UE se pregătește să acorde Ucrainei noi împrumuturi în valoare de până la 40 de miliarde euro până la sfârșitul anului, indiferent de participarea SUA, după ce un plan al G7 de a utiliza activele rusești înghețate a eșuat.
Graba vine pe fondul îngrijorării Bruxelles-ului că Ungaria va împiedica blocul să ofere garanțiile de care SUA are nevoie pentru a participa la schema de înghețare a activelor, potrivit unor surse Financial Times. Guvernul prim-ministrului Viktor Orban a încercat să amâne o decizie privind sistemul de înghețare a activelor până după alegerile prezidențiale din SUA din 5 noiembrie.
Cum adică ”pe cont propriu”?
Ucraina se va confrunta cu un deficit de finanțare de 38 de miliarde de dolari în 2025, conform estimărilor FMI. Prin urmare, UE a socotit să extindă un program de ajutor existent: cifra finală ar putea varia între 20 și 40 de miliarde de euro și ar fi stabilită de Comisia Europeană după consultarea statelor membre. „Am putea merge oricând pe cont propriu”, a declarat un oficial UE.
Cum adică ”pe cont propriu”? Nu îi întrebați și pe contribuabilii europeni dacă sunt de acord cu împrumuturile unilaterale? Nu a înghițit prea mult Ucraina din banii lor?
Nu cumva se preconizează că războiul împotriva Rusiei lui Putin va fi finanțat mai mult de Uniunea Europeană, în timp ce Statele Unite încep să ia distanță? Nu cumva Comisia Europeană va primi curând un mare reject de la măreața Americă?
A vinde blana ursului din pădure
Liderii G7 au convenit în iunie să acorde Ucrainei un împrumut de 50 de miliarde de dolari, care să fie rambursat cu profituri viitoare din aproximativ 260 de miliarde de euro din rezervele valutare rusești înghețate, dintre care majoritatea sunt deținute la Euroclear, depozitarul central din Belgia.
Cine garantează aceste profituri? Nimeni. Asta înseamnă a vinde blana ursului din pădure sau peștele din baltă. UE fată mare promite ce nu are.
Aliații Kievului pun bani la bătaie fără a avea certitudinea că îi primesc înapoi. Conform acestui plan, UE și SUA ar suporta fiecare aproximativ 20 de miliarde de dolari, restul de 10 miliarde de dolari fiind împărțite între Regatul Unit, Japonia și Canada.
Însă SUA, pentru a asigura un flux constant de venituri care să deservească împrumutul, a cerut garanții care să asigure înghețarea activelor rusești, majoritatea deținute în Europa.
Comisia a propus ca sancțiunile blocului comunitar de imobilizare a activelor rusești să fie prelungite de la actuala perioadă de șase luni la 36 de luni, pentru a oferi o mai mare ”certitudine juridică”. Aiurea! Singura certitudine este că bugetul comun al UE va fi umflat și mai mult pentru destinația Ucraina.