AcasăPoliticaMinciuna din spatele „bugetului curat”

Minciuna din spatele „bugetului curat”

Florin Cîțu se laudă în stânga și în dreapta cu bugetul, în fapt o făcătură pe care o ridică la rang de capodoperă. E un buget curat, spune el, și dă exemplu modul în care a trecut prin comisii. Păi tocmai aia e, că s-a văzut. 3.500 de amendamente respinse. Nici n-a apucat vreunul să deschidă gura, că amendamentul pe care urma să-l supună dezbaterii era deja respins. Dar asta nu-l împiedică să afirme că și dezbaterea a fost curată. Care dezbatere? S-a discutat pe marginea a ceea ce nici nu mai intra în discuție?

Premierul face slalom printre invenții și minciuni

Mascarada era previzibilă încă din clipa în care Ludovic Orban anunța că social democraților nu li se va aproba vreun amendament, deoarece sunt în opoziție și ei, cei de la putere, nu vor accepta propunerile lor.

Doar ce spun liberalii este bun

S-a ajuns la o formă de dictatură bugetară, contrară prevederilor constituționale și cutumelor democratice prin care Parlamentul participă direct la construcția bugetului. Chemi, adică, Parlamentul să discute ce este bine, ce este rău, unde se mai poate îndrepta ceva sau de unde se mai pot scoate niște bani, după care nu mai lași pe niciunul să vorbească, respingând orice propunere. Doar ce spune PNL este bun, de aia le-au și pus în vedere partenerilor de coaliție să nu vină cu amendamente.

Avem cel mai mic procentaj din PIB alocat educației

De la ai tăi nu, de la opozanți nu, și atunci de ce i-a mai adunat pe toți la un loc din moment ce se știa că se va merge pe un traseu impus dinainte? Ca să arate lumii că aici democrația este la ea acasă? Care democrație? Și apoi, care lume? Până și orbii văd ce se întâmplă în România. S-a venit cu soluții de finanțare care să înlocuiască eterna lozincă „nu avem bani”. Toate au fost respinse, pentru că liberalii nici măcar nu au vrut să stea la discuții. Era bun și foarte bun doar ceea ce susțineau ei. Adică un buget care, pe zi ce va trece, ne va încorseta din ce în ce mai mult.

Maimuțăreala cu guvernarea

„Bugetul curat” al lui Florin Cîțu prevede o micșorare cu 11% a sumelor necesare în domeniul sănătății. Exact în mijlocul pandemiei și campaniei de vaccinare, când este nevoie de bani mai mult ca niciodată. Dacă nu alocăm cât trebuie, de ce ne mai văităm că suntem copleșiți de evoluția virusului și de efectele lui? Nu se mai potrivește cu declarațiile lui Ludovic Orban, care din trei în trei zile declara că cea mai mare preocupare a guvernului este sănătatea românilor.

Sindicaliștii s au săturat de promisiuni

Mințea și când era premier, minte și acum cu aceeași nepăsare. Avem un buget aproape inexistent pentru cercetare, afirmă europarlamentarul Victor Negrescu, cel mai mic din UE, iar sumele alocate pentru digitalizare sunt infime comparativ cu nevoile. „În egală măsură, este cel mai mic procentaj din PIB alocat educației din Uniunea Europeană și o scădere față de anul trecut cel puțin în termeni de referință. Bugetul gândit de liberali nu respectă legile în vigoare privind creșterea alocațiilor sau a pensiilor considerate un factor central de stimulare a economiei. În schimb, conține o anexă politică prin care se alocă discreționar sume de bani către anumite localități și județe conduse de cei din partidele de guvernământ”, subliniază Negrescu. Și atunci, la ce se referă Florin Cîțu când spune că avem un buget curat? Ori nu stăpânește termenii ori își continuă maimuțăreala zicând că este un act de guvernare.

Legea lui „îți iau”

Pe de altă parte, premierul susține că nici vorbă de buget de austeritate. Nu s-a tăiat nimic, există o creștere a cheltuielilor de aproape 5 la sută, cresc sumele alocate investițiilor cu peste 8 miliarde de lei, cresc și sumele pentru cheltuielile cu asistenţa socială, pensii și alocaţii. La cât tupeu are nu poți să-l contrazici. Dar poți să te întrebi ce caută sindicatele în stradă, de aproape două luni de zile. Se lasă păcălite de discursul politic al liderilor sau deja încep să simtă pe propria piele cât de tare se pricep liberalii la guvernare? Dacă până în prezent au adus numai austeritate, și nu de acum, de ce ar crede sindicaliștii că vor curge numai râuri de lapte și miere pe mai departe? Orice bunăstare promisă de liberali a însemnat „îmi dai”. Totul în baza legii lui „îți iau”.

author avatar
Valentin Boeru
1.942 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger