilibru major”, a declarat ministrul Agriculturii, marți seară, la Digi24.

Ministru: Avem suficient ulei

Adrian Chesnoiu a adus în discuție și cifre, cu privire la producția anuală de seminițe de floarea soarelui. „România într-un an agricol normal, cu suficient de multe precipitaţii (…), produce 3 milioane de tone de seminţe de floarea soarelui. Necesarul de ulei de consum, rafinat, în România este asigurat din procesarea a 1 – 1,2 milioane de tone.

Iată că avem o producţie de aproape trei ori mai mare decât necesarul de consum pe ulei de floarea soarelui. O cantitate de aproximativ 800.000 de tone – 1 milion de tone de floarea soarelui se procesează, de asemenea, în România şi acest ulei este exportat către ţările care nu produc suficientă floare şi, care, în general, sunt dependente de importurile de ulei din Ucraina (…) Nu înseamnă că rămânem fără ulei. (…) Avem suficient ulei pentru a ne asigura necesarul de consum intern”, a mai precizat ministrul Agriculturii.

Ce a anunțat și premierul Ciucă

În tot acest context, marți seară, după ce a fost în vizită la punctul de trecere a frontierei Isaccea, premierul Nicolae Ciucă a transmis la rândul său un mesaj menit a-i liniști pe români, în privința situației asigurării produselor alimentare.

„În ceea ce privește asigurarea de produse, vă garantez că suntem în permanentă legătură cu ministrul agriculturii și cu ministrul economiei, cu mediul de afaceri, cu retailerii, cu producătorii și avem garanții, de altfel, o spun și cifrele prin care s-au notificat producțiile de anul trecut, că în acest moment, România nu are de ce să își facă probleme din punct de vedere al asigurării produselor necesare vieții de zi cu zi”, a declarat șeful Executivului.

123 afisari

1 COMENTARIU

  1. MĂI FLEAȚĂ, ROMÂNII NU SE ÎNGHESUIE LA ULEI PENTRU CĂ SE TERMINĂ ULEIUL CI SE ÎNGHESUIE DE FRICĂ SĂ NU-L IA DE 3 ORI MAI SCUMP. PRICEPUȘI?

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger