AcasăPoliticaMinistrul Agriculturii anunță cât anume din suprafaţa de grâu s-a recoltat deja...

Ministrul Agriculturii anunță cât anume din suprafaţa de grâu s-a recoltat deja în România. Daea: „Deci avem pâine, în aşa fel încât să…” – VIDEO

(sursa foto: Facebook/Guvernul României)

Ministrul Agriculturii a anunțat, la începutul ședinței de guvern de miercuri, de față cu premierul Ciucă și cu ceilalți șefi de ministere, cum stă România în privința recoltării suprafețelor cultivate cu grâu.

„Până la această dată, în România s-a recoltat peste 94% din suprafaţa de grâu. Ce am avut în vedere aici: să urgentăm recoltatul pentru a preîntâmpina pierderea prin scuturarea cu turbă. Dacă fenomenele naturale, înţelegând aici cele restrictive – temperatura şi umiditatea – nu au mai fost în planul nostru operaţional de a se vedea ce şi cum, la cultura grâului, întrucât starea de vegetaţie a fost încheiată, totuşi, fenomene naturale care înseamnă vijelii sau supracoacere puteau să determine scăderi de producţie.

Aceste lucruri au fost, zic eu, ţinute sub control datorită faptului că fermierii au o dotare foarte bună”, a transmis Petre Daea, la începutul ședinței din 3 august, de la Palatul Victoria.

Daea: Am fost acolo personal să văd starea culturilor

Ministrul a menționat și care sunt județele în care ar mai fi de recoltat grâul – trei la număr.
„România are capacitatea la această dată să recolteze, dacă ar fi vorba de o coacere uniformă, în şapte zile întreaga suprafaţă a României de grâu. Lucrul acesta nu e posibil, pentru că sunt diferenţe de temperaturi şi de vegetaţie de la un loc la altul. De aceea, mai avem aproape patru procente de recoltat în interiorul arcului carpatic. Este vorba aici de Mureş, este vorba aici de Covasna şi este vorba de Braşov. Am fost acolo personal să văd starea culturilor”, a mai declarat ministrul Agriculturii.

„Îmbucurător este că sunt culturi bune”, a susținut Daea.

Ministrul Agriculturii: Avem disponibilităţi pentru export

Totodată, de la șeful Ministerului Agriculturii s-a aflat că România nu doar că are destul grâu pentru a asigura nevoile interne, ci și că ar fi și disponibilitate pentru export.

„Per total, putem spune şi vă voi prezenta exact în momentul în care avem o ultimă suprafaţă recoltată, noi avem întreaga cantitate de grâu necesară ţării şi disponibilităţi pentru export. Deci avem pâine, în aşa fel încât să asigurăm nevoile ţării, evident, şi reluarea culturii, pentru că o parte din cantitatea obţinută se va însămânţa ca și pornire a unei noi culturi pentru ciclul următor şi, evident, destinaţiile cunoscute de consum uman şi de furaje”, a declarat Petre Daea, la începutul ședinței de guvern de miercuri.

Daea: Vremea afectează porumbul și floarea soarelui

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii a susținut că „vremea creează probleme, porumbul și floarea soarelui sunt afectate”.

„Echipele de control (…) sunt la fața locului, determină în fiecare zonă în parte care este gradul de afectare, care sunt pierderile (…) și transmit operativ la Ministerul Agriculturii situația centralizată”, a completat Daea.

206 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger