AcasăPoliticaMiliardele de euro pentru Ucraina, sub semnul întrebării. UE pune condiții

Miliardele de euro pentru Ucraina, sub semnul întrebării. UE pune condiții

Condiții draconice pentru Zelenski. Banii UE, greu de obținut

Parlamentul și Consiliul Uniunii Europene au aprobat instituirea Mecanismului pentru Ucraina, tradus într-o finanțare de 50 de miliarde de euro, la care se adaugă contribuția statelor membre de 7,9 miliarde de euro, sub formă de garanții pentru împrumuturi. Condițiile impuse pentru acordarea tranșelor de bani sunt însă imposibil de respectat de către Ucraina, mai ales în ceea ce privește eradicarea corupției de la nivel înalt.

Cele 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, din care doar 33 de miliarde sunt împrumuturi, și acelea pe termen foarte lung, sunt, deocamdată, sub semnul întrebării. Condițiile draconice puse unei țări în care corupția s-a înrădăcinat adânc și a cuprins întregul sistem sunt imposibil de îndeplinit, astfel că, în afară de finanțarea punte de 1,5 miliarde de euro, este greu de crezut că mai urmează ceva.

Înainte de a primi finanțarea, trebuie elaborat Planul pentru Ucraina, un fel de PNRR, cu jaloane stricte, care trebuie aprobat de Bruxelles. Astfel, eliberarea tranșelor din finanțare va depinde de îndeplinirea acestora. Planul trebuie să cuprindă, în primul rând, o explicație amănunțită a sistemului instituit și a măsurilor planificate de Ucraina pentru a preveni, a depista și a remedia cu eficacitate neregulile, corupția și în special frauda, toate formele de corupție, inclusiv corupția la nivel înalt, sau orice alte activități ilegale care afectează interesele financiare ale Uniunii și conflictele de interese.

Totodată, Planul pentru Ucraina va cuprinde și o explicație amănunțită a sistemului instituit și a măsurilor planificate pentru a investiga și a urmări penal cu eficacitate infracțiunile care afectează fondurile puse la dispoziție în cadrul mecanismului , iar măsurile să contribuie la asigurarea unui sistem eficient și transparent de gestionare și control.

Fraude și oligarhi

În Acordul-cadru care va fi încheiat cu UE, Ucraina se va angaja să atingă un nivel ridicat de protecție a intereselor financiare ale Uniunii, prin realizarea de progrese decisive în direcția unui cadru juridic solid pentru a combate fraudele și de a institui sisteme de control intern mai eficiente și mai eficace, inclusiv mecanisme adecvate de protejare a avertizorilor de integritate, precum și mecanisme și măsuri adecvate pentru a preveni, a detecta și a corecta în mod eficace neregulile, fraudele, actele de corupție și conflictele de interese.

Totodată, Ucraina va trebui să elimine oligarhia, să combată spălarea banilor,  criminalitatea organizată, utilizarea necorespunzătoare a fondurilor publice, finanțarea terorismului, evitarea obligațiilor fiscale, fraudei fiscale sau a evaziunii fiscale, precum și a altor activități ilegale care afectează fondurile furnizate în cadrul mecanismului. În același timp, Ucraina va sprijini activitățile legate de controlul, supravegherea, monitorizarea, evaluarea, raportarea și auditarea finanțării primite din partea Uniunii în cadrul mecanismului, precum și depistările, investigațiile, urmăririle penale, măsurile antifraudă și cooperarea, inclusiv asistența juridică reciprocă în materie penală și de extrădare.

Banii, adjudecați de marile puteri din UE și de SUA

În ce privește finanțarea pentru reconstrucția Ucrainei, care are un Pilon dedicat, la licitații au voie să participe doar statele UE și SUA. Astfel potrivit Regulamentului UE, Ucraina trebuie să să asigure o concurență liberă și loială pe parcursul procesului de licitație și al alocării subvențiilor efectuate în cadrul mecanismului.

”Mecanismul ar trebui să contribuie la facilitarea integrării Ucrainei în lanțurile valorice europene astfel încât toate produsele și materialele finanțate și achiziționate în cadrul mecanismului să provină din statele membre, Ucraina, partenerii din Balcanii de Vest, Georgia și Moldova, părțile contractante la Acordul privind Spațiul Economic European și țările care furnizează Ucrainei un sprijin de nivel comparabil celui furnizat de Uniune, luând în calcul dimensiunile economiilor lor, și pentru care Comisia stabilește accesul reciproc la asistență externă în Ucraina, cu excepția cazului în care produsele și materialele nu pot fi obținute în condiții rezonabile în niciuna dintre țările respective”, se arată în Regulament.

author avatar
Claudia Marcu Jurnalist
Este jurnalistă din anul 1994, absolventă a Facultății de Filosofie și Jurnalism, și a profesat la ziarele Monitorul de București, Gardianul, Cotidianul, Gândul, Ring etc., iar din 2019 până în prezent, la ziarul Național.
1.261 afisari

7 COMENTARII

  1. Se rezolva, pentru ca trebuie doar vorbe si hartii. Toate aceste cerinte sunt numai pentru a adormi mintea contribuabilului european. In curand, presa din UE va fi inundata de articole cu „progresele notabile pe care le-a facut Ucraina in privinta combaterii coruptiei”. Si, gata, liber pentru 57 mld., iar cele 33 nu vor fi rambursate niciodata, la fel ca sutele precedente, pe care Ucraina le mai are de platit pentru SUA sii Europa.

  2. Am crezut că s-au trezit adormiții UE, dar m- am înșelat, ei vor sa ne adoarmă și pe noi cu vorbe de șaga. Hiru râu nu piere, se spune pe la noi, așa că țineți-vă banii în buzunare nu- I aruncați la ukro.

  3. Cersetorul zekenski e deja bogat, il va extrage CIA, ca doar e agentul lor. Asta daca nu l sfasie propriul lui popor, infometat si plin de datorii acum.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger