AcasăPoliticaMinisterul Economiei vinde en-gros investiția românească din Ucraina

Ministerul Economiei vinde en-gros investiția românească din Ucraina

Ministrul Economiei vrea să vândă activele românești de la Krivoi Rog

România va scoate la licitație întreaga investiție realizată de țara noastră la Combinatul ucrainean Krivoi Rog. Ministrul Economiei a anunțat că va plăti chiar consultanță juridică din afara țării, precizând că vânzarea se va face pe inventarele făcute pe hârtie. Fostul ministru Dănuț Andrușcă și-a exprimat deja îngrijorarea că România nu mai are nimic de vândut în Ucraina. 

Așa cum era de așteptat, ministrul Economiei, Claudiu Năsui, nu a mers până la capăt în afacerea dubioasă de la Combinatul Krivoi Rog, anunțând doar scoaterea la licitație en-gros a activelor statului român din Ucraina. Fără o inventariere serioasă, la fața locului, există riscul ca ministrul Năsui să nu aibă ce să vândă, având în vedere că este puțin probabil să mai fi rămas ceva acolo.

”Erau multe probleme acolo, inclusiv cu rapoartele comisiilor din minister care au făcut inventarierea tuturor bunurilor de-a lungul timpului. Suspiciunea mea era că multe dintre inventare erau făcute doar din birou. O comisie care nu pune în spate nicio fotografie, o planșă, nu mi se pare credibilă. Părerea mea este că nu mai sunt acolo aceste bunuri și că au fost valorificate”, declara, pentru ziarul Național, Dănuț Andrușcă, fost ministru al Economiei. Participația statului român reprezentând drepturi patrimoniale izvorâte din raportul juridic obligațional născut din convențiile și protocoalele încheiate în scopul realizării Combinatului Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog se valorifică drept creanță a statului român, susține Ministerul Economiei, într-un proiect de ordonanță.

”Valorificarea participațiilor statului român se face prin licitație, pe baza inventarelor acestora întocmite de antreprenorii desemnați în condițiile legii și a cheltuielilor efectuate, urmărite şi evidențiate distinct în contabilitatea acestora. Valorificarea participațiilor se face în totalitate, indiferent de natura atribuită prin prezentul proiect de ordonanță. Astfel, procedura de valorificare va avea ca efect transmiterea către succesor a tuturor participațiilor”, se arată în proiectul de act normativ.

Consultanță de la case de avocatură străine

Pentru derularea procesului de valorificare a participației României la Combinatul Minier de Îmbogăţire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog, cu toate drepturile și obligațiile aferente, Ministerul Economiei va achiziționa servicii de consultanță, inclusiv servicii de consultanță juridică, prestate de una sau mai multe persoane juridice române sau străine. Prin participație a statului român se înțelege totalitatea bunurilor, ansamblurilor de bunuri și investiţii finalizate, nefinalizate şi sistate, aflate pe teritoriul statului ucrainean, precizează Ministerul Economiei. Potrivit proiectului de ordonanță, în scopul maximizării veniturilor, licitația poate fi urmată de negociere în cazul în care în procedura de licitație a fost admisă o sigură ofertă. Totodată, Ministerul Economiei va permite permite accesul potențialilor adjudecatari la participațiile statului român aflate pe platforma Combinatului Minier de Îmbogățire a Minereurilor Acide de la Krivoi Rog și în România, în scopul scurtării perioadei de formare a deciziei de investiție. La momentul valorificării, toate drepturile în legătură cu participațiile statului român se vor transfera ca universalitate în patrimoniul adjudecatarului.

Probleme majore în Ucraina

Între timp, raportările venite din Ucraina arată probleme grave în relația cu România. Astfel, Direcția Generală CIM Krivoi Rog, contrar prevederilor Protocolului din 5 mai 1994 dintre guvernele României și Ucrainei, a retras în totalitate paza exterioară a Fabricii de Pelete, fapt care a determinat intensificarea furturilor. Mai mult, firma slovacă POINT S.A. continuă distrugerea construcției metalice, a conductelor tehnologice și a utilajelor din obiectele ocupate abuziv, agresând paznicii antreprenorilor români, iar conducerea CIM Krivoi Rog  continuă să aibă o atitudine ostilă față de personalul român.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
688 afisari

1 COMENTARIU

  1. O sa faca si el niste cheltuielu cu consultanta dupa care ne spune ca e pr minus !!!marii salvatori !

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger